News

Ce români vor primi ajutoare pentru încălzire prin Legea consumatorului vulnerabil. Modul de acordare a banilor

Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată de către Camera Deputaților, urmând ca apoi să fie trimisă la promulgare de către președintele Iohannis.
07.09.2021 | 18:30
Ce romani vor primi ajutoare pentru incalzire prin Legea consumatorului vulnerabil Modul de acordare a banilor
Parlamentul a decis să majoreze ajutoarele pentru încălzire/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creșterea consistentă a prețului la energie electrică și gaze naturale îi va pune pe mulți români în situația de nu mai putea plăti facturile la întreținere și energie electrică în această iarnă sau de a reduce apreciabil consumul.

Guvernul a inițiat un proiect legislativ, Legea consumatorului vulnerabil, prin care numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire se va dubla, iar sumele acordate s-ar tripla. Camera Deputaților, forul decizional, a adoptat marți legea cu 281 de voturi pentru și o abținere.

ADVERTISEMENT

În procesul legislativ, proiectul a suferit mai multe modificări în ce privește categoriile de beneficiari și cuantumul sumelor care se vor acorda. De asemenea, va fi devansat și termenul de intrare în vigoare a proiectului de lege.

Plafoanele veniturilor pentru ajutoarele pentru încălzire au fost majorate

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Pentru fiecare tip de combustibil s-a stabilit o valoare de referință, care se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de: 250 lei/lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună, pentru energie electrică; 160 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în forma finală a legii s-a adoptat o formulă de compensare procentuală a facturilor la energie, în funcție de venituri. Compensarea se va face din valorile de referință de mai sus, după cum urmează:

Ajutorul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:
a) în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
b) în proporţie de 90%, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei şi 320 lei;
c) în proporţie de 80%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei şi 440 lei;
d) în proporţie de 70%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei şi 560 lei;
e) în proporţie de 60%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei şi 680 lei;
f) în proporţie de 50%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei şi 920 lei;
g) în proporţie de 40%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei şi 1040 lei;
h) în proporţie de 30%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei şi 1160 lei;
i) în proporţie de 20%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei şi 1280 lei;
j) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;
k) în proporţie de 10%, în situaţia în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

ADVERTISEMENT

În dezbaterile din Parlament s-a decis ca valorile de referință să fie socotite minimale, Guvernului dându-i-se posibilitatea ca, în cazul unor creșteri consistente ale prețurilor la energie, să majoreze ajutorul prin intermediul unei hotărâri de guvern. Se instituie un mecanism flexibil prin care autoritățile pot reacționa în timp util la eventuale scumpiri.

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat”, prevede Legea consumatorului vulnerabil.

ADVERTISEMENT

Verificări la beneficiarii de ajutor de încălzire

Serviciul de asistență socială va putea face, din oficiu sau prin sesizare, anchete sociale pentru descoperirea eventualelor fraude în declarațiile pe propria răspundere. În cazul solicitărilor pentru energie electrică, ancheta socială este obligatorie. De altfel, ajutorul se acordă doar în cazurile în care nu există alternativă la furnizarea căldurii.

Cererile și declarațiile pe proprie răspundere  pentru ajutorul de încălzire se depun la primăriile localității sau cele de sector, în cazul municipiului București, până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Aprobarea sau respingerea cererilor se va face de către primării până la data de 15 noiembrie. Titularii ajutoarelor de încălzire sunt obligați să informeze primăria în termen de 5 zile privind orice modificare în ce privește componența și veniturile familiei.

Furnizorii de energie vor detalia suma scăzută din factură ca urmare a acordării ajutorului de încălzire.

Ce este suplimentul pentru energie

Pe lângă ajutorul pentru încălzire,  care se acordă doar pe durata sezonului rece, prin Legea consumatorului vulnerabil se acordă și un supliment pentru energie pentru persoanele cu venituri reduse, care se acordă în fiecare lună, nu doar pe durata iernii.

Familiile și persoanele singure beneficiază lunar de un supliment pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei, dar nu mai mult decât valoarea consumului facturat, după cum urmează: 30 lei/ lună pentru consumul de energie electrică, 10 lei/ lună pentru consumul de gaze naturale, 10 lei/ lună pentru consumul de energie termică, 20 lei/ lună pentru consumul de combustibili solizi și/ sau petrolieri. Suplimentul se plătește direct furnizorului, cu excepția ultimei categorii”, prevede Legea consumatorului vulnerabil.

Legea consumatorului vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie 2021 (inițial, Guvernul propusese ca termenul de aplicare să fie 1 septembrie 2022)  și crește exponențial numărul de beneficiari de la 218.000, câți sunt în momentul de față, la 525.000.

ADVERTISEMENT