News

Adrian Câciu, propunerea PSD pentru Ministerul Finanțelor, a fost mason declarat. Ce avere are economistul social-democrat

Noul guvern condus de Nicolae Ciucă, premierul desemnat luni de Klaus Iohannis, are în componență 9 miniștri din partea PSD. Printre aceștia, un loc aparte îl ocupă Adrian Câciu, care ar urma să preia Finanțele.
22.11.2021 | 19:07
Adrian Caciu propunerea PSD pentru Ministerul Finantelor a fost mason declarat Ce avere are economistul socialdemocrat
Adrian Câciu (47 de ani) este propunerea PSD pentru funcția de ministru de finanțe
ADVERTISEMENT

Alianța PNL-PSD-UDMR propune un guvern care va fi condus de Nicolae Ciucă pentru următorul an și jumătate și care va avea doi vicepremieri, potrivit ultimelor informații de la negocieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR).

Luni, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou premier pe generalul Nicolae Ciucă, coaliția anunțând că s-a ajuns la un acord care prevede ca reprezentantul PNL să fie la început prim-ministru în sistemul rotației.

ADVERTISEMENT

Nominalizarea lui Adrian Câciu din partea PSD pentru portofoliul Finanțelor a surprins pe multă lume, deși economistul are studii de specialitate și experiență în domeniu. Astfel, demnitarul de 47 de ani este licențiat ASE – Relații și afaceri internaționale (1992 – 1997) – și are un master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională.

Câciu susține că a renunțat la orice funcție în masonerie acum câțiva ani

Câciu a declarat că este membru în Asociația “Marea Lojă Națională din România” și în Asociația de Administrare a Ritului Scoțian, informații care apar în declarația de interese din 2020. Chestionat de hotnews.ro pe această temă, Câciu a susținut însă că s-a retras din masonerie de câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a mai lucrat în aparatul de stat, fiind consilier în Ministerul Agriculturii al secretarului de stat Daniel Botănoiu. La capitolul avere, economistul a specificat acum un an că deține jumătate dintr-un apartament de 42 metri pătrați (2003), precum și 50% din 686 metri pătrați de spații comerciale/de producție.

Propunerea pentru funcția de ministru al finanțelor are în proprietate și 50% din două terenuri intravilane, de 55 de metri pătrați, respectiv 2008 metri pătrați. Adrian Câciu  deține și o Skoda Octavia, din 2010, și o Dacia Duster, din 2018, ambele achiziționate prin leasing.

ADVERTISEMENT

Salariu considerabil pentru Adrian Câciu de la Ministerul Agriculturii

Demnitarul are și trei credite: unul la Banca Românească, de circa 80.000 lei, scadent anul viitor, un overdraft la Banca Transilvania, de 13.500 lei, și unul la RCI Leasing, în valoare de 75.000 lei, scadent în 2023.

La nivel salarial, Câciu specifica, în declarația de avere depusă în 2020, un venit anual de 163.704 lei, încasat de la Ministerul Agriculturii, dar și alți 36.608 lei, pentru funcția de membru în comitetul de conducere la Agenția Domeniilor Statului.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 2019, pe blogul lui, Adrian Câciu scria un editorial dur la adresa băncilor din România, intitulat ”Să nu plângi dacă nu te uiți la cifre!”, în care ironiza lamentările bancherilor care activau pe piața autohtonă.

Adrian Câciu desființa băncile în 2019: ”Stați să schimb ligheanul în care strâng lacrimile, ca să pot continua!”

”În timp ce vă scriu aceste rânduri, lacrimile îmi curg șiroaie de grija băncilor și realizez cât de mult am lovit noi în ele. Stati să schimb ligheanul în care strâng lacrimile, ca să pot continua.

Am auzit că se plâng băncile că nu o sa mai poată face investitii datorita taxei pe active introduse prin ordonanta. Unii presedinti de bănci au aruncat si amenintarea ca nici de creditat nu o sa mai poată.

Băi, cum să nu plângi mă de mila lor? Chiar daca mint de îngheată apele. Dar ce știe lumea? Gata, mi-au trecut lacrimile așa că vine timpul să vizualizați adevărul, care este public, pe site la BNR, în rapoartele lunare: adevărul e că nu mai pot face ei investitii în mii de sedii de banci.

Că avem sedii de bănci două la un bloc! Astea sunt investitiile pe care le fac: vând credite, cumpăra sedii, se cumpăra între ei, rahaturi, marunțisuri… Și influențează ei toata economia, deși nu au bani si se imprumuta intre ei pe dobânzi frumoase, mai nou, cu înțelegerea de la BNR, joaca si pe curs….

Vreo 20 de miliarde euro (cu tot cu active, desi cred ca am fost prea darnic spunand suma asta) influențează o economie de 200 de miliarde de euro. Noi încă facem în fundul curții și trebuie să plângem de jalea lor!”, nota ironic Adrian Câciu despre băncile din România.

ADVERTISEMENT