News

Administrația Prezidențială se teme de un atac terorist, cu mașini care să forțeze pătrunderea în Palatul Cotroceni. Ce măsuri s-au luat după ce a crescut riscul de securitate

La Palatul Cotroceni va fi instalat un nou sistem de bariere de securitate, pentru a diminua riscurile unui atac terorist.
19.06.2023 | 09:33
Administratia Prezidentiala se teme de un atac terorist cu masini care sa forteze patrunderea in Palatul Cotroceni Ce masuri sau luat dupa ce a crescut riscul de securitate
La Palatul Cotroceni, acolo unde își desfășoară activitatea președintele României, Klaus Iohannis, va fi instalat un sistem performant de securitate Colaj: FANATIK, Facebook Administrația Prezidențială, Muzeul Național Cotroceni
ADVERTISEMENT

Administrația Prezidenţială, instituția aflată la dispoziţia preşedintelui României pentru îndeplinirea prerogativelor și atribuţiilor sale constituționale, asigură suportul logistic, organizatoric, de protocol și de administrare pentru președinte și pentru activitățile sale curente. De asemenea, instituția administrează spațiile Palatului Cotroceni, unde se află sediul Administrației Prezidențiale.

Sistemul de securitate de la Palatul Cotroceni va costa 660.000 de euro

Pe 9 iunie 2023, instituția a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Proiectare, execuție și instalare Sistem de bariere de securitate”, conform informațiilor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice. Valoarea totală estimată a contractului este de 3.277.310,93 lei, adică aproximativ 660.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, Administrației Prezidențiale îi revine responsabilitatea de a identifica și implementa, în colaborare cu reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază, responsabili de protecția obiectivului Complex “Palat Cotroceni”, “măsurile de securitate destinate să asigure menținerea la un  nivel acceptabil a riscurilor de securitate fizică identificate la nivelul Complexului “Palat Cotroceni”, după cum se arată în caietul de sarcini.

În document se menționează clar că sistemul de securitate este instalat pentru a fi eficient împotriva mașinilor care ar forța barierele de la Palatul Cotroceni: “Instalarea barierelor de securitate împotriva autovehiculelor ostile va presupune efectuarea unor lucrări de construcții, pe domeniul public, în imediata proximitate a celor cinci porți de acces auto  Complexului “Palat Cotroceni”: PCA Leu, PCA Marinescu, PCA Botanică, PCA Ana Davila si PCA Panduri”.

ADVERTISEMENT

“În baza atribuțiilor competențelor legale, structurile de specialitate din cadrul Administrației Prezidențiale și al SPP organizează și desfășoară procese de management al riscurilor de securitate fizică pentru obiectivul Complex „Palat Cotroceni” pe baza cărora sunt  dimensionate și implementate măsurile de securitate de natură tehnică, procedurală și operațională destinate să mențină riscurile identificate la un nivel rezidual acceptabil”, se mai notează în document.

Sistemul de securitate va trebui să asigure protecția la impactul autovehiculelor ostile

“În acest context, în cursul anului 2022, la reluarea analizei de risc de securitate fizică, pe fondul deteriorării climatului regional de securitate și stabilitate, s-a constatat o creștere semnificativă a probabilității de manifestare a unor amenințări, generate de utilizarea autovehiculelor ostile pentru forțarea pătrunderii în Complexul „Palat Cotroceni”, provocarea de incidente de securitate care pot afecta paza și protecția obiectivului și/sau a demnitarilor care își desfășoară activitatea în interiorul acestuia, precum și securitatea personalului Administrației Prezidențiale și al Muzeului Național Cotroceni”, se scrie în caietul de sarcini întocmit de experții în securitate.

ADVERTISEMENT

“De asemenea, alte potențiale pericole ale manifestării acestui tip de amenințare constau în distrugeri sau pagube materiale semnificative, inclusiv la adresa valorilor de patrimoniu sau a elementelor de infrastructură critică, din cadrul Complexului „Palat Cotroceni”, se mai arată în document. Activitățile necesare pentru realizarea contractului vor fi planificate astfel încât recepția finală a celor cinci subsisteme și predarea Sistemului de bariere de securitate împotriva autovehiculelor către Autoritatea Contractantă să se realizeze până la data de 20.12.2024.

Cerințele funcționale și operaționale ale sistemului de securitate sunt: să asigure protecția la impactul autovehiculelor ostile, conform parametrilor minimi prevăzuți în specificațiile tehnice; să poată fi comandate și controlate din punctele de control acces auto, de către personalul SPP aflat în serviciu, prin același tip de sistem de comandă control; să semnalizeze starea de funcționare și de operativitate a fiecărui subsistem, atât local cât și în dispeceratul central al obiectivului Complex Palat Cotroceni.

ADVERTISEMENT

SPP a cheltuit 8 milioane de euro pentru un sistem antidrone

De asemenea, sistemul trebuie să prezinte un înalt grad de fiabilitate în exploatare, să reziste la un regim intens de funcționare, în regim 24/7, să necesite costuri reduse pentru activitățile de mentenanță; să asigure funcția de protecție, inclusiv în caz de defecțiuni, prin eliminarea, încă din faza de proiectare și de realizare, a situației de defectare simultană a tuturor elementelor de blocare dintr-un subsistem; să fie prevăzut cu sisteme și mecanisme care să prevină acționarea accidentală a sistemului, inclusiv în cazul autovehiculelor autorizate pentru acces; să permită deblocarea manuală de urgență în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică.

Acest proiect, conform caietului de sarcini consultat de FANATIK, va fi realizat în două etape: Etapa I – proiectare și autorizare (în această fază livrabilele vor fi proiectul tehnic de autorizare și dovada depunerii documentației de autorizare către autoritatea care eliberează autorizația de  construire, respectiv Primăria Municipiului București). Etapa Il – execuția propriu-zisă a proiectului (acesta va fi recepționat pe fiecare punct de control acces auto în parte; astfel se vor întocmi procese verbale de recepție partiale).

Nu este singura achiziție care vizează un sistem de securitate pentru instituțiile statului. Pe 5 mai 2023, SPP a parafat un contract pentru furnizarea de echipamente IT care să acționeze împotriva amenințărilor unor atacuri cu drone asupra sediilor Guvernului, Președinției și Parlamentului. Pentru echipamentele denumite „sisteme de război electronic și contramăsuri”, SPP va plăti 39.443.000 lei, adică aproximativ 8 milioane euro.

ADVERTISEMENT