News

Percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia. Ar fi vorba despre un dosar de luare de mită

Procurorii DNA au pus în aplicare 7 percheziții la Complexul Energetic Oltenia, fiind vorba despre un nou dosar deschis pentru luare de mită.
25.04.2024 | 12:21
Perchezitii DNA la Complexul Energetic Oltenia Ar fi vorba despre un dosar de luare de mita
Percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia. Ar fi vorba despre un dosar de luare de mită. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conform unor surse judiciare, dosarul nou a fost deschis de procurorii anticorupție de la Secția 1. Important de reținut, acest dosar este diferit față de cel în care un director al Electrocentrale Rovinari este anchetat pentru trafic de influență alături de alte trei persoane.

Surse: Procurorii DNA au programat mai multe percheziții la Complexul Energetic Oltenia

Conform Știripesurse.ro, anchetatorii ar investiga o presupusă ”luare de mită destul de consistentă”, fiind vizați 4 suspecți în acest caz. Recent, directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, era trimis în judecată alături de cei care i-au oferit mită în trecut.

ADVERTISEMENT

Iosif Chircă, în calitatea sa de director, este cercetat acum pentru luare de mită și trafic de influență, fiind plasat sub control judiciar. Bărbatul ar fi primit sume de bani pentru a sări în ajutorul unor patroni. Conform G4Media, în același dosar cinci persoane au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, printre care fostul director al CET Sud, Adrian Dorin Econescu.

Potrivit sursei citate, celelalte trei persoane trimise în judecată sunt Ion Eugen Petru, director SC Techno Montaj SRL, Macovei Ion, director SC Concif Baza de Aprovizionare SRL și Botu Marian, director Energomontaj SA. Potrivit DNA, sumele implicate în darea de mită sunt destul de mari.

ADVERTISEMENT

Potrivit rechizitoriului, directorul Iosif Chircă ar fi primit, într-o singură instanță, o mită de 533.375 de lei, sub forma unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate. ”De asemenea, acesta ar fi dat, în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar fi intrat în îndatoririle sale de serviciu”, mai arată DNA.

Procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți directori din domeniul energiei

”În plus, la instigarea unui alt inculpat, în 20 decembrie, în judeţul Gorj, primul inculpat ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act care ar intra în îndatoririle sale de serviciu.

ADVERTISEMENT

La rândul său, cel de-al doilea inculpat ar fi promis preşedintelui Directoratului unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, martor în cauză, 15%, respectiv 300.000 de euro din valoarea unui contract de 2.000.000 euro, având ca obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată;

15%, respectiv 120.000 de euro din valoarea unui contract de 800.000 euro având ca obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat să fie atribuit prin achiziţie directă, şi ar fi dat martorului în legătură cu aceste promisiuni, în 5 tranşe, până la21 ianuarie, sumele de 45.000 de lei şi 12.000 euro”, se mai arată în comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Cât despre cei care și-au recunoscut fapta, Adrian Dorin Ecobescu a primit deja o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare și s-a stabilit prin acord restituirea sumei de 10.000 de euro primită mită. Ceilalți patru inculpați au fost obligați să presteze munci neremunerate, în folosul comunității, pentru o perioadă de 90 de zile.

ADVERTISEMENT
Tags: