News

Adio, al 13-lea salariu. Bugetarii, invidioși pe primele de Crăciun ale angajaților din sistemul privat

Moment greu pentru angajații de la stat, care au ajuns să privească cu jind la primele de Crăciun primite de lucrătorii din mediul privat.
10.12.2023 | 22:15
Adio al 13lea salariu Bugetarii invidiosi pe primele de Craciun ale angajatilor din sistemul privat
Moș Crăciun nu mai vine cu desaga plină, anul acesta, la bugetari. Aceștia nu se vor mai bucura de prime sau cadouri / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

În luna decembrie, marea majoritate a angajaților din mediul privat vor avea parte de o primă de Crăciun sau de o ”atenție” din partea conducerii, sub forma unui cadou. Nu mai este cazul în sectorul bugetar.

Tristețe în sectorul bugetar, după legea austerității

Ordonanța austerității, promulgată în cursul lunii octombrie, a stricat socotelile bugetarilor pentru vacanța de iarnă. Astfel, guvernul a decis ca angajații de la stat să nu mai beneficieze de prime sau bonificații de Crăciun, și nici de cel de-al 13-lea salariu.

ADVERTISEMENT

Practic, în luna decembrie, bugetarii vor primii un singur salariu. Măsura a fost luată din perspectiva reducerilor cheltuielilor bugetare. Astfel, executivul și-a propus să facă o economie de 8 miliarde de lei, doar în această perioadă. În cazul în care aceste măsuri nu sunt respectate, instituțiile sunt pasibile de sancțiuni.

În privat, majoritatea companiilor dau prime de Crăciun

De cealaltă parte, angajații din mediul privat au promise din partea angajatorilor diverse bonificații, după un an de muncă. Potrivit Observator, șapte din zece companii din România își vor recompensa angajații cu prime sau cadouri de Crăciun.

ADVERTISEMENT

Legea poate prevede că orice companie poate oferi astfel de prime angajaților, indiferent de valoarea acestora. Statul român nu impozitează primele de Crăciun cu valoare de până la 300 de lei.

În acest an, se așteaptă ca media sumelor primite de angajații din mediul privat, în afara salariului lunar, să fie cuprinsă între 250 și 300 de lei. Banii vor fi virați pe card sau sub formă de vouchere valorice.

ADVERTISEMENT

Nu vor lipsi bonificațiile legate de realizarea unor obiective sau de atingerea unor targeturi fixate în cursul anului, în funcție de profilul locului de muncă.

Și copiii angajaților pot primi cadouri de sărbători

De asemenea, unele companii le oferă angajaților accesul gratuit la diverse servicii, de la cursuri de fotografie, relaxare în locații exclusiviste, experiențe gourmet sau drifturi cu mașini puternice.

ADVERTISEMENT

Unele companii oferă cadouri speciale și copiilor angajaților. În cazul lor, legea prevede ca suma neimpozabilă să poată crește până la 600 de lei, dacă angajatul are doi sau mai mulți minori în grijă.

ADVERTISEMENT
Tags: