News

Admitere în Jandarmerie și Poliție 2023. Ce documente sunt necesare și care e calendarul probelor

Admitere în Jandarmerie și Poliție 2023. Ce documente sunt necesare și care e calendarul probelor, informații necesare celor care doresc să urmeze o carieră în domeniu.
20.04.2023 | 20:19
Admitere in Jandarmerie si Politie 2023 Ce documente sunt necesare si care e calendarul probelor
Admitere în Jandarmerie și Poliție 2023. Foto: AXN România
ADVERTISEMENT

Admitere în Jandarmerie și Poliție 2023. Ce documente sunt necesare și care e calendarul probelor, informații necesare celor care doresc să urmeze o carieră în domeniu. În prezent sunt scoase la concurs peste 1.600 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” din Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

Admitere în Jandarmerie și Poliție 2023

Sesiunea de admitere va avea loc în perioada aprilie – iunie 2023, iar cererile tip de înscriere se completează de către candidat în mob lizibil, se semnează și se trimit exclusiv electronic, la adresele de e-mail oficiale ale unităților de recrutare, în perioada 20 aprilie – 5 mai. Totodată, după caz, ar putea fi nevoie de consimţământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

De reținut că unitățile de recrutare vor anunța pe site-urile oficiale care sunt adresele de e-mail unde se vor trimite cererile. De asemenea, candidații se pot înscrie la o singură școală postliceală. Așadar, pentru admiterea în Poliția Română în 2023, candidații trebuie să se aștepte la o perioadă de recrutare, care va fi urmată de mai multe probe.

E vorba de o probă de evaluare psihologică a candidaţilor, o probă de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor (nota de promovare a fiecărei probe fiind minim 5). La final va urma probabil evaluarea decisivă, cea medicală, fără de care nimeni nu poate urma această carieră pretențioasă.

ADVERTISEMENT

Trebuie știut că proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută în perioada 19-24 mai, indiferent la ce unitate de învățământ a fost făcută înscrierea. Totuși, candidații trebuie să știe că există mai multe școli de Poliție și Jandarmerie unde vor fi susținute aceste examene, în funcție de localitatea în care locuiește candidatul.

Concret, candidații din județele Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman și Tulcea, precum și cei din București, se vor prezenta la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”. Asta, în timp ce candidații din județele Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova și Vrancea se vor prezenta la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” Câmpina.

ADVERTISEMENT

De asemenea, candidații din județele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, și Sibiu se vor prezenta la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, iar cei din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare și Timiş la Școala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea.

Totodată, cei ce visează să fie jandarmi o pot face la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, dacă sunt din Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava și Vaslui, sau la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ”Petru Rareş” Fălticeni, pentru candidații din orice județ.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, spre deosebire de alți ani, proba de evaluare a cunoștințelor se va ține la sediul unor școli, care vor fi anunțate. Acei candidați care reușesc să treacă de proba fizică sunt singurii care ajung în această fază, de evaluare a cunoștințelor pe 27 mai 2023.

Care sunt disciplinele care for fi evaluate? Potrivit datelor oficiale e vorba de limba română, limbă străină, legislaţie specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului, educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic. Cât despre limba străină, candidatul poate opta pentru engleză sau franceză. Examinarea medicală se va realiza în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie. În concluzie, rezultatele finale se vor afișa pe 30 iunie.

ADVERTISEMENT