News

Agenția Spațială Europeană are primul astronaut cu dizabilități din lume. Cine este John McFall

Agenția Spațială Europeană a anunțat numele primului "parastronaut" din lume, britanicul John McFall, în vârstă de 41 de ani.
27.11.2022 | 18:26
Agentia Spatiala Europeana are primul astronaut cu dizabilitati din lume Cine este John McFall
John McFall este primul astronaut cu dizabilități din lume Foto: ESA, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Britanicul, tată a trei copii, căruia i-a fost amputat piciorul drept în urma unui accident de motocicletă și care a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Beijing, a intrat în istorie, fiind numit primul “parastronaut” din lume.

Agenția Spațială Europeană are primul astronaut cu dizabilități

John McFall, care se pregătește să devină chirurug, și-a pierdut piciorul drept în urma unui accident de motocicletă când avea 19 ani, dar a învățat să alerge din nou și a devenit în cele din urmă un sprinter profesionist.

ADVERTISEMENT

El a câștigat o medalie de bronz la Jocurile Paralimpice din 2008 de la Beijing, înainte de a se retrage pentru a începe studiile de medicină la Universitatea din Cardiff.

În prezent, a fost selectat pentru a participa la proiectul de fezabilitate al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru parastronauți.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu înseamnă că McFall are garanția că va merge pe orbită – în schimb, el va face parte dintr-un program care va avea ca scop să vadă care ar fi cerințele pentru ca acest lucru să fie posibil.

“Când a apărut anunțul pentru un astronaut cu handicap fizic, am citit specificațiile referitoare la persoana respectivă și ce presupunea și m-am gândit: ‘Uau, este o oportunitate foarte interesantă’.

ADVERTISEMENT

M-am gândit că aș fi un candidat foarte bun pentru a ajuta ESA să răspundă la întrebarea pe care și-o puneau: putem trimite în spațiu pe cineva cu un handicap fizic?”, a declarat McFall, citat de Daily Mail.

ESA a anunțat miercuri prima generație nouă de 17 astronauți bărbați și femei din ultimii aproape 15 ani.

ADVERTISEMENT

Candidații au fost aleși dintr-un număr impresionant de 22.523 de candidați, inclusiv trei britanici care speră să calce pe urmele actualului astronaut britanic Tim Peake.

McFall a fost selectat dintre 257 de candidați cu handicap fizic

McFall este unul dintre ei și a fost selectat dintre 257 de candidați cu un handicap fizic pentru a se antrena ca să devină primul parastronaut din istorie.

În adolescență, el a visat să se înroleze în armată, însă aceste vise au fost puse în așteptare atunci când a avut un accident de motocicletă în timp ce călătorea în Koh Samui, Thailanda, în 2000.

Rănile la piciorul drept au fost atât de grave, încât medicii au fost nevoiți să i-l amputeze.

”M-am întors în Marea Britanie cu cinci degete de la picioare mai puțin decât plecasem și cu o bucată din tibia și peroneul drept într-un borcan de formol. Un adevărat suvenir!”, a declarat el pentru Asociația Ortopedică Britanică (BOA).

În anul următor, a început să studieze pentru a obține o diplomă în știința exercițiilor fizice la Universitatea Swansea și atunci a reînvățat să alerge.

”Nu a fost frumos”, a mai declarat McFall pentru BOA. ”Să alergi cu o proteză de genunchi și de picior concepută în primul rând pentru mers necesită să te implici la maxim – trebuie să te implici cu adevărat și să depui mult efort pentru a face așa ceva.”

În unele ocazii, cilindrul hidraulic al protezei sale exploda și pulveriza dramatic ulei peste el și pe pistă.

A devenit atlet profesionist în 2004

Mai târziu, a făcut cunoștință cu “lamele” de alergare din fibră de carbon și a plâns când a folosit una pentru prima dată, deoarece i-a permis să-și “amintească cum era să alerge”, a mai povestit el pentru BOA.

După ce a absolvit în 2004, bărbatul născut la Frimley a devenit atlet profesionist, reprezentând Marea Britanie și Irlanda de Nord pe plan internațional.

El a câștigat aurul la 100 m și 200 m la Jocurile Mondiale IWAS pentru persoane în scaun cu rotile și amputați din 2007 și a devenit, de asemenea, campion al Cupei Mondiale Paralimpice la 200 m.

McFall și-a încheiat incredibila carieră sportivă pe un loc fruntaș, când a cucerit medalia de bronz la 100 m la Jocurile Paralimpice de vară din 2008, realizând un timp de 13,08 secunde.

După aceea, a decis că trebuie să își găsească o “slujbă adevărată” și s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff la vârsta de 28 de ani.

În 2012, în paralel cu studiile sale de medicină, a devenit mentor pentru viitorii paralimpici în cadrul Programului de inspirație paralimpică și a fost ambasador al Jocurilor Paralimpice de la Londra.

McFall s-a specializat în traumatologie și ortopedie

După ce a absolvit doi ani mai târziu, a lucrat ca medic în cadrul NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie) într-o serie de specialități medicale și chirurgicale în sud-estul Țării Galilor.

A devenit membru al Colegiului Regal al Chirurgilor în 2016 și în prezent este rezident specializat în traumatologie și ortopedie și lucrează în sudul Angliei.

McFall este căsătorit și are trei copii mici, în vârstă de nouă, opt și cinci ani.

La începutul anului trecut, el a văzut un anunț al ESA în care se spunea că se caută un candidat cu handicap și a declarat că s-a simțit “obligat să aplice”.

Selecția sa a fost anunțată la încheierea reuniunii Consiliului de miniștri al ESA de la Paris.

Cred că mesajul pe care l-aș transmite generațiilor viitoare este că știința este pentru toată lumea și că, sperăm, călătoriile în spațiu pot fi pentru toată lumea”, a declarat Mc Fall.

Persoanele cu dizabilități fizice au fost excluse până acum de la unul dintre cele mai exclusiviste și solicitante locuri de muncădin cauza cerințelor stricte de selecție.

Noii astronauți vor zbura inițial către ISS

Dar, după ce a efectuat un studiu de fezabilitate, ESA a declarat că printre potențialii candidați s-ar putea număra persoane care au deficiențe la nivelul membrelor inferioare, fie din cauza amputării, fie din cauza unor defecte congenitale.

Noii astronauți ai ESA își vor începe activitatea la Centrul European de Astronauți din Köln, Germania.

După finalizarea pregătirii de bază de 12 luni, noii astronauți vor fi pregătiți să intre în următoarea fază de pregătire pentru stația spațială și, odată repartizați într-o misiune, pregătirea lor va fi adaptată la sarcinile specifice ale misiunii.

Participarea lui McFall va permite ESA să descopere ce trebuie schimbat pentru ca persoanele cu dizabilități fizice să poată zbura în siguranță.

Aceștia vor zbura inițial către ISS, dar ar putea călători în cele din urmă pe Lună sau chiar mai departe.

ESA a asigurat trei călătorii ale astronauților la Lunar Gateway, care urmează să fie construit pe orbita Lunii, și speră să poată trimite europeni pe suprafața satelitului nostru natural în viitor.

ADVERTISEMENT