News

Câte milioane de euro costă restaurarea capitalei Daciei romane. La Ulpia Traiana Sarmizegetusa se va fi construi și un muzeu

Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi renovat, iar proiectul cuprinde și ridicarea unui muzeu lângă ruinele capitalei Daciei romane.
05.07.2023 | 16:33
Cate milioane de euro costa restaurarea capitalei Daciei romane La Ulpia Traiana Sarmizegetusa se va fi construi si un muzeu
Situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi restaurat Colaj: FANATIK, Sursa foto: wowhunedoara.ro
ADVERTISEMENT

Sarmizegetusa Regia a fost capitala statului dac, centrul militar, religios și politic înainte de cucerirea romană, fortăreața din Munții Orăștiei având o vechime de aproape 2.000 de ani. După cucerirea Daciei, împăratul roman Traian a înființat, între anii 108-110, colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia Sarmizegetusa, aflată în Țara Hațegului, la 40 de kilometri de Sarmizegetusa Regia. Aceasta este clasată monument istoric de importanță națională și internațională.

Forul lui Traian va fi restaurat și conservat cu aproape 9 milioane lei

Consiliul Județean Hunedoara a fost beneficiarul obiectivului de investiții “Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, care a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă. Proiectul prevede amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 şi 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum şi a Tribunei, precum şi amenajarea intrărilor 8, 9, 10 şi 11.

ADVERTISEMENT

„Pe 12 iunie 2023, CJ Hunedoara a parafat un contract în valoare de 8.758.544 lei, numit “Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Intrare Forul lui Traian din cadrul situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro.

„Campaniile arheologice, care au avut loc pe parcursul a aproape un secol de cercetare, au scos la iveală o serie de edificii aflate în diverse stări de conservare. Unul dintre edificiile importante este forumul. Starea de conservare a ruinelor este mediocră, iar modul de prezentare a vestigiilor lasă de dorit. Proiectul cuprinde acțiuni de conservare, restaurare și reabilitare a ruinelor aflate în amplasament”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

În cadrul proiectului se vor efectua cercetare arheologică, inventariere, catalogare, relevare, scanare a materialului arhitectonic litic existent în sit, în zona intrării în forum și în încăperile adiacente porticului, înainte de a fi conservat și depozitat sub o copertină, care urmează să fie construită pe terenul aflat la est de castru; conservare – protejare material litic arhitectonic depozitat în sit.

Muzeul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va costa 10 milioane lei

De asemenea, se vor efectua lucrări de conservare / restaurare elemente prezente în zona de intervenție – fragmentele de zidărie ale zidului porticului (inclusiv fragmentele de trepte și cele două fragmente de coloane) și cele păstrate la nord de acesta (proportic), fragmentele păstrate ale fundațiilor celor două fântâni amplasate lateral propylonului, fragmentele de emplecton ale postamentelor coloanelor din dreapta ale propylonului, porțiunea păstrată a decumanusului și canalul de sub acesta, groma și treptele tetrapylonului; reconstruire coloane propylon; amenajări exterioare, acoperiri, elemente prezentare și de accesibilizare; realizarea unei aplicații prin care să se prezinte reconstituirea virtuală a forului.

ADVERTISEMENT

Pe 15 iunie 2023, CJ Hunedoara a semnat un contract în valoare de 7.500.750 lei, intitulat “Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”. Componentele arheologice ale Terasei X sunt Templul Mare de andezit, ziduri și piese litice valoroase.

Un alt contract, intitulat „Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, în valoare de 10 milioane lei, a fost parafat pe 29 iunie 2023, conform datelor consultate de FANATIK. Investiția vizează realizarea unei clădiri moderne care să adăpostească spații destinate accesului (recepție, punct info, grupuri sanitare, spații destinate personalului) și spații expoziționale care să prezinte cu mijloace moderne aspecte relevante legate de existența orașului antic.

ADVERTISEMENT

Investiția totală în capitala Daciei romane este de 5,3 milioane euro

Lucrările prevăzute în proiect sunt: construire clădire cu spaţii muzeale şi anexe, acces sit arheologic : rezistență, arhitectură, instalații electrice, instalații electrice de curenți slabi, instalații sanitare, instalații termice și de ventilare; realizare racordare (branșare) obiectiv la rețeaua de alimentare cu energie electrică și la rețeaua de alimentare cu apă prezente în proximitatea sitului; dotări specifice necesare primirii publicului (mobilier recepție, garderobă, sistem eliberare bilete) și cele necesare spațiului expozițional (mobilier și instalații expunere).

Valoarea totală a celor trei contracte de proiectare și execuție la Sarmizegetusa este de 26.259.294 lei, adică aproximativ 5,3 milioane euro. Pe 30 mai 2023 s-a parafat un contract de 88.900 lei pentru „Lucrări de realizare branșament la rețeaua de alimentare cu apă în cadrul Proiectului ”Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” (proiectare și execuție)”.

Complexul arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa era format, printre altele, din Amfiteatru, construit în prima jumătate a secolului al II-lea, Templul zeiței Nemesis, Palatul Augustalilor, Forul lui Traian, Capitoliul, Necropola etică, Sanctuarul zeilor Aesculapius și Hygia, Templul zeului Mithra, Templul zeilor palmireni, Templul zeului Silvanus, Templul lui Liber Pater și Templul zeilor Domnus și Domna.

ADVERTISEMENT