News

Afacerea inedită cu care se fac bani frumoși în această perioadă. Românii sunt dispuși să plătească până la 500 de euro

Afacerea inedită cu care se fac bani frumoși în România. Pe rețelele de socializare există grupuri create special în acest sens.
13.02.2024 | 08:51
Afacerea inedita cu care se fac bani frumosi in aceasta perioada Romanii sunt dispusi sa plateasca pana la 500 de euro
Afacerea inedită cu care se fac bani frumoși. Foto (descriptiv) Unsplash Markus Spiske
ADVERTISEMENT

Afacerea inedită cu care se fac bani frumoși în această perioadă. Părinții din România sunt dispuși să plătească sume cuprinse între 500 de lei și 500 de euro. Vorbim de „afacerea vizelor de flotant” la care apelează românii, în speranța că vor reuși să își înscrie copiii la cele mai bune școli din localități.

Afacerea inedită cu care se fac bani frumoși

Acest fenomen este des întâlnit, inclusiv în Capitală. Ba chiar, pe rețelele de socializare există grupuri create special în acest sens. Având în vedere că înscrierea la clasa pregătitoare se face începând cu 11 aprilie 2024, în această perioadă, părinții se interesează câți bani trebuie să scoată din buzunar pentru vizele de flotant în aria de circumscripție a unităților de învățământ considerate cele mai bune.

ADVERTISEMENT

Deși în mod normal elevii ar trebui înscriși la şcoala de circumscripţie, în metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar se precizează că prin domiciliu se înțelege inclusiv reședință.

Se întâmplă de multe ori ca elevii care locuiesc în zona de juridiscție a unei unități de învățământ să nu poată urma cursurile în școala respectivă, tocmai din cauză că locurile sunt ocupate de cei cu vize de flotant.

ADVERTISEMENT

„Se înscriu copiii care sunt în circumscripţia şcolară şi sunt repartizaţi în ordine alfabetică, în număr egal fete şi baieţi în funcţie de numărul de clasă, urmând ca apoi să se facă tragere la sorţi şi să îi fie atribuită fiecarei clase o învăţătoare”, a declarat Mirela Crețu, profesor învățământ primar, pentru Observator.

Dezavantajele înscrierii copiilor la școlile populare

Însă, specialiștii atrag atenția că acest „trend” de a înscrie copiii la școlile considerate drept cele mai populare, poate aduce și dezavantaje. Printre acestea se numără supraaglomerarea unităților respective.

ADVERTISEMENT

De asemenea, părinții nu iau în calcul drumul dintre locuință și școală, care poate fi lung în cazul celor cu vize de flotant, fapt ce poate reprezenta un stres pentru copiii din clasele pregătitoare.

„De la cateva sute de euro pana la uneori si peste o mie de euro, ceea ce mie mi se pare aberant, pentru ca vreau sa le atrag atentia parintilor asupra unui lucru.

ADVERTISEMENT

Se inghesuie toti la aceste scoli centrale, vor invata in doua sau trei schimburi, cate 10,15 minute dintr-o ora in fiecare zi sunt mai putin cu zeci de ore la nivel de trunchi comun”, adaugă Iulian Cristache, reprezentant al Federației părinților, potivir sursei citate.

 

ADVERTISEMENT
Tags: