News

Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultima săptămână. Raport al Ministerului Sănătății

Deși numărul îmbolnăvirilor cu covid a mai scăzut în ultima săptămână față de cea precedentă, totuși acesta rămâne în continuare destul de ridicat.
02.04.2024 | 15:54
Cate cazuri de COVID19 sau inregistrat in Romania in ultima saptamana Raport al Ministerului Sanatatii
Date săptămânale ale Ministerului Sănătății: două decese și 342 de pacienți infectați cu COVID-19. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultima săptămână, conform raportului Ministerului Sănătăţii, situația pandemiei de COVID-19 în România a adus la lumină un număr de 342 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2.

În continuare se înregistrează câteva sute de cazuri de covid

Dintre acestea, 116 sunt considerate cazuri de reinfectare, identificate la persoane care au fost testate pozitiv la peste 90 de zile după prima infecție cu acest virus periculos.

ADVERTISEMENT

De la debutul pandemiei și până în prezent, țara noastră a înregistrat un total de 3.529.420 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În ceea ce privește incidența, aceasta înregistrează o rată de 0,03 la 14 zile.

Într-un efort continuu de monitorizare și testare, în săptămâna recent încheiată s-au efectuat 1.532 de teste RT-PCR și 13.179 de teste rapide antigenice. De la debutul pandemiei, numărul total de teste efectuate în țară a ajuns la 14.008.193 teste RT-PCR și 14.736.538 teste rapide antigenice.

ADVERTISEMENT

Decese raportate în ultima săptămână

Situația pacienților internați în unitățile sanitare de profil arată că 93 de persoane cu COVID-19 sunt spitalizate, dintre care șase sunt în stare gravă și necesită îngrijire la Terapie Intensivă. Din totalul celor internați, nouă sunt minori, fiind tratați în secții specializate pentru copii.

În ceea ce privește decesele, în săptămâna 25 – 31 martie au fost raportate două decese, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Un bărbat și o femeie, din categoriile de vârstă 70 – 79 de ani, respectiv peste 80 de ani, au pierdut lupta cu virusul. Ambii pacienți aveau comorbidități, iar unul dintre ei era vaccinat anti-COVID.

ADVERTISEMENT

Astfel, numărul total de decese înregistrate în țara noastră de la debutul pandemiei a ajuns la 68.926, subliniind necesitatea continuării eforturilor de prevenție și gestionare a răspândirii virusului.

Milioane de doze de vaccin nefolosite

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat luni, 1 aprilie la Euronews, că aproximativ 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

„(…) M-ați întrebat câte vaccinuri aruncăm? Am aruncat destule. Mai avem încă în depozite circa 3 milioane de doze de vaccin. Unii dintre producători au fost extrem de înțelegători și corecți și n-au mai continuat solicitările de furnizare de vaccin. Moderna a încheiat contractul și nu a solicitat achiziționarea dozelor pentru care România deja sunt angajase. Circa 7 milioane de doze sunt au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada imediat următoare”, a spus Rafila la Euronews.

ADVERTISEMENT