Președintele României îi primește la Cotroceni pe Charles Michel, președintele Consiliului European, Viktor Orban, premierul Ungariei, Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei și Andrej Plenković, șeful guvernului din Croația.
Klaus Iohannis și Charles Michel vo0rfi gazdele reuniunii de lucru dedicate pregătirii viitoarei Agende Strategice a UE, a anunțat Administrația Prezidențială.
”Consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităților Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienței și a competitivității Uniunii”, se arată în comunicatul de presă transmis de Cotroceni.
Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, mai arată sursa citată, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni ”vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene”.
”Discuţiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituţional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an”, se menţionează în finalul comunicatului.
La fiecare cinci ani, liderii UE convin asupra priorităților politice ale Uniunii pentru viitor. ”Este un efort colectiv condus de președintele Consiliului European, în cadrul căruia liderii discută și iau decizii împreună.
Se desfășoară în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și înainte de numirea fiecărei Comisii Europene”, se precizează pe site-ul Consiliului European.
Crizele cu care s-a confruntat UE în ultimii ani, se la combaterea schimbărilor climatice până la atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 și luarea de măsuri fără precedent în sprijinul Ucrainei în urma războiului de agresiune al Rusiei, fac necesară capacitatea Uniunii de a acționa într-un mod rapid și coordonat.
”Pe măsură ce lumea devine mai volatilă și mai complexă, UE se confruntă cu provocări atât economice, cât și geopolitice.
Mai mult ca niciodată, liderii trebuie să stabilească un plan strategic clar pentru anii următori și să ofere un cadru solid pentru acțiunile noastre mai imediate”, mai precizează sursa citată.