News

Ajutoare financiare pentru facturile la gaze naturale și electricitate. Câți bani primesc românii cu venituri mici

17.05.2021 | 23:55
Ajutoare financiare pentru facturile la gaze naturale și electricitate. Câți bani primesc românii cu venituri mici
Ajutoare financiare pentru facturile la apă caldă, gaze și electricitate. Câți bani primesc românii cu venituri mici. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentarii României au adoptat, luni, un proiect al Guvernului care prevede acordarea de ajutoare financiare pentru facturile la gaze și electricitate. 

În această categorie a celor sprijiniți de stat se încadrează cetățenii cu venituri mici. Actul normativ este unul ”așteptat de peste 8 ani”, spune preşedintele Comisiei economice din Senat, Silvia Dinică (USR PLUS).

Ajutoare financiare pentru facturile la apă caldă, gaze și electricitate

Veste bună pentru sute de mii de români. Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege a fost unanim votat de Putere și Opoziție. Astfel, au fost înregistrate 115 voturi ”Pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, ”proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.

ADVERTISEMENT

Conform acestui act, se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie, scrie Agerpres.

În urma amendamentelor adoptate de Senat, ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în în forma Guvernului.

ADVERTISEMENT

Ce persoane beneficiază de aceste ajutoare financiare de la stat

Conform inițiativei legislative, cetățenii vulnerabili sunt definiţi ca ”persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare”.

”În sfârşit avem o lege care defineşte consumatorul vulnerabil. După multe şedinţe şi ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie şi energie, alături de colegii mei, Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoş Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate în a-şi acoperi cheltuielile pentru consumul de energie.

ADVERTISEMENT

Este o lege aşteptată încă din 2012. Astfel, în sfârşit putem veni în ajutorul oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică”, a declarat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, preşedintă comisiei economice, de industrii şi servicii, printr-un comunicat de presă al Senatului.

În acest moment, se estimează că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022, mai indică sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, senatorul PSD Radu Oprea, deși a susţinut proiectul prin vot, îl consideră ”inechitabil”, dar speră într-o formă îmbunătăţită a acestuia la Camera Deputaţilor, afirmând că sunt mai mulţi români care s-ar încadra în categoria consumatorilor vulnerabili, mai scrie sursa citată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri