News

Medicii, sfaturi privind administrarea antiviralelor. Când trebuie să se prezinte pacienții la centrul de evaluare

Medicii epidemiologi oferă sfaturi privind administrarea antiviralelor Covid-19. Aceștia explică momentul în care pacienții trebuie să se prezinte la centrul de evaluare.
21.01.2022 | 09:59
Medicii sfaturi privind administrarea antiviralelor Cand trebuie sa se prezinte pacientii la centrul de evaluare
ADVERTISEMENT

Conform unui anunț al Ministerului Sănătății, tratamentele antivirale pe cale orală se pot dovedi extrem de importante pentru pacienții care contractează infecţia Covid-19.

Autoritățile au realizat o listă cu aceste antivirale care pot fi prescrise în forme uşoare şi medii de boală, doar adulţilor, în primele 5 zile ale infecţiei. Din listă fac parte Favipiravir, Paxlovid şi Molnupiravir.

ADVERTISEMENT

Medicii vin cu o serie de sfaturi privind administrarea antiviralelor și explică, punctual, când se iau aceste medicamente și pentru ce pacienți sunt indicate.

Medicii, sfaturi privind administrarea antiviralelor

Medicul Simin Florescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeș” din Bucureşti, a explicat ce înseamnă tratamentele orale pentru pandemia de COVID-19. Aceasta a explicat care trebuie să fie traseul pacientului cu semne de infectare.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, pacientul ar trebui să se testeze. Cum se face această testare? În cel mai bun caz ar trebui anunţat medicul de familie care îl va chema la testare. În cazul în care nu are un medic de familie apelează la DSP. DSP-ul, prin intermediul Ambulanţei, vine acasă, îl testează şi are un rezultat confirmat.

Există, e adevărat, şi multe teste disponibile la domiciliu, teste rapide antigen, care sunt bune pentru orientarea pacientului. Dar testele făcute acasă nu sunt valabile fără o confirmare şi un rezultat oficial dat de un laborator acreditat şi introduse în CoronaForms. Pentru că atunci pacientul este cunoscut ca pozitiv pentru SARS-CoV-2. Acela este momentul în care începe traseul pacientului”, a explicat medicul infecţionist, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Când trebuie să se prezinte pacienții la centrul de evaluare pentru primirea antiviralelor

În cazul în care medicul de familie îi spune pacientului că are o formă uşoară de Covid-19, acesta poate să se prezinte la centrul de evaluare.

Durata la care este bine să se adreseze centrelor luând în considerare posibilitatea tratamentului antiviral este de maximum 5 zile. Eficiența tratamentului antiviral pe care l-ar putea primi de la aceste centre este în primele 5 zile de la debutul bolii, de la debutul simptomelor de boală.

ADVERTISEMENT

”Pacientul trebuie să vină la maximum 5 zile de la debutul bolii, din momentul în care a fost confirmat. Dacă vine după 10 zile, acest tratament antiviral nu mai poate fi prescris, pentru că nu mai este eficient.

Tratamentul antiviral prescris se ridică din acel centru, nu trebuie să plece pacientul nicăieri cu reţeta-n mână. Repet, dacă este nevoie”, a adăugat dr. Simin Florescu.

Cine nu poate primi tratament cu antivirale

Medicul de la ”Victor Babeș” a explicat și cine nu va primi recomandare de administrare de antivirale pentru Covid-19. În această categorie intră cei cu vârste de sub 18 ani, precum și alte persoane cu contraindicații medicale.

”Copiii sub 18 ani sunt excluşi până la acest moment, vom vedea mai târziu, gravidele, mamele care alăptează, şi toţi ceilalţi care au contraindicaţie medicală punctuală, interacţiuni medicamentoase, tratamente concomitente pentru alte boli care ar putea interacţiona major cu ceea ce ar primi.

De asemenea pacienţi cu insuficienţă severă renală sau hepatică, dializaţi, de exemplu, nu au indicaţie pentru tratamentele antivirale. Dacă este vorba despre cei cu alte tipuri de tratamente, trebuie apreciat punctual de la caz la caz de către medic, să vadă dacă îi poate da sau nu îi poate da, care ar fi atitudinea cea mai corectă”, a mai explicat Dr. Simin Aysel Florescu.

ADVERTISEMENT
Tags: