Un spaniol și-a deschis o afacere în Oltenia, cu fructe de pădure, cu care a reușit să-i cucerească pe români. Bărbatul chiar i-a convins pe unii dintre ei să se unească într-o cooperativă.
Totodată, prin business-ul său, Guzman Aparicio a venit și în salvarea fructelor care nu mai reușeau să fie culese de pe plantații și intrau în stadiul de putrefacție. Pentru asta, s-a investit 1 milion de euro într-un depozit, transmite Observator.
Povestea succesului lui Guzman în țara noastră a început, de fapt, în urmă cu două decenii. Când a pus piciorul pe plai românesc, el a decis să înființeze aici o plantație de mure, care se găsește în comuna Bustuchin, din județul Gorj.
Guzman s-a îndrăgostit iremediabil de localitate, așa că, odată cu trecerea timpului, a pus și bazele unei cooperative, alcătuită în prezent de zeci de membri, din Oltenia.
”Cooperativa aceasta este din sufletul meu. A fost un mare lucru. Vrem să comercializăm toate produsele crescute în România. Cred că sunt cele mai bune din Europa.”, a declarat Guzman pentru Observator.
Și într-o localitate vecină s-a extins afacerea spaniolului. Aici sunt dealuri întregi cu mure, întreținute de producătorul român Ion Dajiu.
Ion Dajiu a fost încrezător că totul va fi bine încă de la începutul proiectului. Un kilogram de mure ajunge până la 10 lei.
”Toată lumea are de câştigat. Anul trecut, le-am dus la un depozit, le-am congelat. A venit investitorul şi le-a ridicat”, a spus și Ion Dajiu pentru sursa menționată anterior.
Pentru formarea cooperativei, s-au obținut 50.000 de euro, bani europeni, dar s-a făcut și un împrumut bancar de 800 de mii de euro. Inclusiv primarul din Bustuchin este mulțumit de cum decurge totul .
Un alt producător român, Laurenţiu Andrei, spune că murele, în viitorul apropiat, vor avea ”multă desfacere”, deoarece plantația va continua să crească. În privința depozitului pentru fructele ce riscă putrefacția, spaniolul caută să angajeze zece persoane.
Următorul pas al afaceristului este deschiderea unei linii de procesare, din care să iasă dulcețuri și siropuri oltenești.