News

Ajutoarele de încălzire, acordate și pentru persoane cu venituri peste limita fixată. Motivele deciziei Guvernului

Ministerul Muncii a elaborat o ordonanță de urgență prin care ajutoarele de încălzire se vor acorda și unor persoane care teoretic nu mai sunt eligibile.
13.02.2024 | 18:43
Ajutoarele de incalzire acordate si pentru persoane cu venituri peste limita fixata Motivele deciziei Guvernului
Ministrul Muncii Simona Bucura propune o nouă reglementare privind ajutoarele la încălzire/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sute de mii români riscă să piardă ajutoarele de încălzire sau chiar să fie nevoiți să dea banii înapoi întrucât nu se mai încadrează, începând de la 1 ianuarie, în limita veniturilor pentru care acest tip de ajutor se acordă. Pentru a evita această situație, Ministerul Muncii a redactat un proiect de ordonanță de urgență ce urmează să fie aprobată în Guvern prin care cei care au primit ajutoarele de încălzire la începutul sezonului rece să le primească în continuare, în același cuantum, chiar dacă între timp veniturile le-au crescut peste limita prevăzută de lege.

Cu mai mulți bani, dar mai săraci

Odată cu începutul anului 2024 au crescut veniturile mai multor categorii sociale, în urma unor acte normative adoptate de către Guvern. Astfel, s-a reglementat majorarea cu 5% a salariilor de bază pentru bugetari, precum și majorarea cu 13,8% a punctului de pensie. Pentru unii bugetari sau pensionari, creșterea putea, în mod paradoxal, să-i sărăcească întrucât veniturile ar fi fost peste plafonul pentru acordarea ajutoarelor la încălzire, caz în care ar fi trebuit să suporte integral costurile încălzirii.

ADVERTISEMENT

Majorările acordate pot conduce la un rezultat negativ care să accentueze riscul de sărăcie a categoriilor vulnerabile, luând în considerare faptul că limitele maxime ale veniturilor până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie sunt de 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și 2.053 lei în cazul persoanelor singure, aceste persoane fiind obligate atât la plata integrală a facturilor de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau la achiziția combustibilului pentru încălzirea locuinței, cât și la plata debitelor ce vor fi constituite, diminuând considerabil veniturile persoanei/gospodăriei”, se spune în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

aj1-anpis
Grila după care sunt acordate ajutoarele de încălzire/ Sursa: ANPIS

Reducerea numărului de beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzire risca să fie o bătaie mare de cap pentru toate părțile implicate, nu doar pentru beneficiarii în sine. Astfel, administrațiile locale ar fi trebuit să ia la verificat toate dosarele ca să vadă care dintre actualii beneficiari nu se mai încadrează la condițiile de acordare a acestui ajutor, un volum imens de muncă ținând seama că ajutoarele de încălzire se acordă pentru peste 800.000 de gospodării.

ADVERTISEMENT

De asemenea, asociațiile de locatari/ proprietari trebuiau să refacă situația legată de datoriile la întreținere pe primele luni ale anului și chiar să ceară retroactiv plata ajutoarelor primite după 1 ianuarie. În fine, la nivelul furnizorilor de energie termică, gaze naturale și energie electrică, s-ar înregistra întârzieri la emiterea facturilor prin refacerea tuturor documentelor aferente acestei perioade.

Ajutoarele de încălzire, o recalculare costisitoare

În aceste circumstanțe, ordonanța de urgență pregătită de către Ministerul Muncii prevede că drepturile de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie, stabilite
anterior datei de 1 ianuarie 2024, se mențin în plată în aceleași condiții care au stat la baza acordării acestora, până la sfârșitul sezonului rece noiembrie 2023 – martie 2024. Recalcularea se va face doar în cazurile în care ajutoarele de încălzire au fost acordate abia după începerea anului în curs.

ADVERTISEMENT

Deși aparent Guvernul renunță la niște bani, în realitate nu va exista niciun impact bugetar întrucât în bugetul Ministerului Muncii „sumele cu destinație de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie au fost fundamentate fără luarea în calcul a potențialelor măsuri de creștere a veniturilor populației”. Mai mult, sunt chiar evitate unele cheltuieli administrative generate de recalcularea numărului de beneficiari.

Nu este prima dată când Guvernul ia o asemenea măsură. În luna februarie a anului trecut, o ordonanță similară a fost emisă, atunci motivul fiind legat de creșterea pensiilor și a salariului minim de la 1 ianuarie 2023. La acea vreme, Ministerul Muncii estima că dintre cele 800.000 de gospodării care primeau ajutorul de încălzire la începutul sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, iar 500.000 urmau să fie scoase de la acest ajutor sau să le primească în cuantum redus.

ADVERTISEMENT