News

Ajutoarele pentru energie ajung la români în funcție de județ. Calendarul distribuirii cardurilor

Poșta Română a început distribuirea cardurilor pentru plata facturilor la energie, însă acest lucru se va face diferit, în funcție de județ.
02.02.2023 | 07:10
Ajutoarele pentru energie ajung la romani in functie de judet Calendarul distribuirii cardurilor
Vin ajutoarele pentru încălzire. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, cele 2.8 milioane de carduri de energie vor fi împărțite la o dată diferită, în funcție de județul în care locuiesc oamenii.

Calendarul distribuirii ajutoarelor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a oferit mai multe detalii despre acest calendar al distribuirii cardurilor, care vor fi încărcate cu 700 de lei pentru plata facturilor la gaz sau curent.

ADVERTISEMENT

”Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Important de știut, românii care au nevoie de bani pentru lemne de foc vor primi acești bani în mână, cash, cu condiția să prezinte o factură de lemne nu mai veche de luna august a anului 2022.

ADVERTISEMENT

Aceste carduri de energie vor ajunge la toți românii care au venituri mai mici de 2.000 de lei. Guvernanții au anunțat deja că există șanse ca acest ajutor să fie extins până la cei care au venituri de maximum 3000 de lei.

Conform Antena 3, nu toți românii vor primi ajutoarele începând cu 1 februarie, așa cum anunțase Guvernul. Momentan se știu primele județe cu ”norocoșii” care vor beneficia de acești bani.

ADVERTISEMENT

Astfel, primele carduri ar fi trebuit să ajungă deja în casele oamenilor pe 1 februarie în județele Alba (37.000 de carduri), Argeș (53.000 de carduri), Ilfov (29.000 de carduri), București (106.000 de carduri), Bacău (52.000 de carduri), Teleorman (27.000 de carduri) și Bihor (58.000 de carduri).

Pe 2 februarie vor primi carduri cei din județele Brăila (34.000 de carduri), Covasna (21.000 de carduri), Giurgiu (21.000 de carduri), Vâlcea (27.000 de carduri) și Botoșani (29.000 de carduri). Împărțirea se va face în acest ritm până spre finele lunii februarie, astfel că e de așteptat ca Guvernul să prezinte în continuare acest calendar, în măsura în care vor trece zilele.

ADVERTISEMENT

Ministrul Marcel Boloș anunțase că se fac eforturi pentru ca oamenii să poată folosi cardurile la energie și pentru plata online, nu doar fizică la Poștă.

”Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicităriel, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi spărăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, explica ministrul investițiilor și proiectelor europene.

ADVERTISEMENT