News

Adevărul despre prezența bacteriei E.coli în apele Mării Negre. Precizări importante de la INSP și recomandări pentru turiștii aflați pe litoral

Institutul Național de Sănătate Publică a emis precizări cu privire la prezența bacteriei E.coli în apele Mării Negre. Află verdictul specialiștilor.
19.07.2023 | 14:42
Adevarul despre prezenta bacteriei Ecoli in apele Marii Negre Precizari importante de la INSP si recomandari pentru turistii aflati pe litoral
Prezența bacteriei E.coli în apele Mării Negre: Precizări și recomandări de la INSP pentru turiști. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică a emis, miercuri, 19 iulie, precizări și recomandări în legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitoare la prezența bacteriei E.coli în apele Mării Negre și impactul asupra turiștilor aflați pe litoral. Aceste informații vin în contextul monitorizării calității apei de îmbăiere în conformitate cu reglementările din HG 546/2008 privind gestionarea calității apei de îmbăiere.

Precizări despre prezența bacteriei E.coli

“Prezența E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv: până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă;  până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună; peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfacatoare.

ADVERTISEMENT

În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită.

Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare”, au precizat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Ce recomandă INSP

Pentru a preveni posibilele îmbolnăviri asociate concentrațiilor crescute de E.coli în apa mării, specialiștii din cadrul INSP recomandă următoarele măsuri de precauție pentru populație:Evitarea ingestiei apei și scufundărilor cu capul sub apă pentru a preveni pătrunderea apei în nas sau urechi; Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere și efectuarea unui duș după ieșirea din apă;

Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălarea pe mâini după utilizare; Respectarea normelor generale de igienă. Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizate de producători/distribuitori autorizați”.

ADVERTISEMENT

Pentru a investiga și controla situația actuală, INSP va realiza o analiză dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre în colaborare cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

Scopul acestei analize este constând în identificarea motivelor care au generat creșterea sporadică a bacteriei E.coli și implementarea măsurilor necesare pentru îmbunătățirea calității apei de îmbăiere.

ADVERTISEMENT

INSP reamintește turiștilor importanța respectării recomandărilor și va continua monitorizarea microbiologică și completarea analizelor cu cele fizico-chimice pentru a asigura calitatea apei de îmbăiere și siguranța turiștilor aflați pe litoralul Mării Negre.

ADVERTISEMENT