Life

Ce s-a descoperit lângă Sarmizegetusa. Cercetătorii au fost surprinși: „Nu putem preciza relația dintre ele”

Cercetătorii au făcut o descoperire de proporții chiar lângă Sarmizegetusa. Ce se ascundea de zeci de ani în inima munților.
06.06.2023 | 20:48
Ce sa descoperit langa Sarmizegetusa Cercetatorii au fost surprinsi Nu putem preciza relatia dintre ele
Ce descoperire s-a făcut lângă Sarmizegetusa. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au făcut o descoperire epocală lângă Sarmizegetusa. Au folosit tehnologia LIDAR și au cercetat un loc plin de vestigii dacice din Hunedoara. Ce se ascundea în așezarea neglijată complet în ultimele decenii.

Ce descoperire s-a făcut lângă Sarmizegetusa

După cinci decenii în care Fețele Albe, un loc plin de rămășițe ale dacilor din Hunedoara, situat lângă Sarmizegetusa, cercetătorii au făcut o descoperire epocală. Folosindu-se de tehnologia LIDAR, specialiștii au analizat așezarea abandonată de zeci de ani.

ADVERTISEMENT

În timp ce scanau și cartografiau cu laser au dat peste lucruri foarte interesante. Astfel, deși se presupunea că Fețele Albe reprezintă un ansamblu de 20-30 terase, ei au aflat că întinderea este mult mai mare.

Cetatea ocupă, de fapt, un munte întreg, care acum este acoperit de pădure și vegetație, și este mult mai mare decât Sarmizegetusa. „Modelul digital de teren (DTM) derivat din LiDAR dezvăluie o adevărată surpriză: situl este mult mai larg, ocupând toată latura sudică a dealului, pe doi kilometri, de la pârâul Arsurii până la fortificația de pe Dealul Grădiștii și are aproape 200 de terase, deci de zece ori mai mult încât s-a crezut!”, spun cercetătorii Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, în studiul Revizitând Fețele Albe – un important sit dacic de lângă Sarmizegetusa Regia, citați de adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

„Terasele sunt cel mai adesea aliniate de-a lungul curbelor de nivel. Iar astăzi sunt acoperite în întregime de păduri. Unele sunt în trepte, altele în ciorchine. Cea mai mare concentrație de terase se află lângă Șesul cu Brânză. Accesul este dificil astăzi. Căile antice au dispărut.

DTM-ul arată însă pe alocuri potecile care legau grupurile de terase și care formau o adevărată rețea care acoperă toată panta. Pe terase sunt vizibile urme ale numeroaselor construcții cu bază dreptunghiulară sau poligonală/circulară”, au mai dezvăluit ei despre descoperirea de lângă Sarmizegetusa.

ADVERTISEMENT

Așezarea mai veche decât Sarmizegetusa

Aceeași cercetare a scos la iveală faptul că așeazarea Șesul cu Brânză este mai veche decât Sarmisegetuza a lui Burebista cu cel puțin  o generație. „Din datele publicate până acum, reiese că zona centrală de la Fețele Albe a existat cu cel puțin o generație (în jurul anului 100 î.Hr.) înaintea celei de pe dealul Grădiștii (în jurul anului 50 î.Hr.).

După mijlocul secolului I î.Hr., centrul pare să se mute de la Fețele Albe pe dealul învecinat. Cele două centre religioase au funcționat în paralel până la cucerirea romană, dar nu putem preciza relația dintre ele”, au spus autorii studiului.

ADVERTISEMENT

La Fețele albe au fost găsite urme ale unor clădiri circulare, mari, ce nu par a fi fost simple locuințe. Mai degrabă, construcțiile ar fi servit drept reședințe pentru aristocrați sau instituții publice, situate lângă temple sau ateliere de lucru.

Zona are multe în comun cu Sarmizegetusa, marea diferență dintre ele fiind, de fapt, cea cronologică. Prin urmare, situl nu mai poate fi considerat un cartier al cetății lui Burebista, ci chiar locul unde aceasta a luat naștere.

„Chiar dacă așezarea de pe Dealul Grădiștii a crescut ca dimensiune și importanță, cea de pe Fețele Albe a rămas cu siguranță un loc cu un statut aparte, care avea în centru o zonă sacră și care simboliza începuturile centrului de putere din Munții Șureanu”, au afirmat cercetătorii.

„Complexul de ziduri de pe terasă dă impresia unei aşezări pentru amenajarea căreia s-au făcut multe eforturi”

Fețele Albe a fost descoperită pentru prima dată în secolul XIX. Atunci, localnicii au descoperit comori în munții Orăștiei, iar autoritățile i-au urmat. În perioada 1965 – 1973 cercetătorii au găsit urmele mai multor locuințe.

„Complexul de ziduri de pe terasă dă impresia unei aşezări mari, înfloritoare, pentru amenajarea căreia s-au făcut multe eforturi. Terasele suprapuse, încinse de brâurile zidurilor de calcar, aduc în minte, păstrând, fireşte, proporţiile, imaginea Pergamului elenistic.

Nicio aşezare dacică descoperită până acum nu se poate compara, din punct de vedere arhitectonic, cu ceea ce s-a găsit la Feţele Albe. Un tablou asemănător îl oferă doar terasele incintei sacre de la Sarmizegetusa”, au afirmat în 1969 arheologii Hadrian Daicoviciu şi Ioan Glodariu.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români