News

Admitere liceu 2023. Broșurile inspectoratelor școlare induc în eroare elevii și părinții. Greșeala sesizată

Admitere liceu 2023. Broșurile unor inspectorate școlare din țară induc în eroare elevii și părinții. Greșeala sesizată în documente.
06.07.2023 | 15:12
Admitere liceu 2023 Brosurile inspectoratelor scolare induc in eroare elevii si parintii Greseala sesizata
Admitere liceu 2023. Greșeli în broșurile inspectoratelor școlare, cum sunt induși în eroare elevii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Admitere liceu 2023. O parte dintre broșurile existente în acest moment la unele inspectorate școlare din țară induc în eroare părinții și elevii care completează documentele privind înscrierea la învățământul liceal.

Admitere liceu 2023. Greșeli în broșurile inspectoratelor școlare, cum sunt induși în eroare elevii

Joi, 6 iulie, au început înscrierile la liceu. Elevii și părinții din România, asistați de diriginți, completează fișele de admitere. Acest proces nu a fost însă lipsit de incidente. El a debutat cu stângul în unele zone ale țării.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform Edupedu.ro, există broșuri ale inspectoratelor școlare care, în loc să ajute candidații, îi induc în eroare. Acestea se referă la criteriile de departajare pentru candidații cu medii egale de admitere la liceu 2023.

Mai multe astfel de situații au fost semnalate pe grupurile de Facebook de Evaluare Națională. Deocamdată, erori au apărut la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Sursa citată notează că ISJ Cluj nu a publicat pe site vreo erată din 11 mai, data publicării broșurii cu datele eronate.

ADVERTISEMENT

Care este eroarea majoră existentă în broșuri? În broșura Inspectoratului Școlar Cluj este evidențiat faptul că media claselor V-VIII este un criteriu care se aplică înaintea notei obținute la limba română din cadrul Evaluării Naționale.

Broșură eroare Evaluarea Națională 1
Broșură eroare Evaluarea Națională. Sursa foto: edupedu.ro

La o simplă comparație cu ceea ce găsim în Ordinul ministrului Educației nr. 5.243 din 31 august 2022 vedem că informația din broșură este greșită. Documentul oficial, publicat în Monitorul Oficial, stabilește că nota la limba și literatura română este primul criteriu de departajare:

ADVERTISEMENT
  • a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă (…);
  • d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a”.
Documente criterii admitere Evaluarea Națională
Documente criterii admitere Evaluarea Națională. Sursa foto: edu.ro

Ministerul Educației, gafă majoră înainte de sesiunea de admitere la liceu 2023

Eroarea sesizată la unele inspectorate din țară nu este un caz izolat. Marți, 4 iulie, de la cel mai înalt nivel s-a creat un haos și o panică printre elevii care au susținut Evaluarea Națională 2023.

ADVERTISEMENT

Instituția condusă de Ligia Deca a publicat greșit ierarhia de admitere la liceu a elevilor. A fost stabilit drept criteriu de departajare media de absolvire a claselor V-VIII și nu notele de la română și matematică. În aceeași zi, la orele serii, ierarhia a fost retrasă de pe site, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT