News

Afacerea cu care o româncă poate da lovitura. Produsul tradițional se vinde chiar și cu 1.400 de lei

Afacerea cu care o româncă poate da lovitura, cu un produs tradițional care se vinde chiar și cu 1.400 de lei, profitând de readucerea la viață a tradițiilor românești.
02.04.2023 | 15:18
Afacerea cu care o romanca poate da lovitura Produsul traditional se vinde chiar si cu 1400 de lei
ADVERTISEMENT

Afacerea cu care o româncă poate da lovitura, cu un produs tradițional care se vinde chiar și cu 1.400 de lei. E vorba de lumea lăzilor de zestre. Manuela Ivan e un meșter popular care face în zilele noastre astfel de lăzi de zestre, în care pe vremuri fetele plecau la viitorul soț cu perne, pături, cearșafuri sau podoabe.

Afacerea cu care o româncă poate da lovitura

Manuela Ivan crede că tradițiile populare nu vor muri niciodată și are încredere în afacerea sa. ”Pe mobilierul pictat s-au pictat aceleași tipuri de flori: lalea, trandafir, garoafă, lăcrămioară, margaretă. Și, în cazul picturii din Beia, avem această floare de castan”, declară Manuela Ivan, citată de Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Meșterul știe cum să picteze fiecare ladă de zestre în funcție de tradiția din zonă. De exemplu, lăzile ceangăiești sunt pictate mai mereu pe fond portocaliu, cele din Brașov au florile încadrate cu draperii sau ciucuri, în timp ce în zona Sighișoarei rar lipsește albastrul de pe această ladă. Manuela Ivan e ajutată chiar de soțul său, tâmplar.

”Chituim toate imperfecțiunile, îl șlefuim, la sfârșit șlefuim, după care punem grundul, ca să închidem porii, ca să nu mai intre umezeală în piesă, să nu se deformeze”, explică și soțul tâmplar Cătălin Ivan. E completat de soția sa: ”La lădiță există și un mic sertar, se numește pui, este un sertar micuț și acolo se țineau bijuterii, bani și lucrurile mai mărunte și mai valoroase”.

ADVERTISEMENT

O ladă de zestre pictată în prezent costă peste 1.400 de lei, în funcție de model și de lemnul din care e făcută. Alina Mandai, șef de serviciu la Muzeul de Etnografie Brașov a dezvăluit ce conținea de obicei o astfel de ladă de zestre: ”Lada de zestre era așezată în camera dinainte, cum îi spuneau la camera bună, cuprindea tot ce avea mai frumos și tot ce țesuse până atunci fără și familia, pentru a duce la noua casă, a mirelui”.

Alți tineri s-au mutat în comune din Prahova și Brașov, și au dezvoltat o afacere prin care produc lenjerii de pat tradiționale, cusute manual. “Naveta mea: ies din casă și vin la serviciu. “Hai să încercăm lenjerii, că toată lumea cumpără lenjerii, îmi plac, am idei. La ce lucrează Mimi acum… Este un kimono personalizat.

ADVERTISEMENT

Lenjerii de lux, cusute de mână, pijamale şi jucării. Ştii, Cami, când am venit la tine cu mama și am zis uite, eu aș vrea să fac un atelier în care să vindem lenjerii și hai dacă faci… Am crescut super repede”, povestește Aura, afacerista cu idei de milioane de dolari din Slon.

În acest sat, Slon, Aura a angajat majoritatea croitoreselor din sat, mulțumite că acum nu mai sunt nevoite să facă naveta în alt oraș. “Eugenia își vede casa de aici și toate fetele sunt din sat. De fapt, e ca acasă“, explică Aura Brebeanu. La o cifră de afaceri de 300.000 de euro, Aura are planuri mari pentru afacerea sa.

ADVERTISEMENT

“Eu zic că poți să faci, să găsești și idei de business, să găsești o modalitate prin care să te susții. E internetul și tot accesul ăsta care nu mai separă locuitul la țară de statul la oraș, că informațiile pe care le ai tu le am și eu la fel de simplu, la un click distanță. Din vârful muntelui livrăm și în străinătate și în toată țara”, a concluzionar Aura Brebeanu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori