News

Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Se taie al 13-lea salariu şi prima de Crăciun

În acest an, milioane de bugetari obișnuiți să încaseze al 13-lea salariu şi prima de Crăciun primesc o lovitură grea din partea statului. Guvernul taie aceste venituri.
31.10.2023 | 07:43
Lovitura grea pentru milioane de bugetari Se taie al 13lea salariu si prima de Craciun
Criza bugetară elimină al 13-lea salariu şi prima de Crăciun. Milioane de români afectați. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În acest an, noile măsuri de austeritate lovesc în plin milioanele de bugetari obișnuiți să încaseze al 13-lea salariu şi prima de Crăciun. Guvernul anunță că aceste venituri sunt tăiate.

Criza bugetară elimină al 13-lea salariu şi prima de Crăciun. Milioane de români afectați

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea ”ordonanței austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Această ordonanță a sărăciei afectează destul de puternic veniturile angajaților de la stat, la acest final de an. Mai exact, în ultimele două luni, angajații de la stat nu vor primi decât salariu. Dispar unele bonificații acordate la finalul anului.

Fie că vorbim despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu, în unele cazuri, sau cadouri pentru copiii angajaților, nimic dintre acestea nu vor mai fi valabile în luna decembrie. Cine nu se conformează regulii riscă sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat în dese rânduri că are ca obiectiv să facă o economie de 8 miliarde de lei, în condițiile în care este penurie de bani la bugetul de stat. În aceste condiții, angajații de la stat nu vor mai încasa prime sau al 13-lea salariu.

Într-o conferință de presă susținută recent, chiar ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a avertizat că în cazul în care unele companii ale statului (ministere sau primării) vor îndrăzni să dea astfel de prime la final de an, atunci cei care le-au dat vor fi sancționați, iar primele vor trebui să fie recuperate.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș: ”Bază legală pentru aceste cheltuieli (n.r. al 13-lea salariu şi prima de Crăciun) nu există”

Întrebat de jurnaliști dacă, având în vedere restricțiile bugetare din noua ordonanță de urgență, vor mai putea ministerele, autoritățile din subordinea ministerelor, primăriile, să acorde al 13-a lea salariu, prime de Crăciun? Marcel Boloş a răspuns:

”Acuma mă întrebați dacă se pot întâmpla lucruri ca și cel pe care l-a amintit unul din colegii dvs.? Ar fi exclus acest lucru. Cel puțin bază legală pentru astfel de cheltuieli nu există și totuși, ar fi cheltuieli sfidătoare la perioada aceasta dificilă, pe care o parcurgem, repet, nu se pune problema să nu avem bani pentru salarii și pentru funcționarea instituțiilor statului, depinde cât cheltuim din acești bani care se vor vedea în deficitul bugetar și consecințele ni le asumăm cu toţii”.

ADVERTISEMENT

Același oficial a mai precizat că instituțiile publice nu au cadru legal să interzică aceste venituri. În schimb, la primării, autorități publice locale, ”nu există cadru legal ca să poată fi acordat al 13-lea salariu sau premii sau nu știu alte situații care pot să apară pe acest tip de cheltuială”, explică Boloș, conform site-ului Guvernului.

ADVERTISEMENT
Tags: