News

Al doilea val mortal de COVID-19 din India, provocat de o variantă mutantă a virusului

06.05.2021 | 12:01
Al doilea val mortal de COVID19 din India provocat de o varianta mutanta a virusului
ADVERTISEMENT

India se confruntă cu un val mortal de cazuri de coronavirus, care a făcut ravagii până acum în această țară, devenind cea mai afectată regiune din lume în ceea ce privește numărul de morți și noi îmbolnăviri. Guvernul a anunțat că această nouă criză a fost provocată de o variantă mutantă a virsului.

O variantă mutantă a coronavirusului a provocat valul de morți din India

Guvernul din India a anunțat că noua variantă a coronavirusului, cea „dublu mutantă”, este cea care a provocat cel de-al doilea val de infectări cu noul virsul. Această variantă a fost descoperită încă din luna martie, dar abia acum există niște legături care arată că morțile din ultima vreme ar fi fost provocate de această variantă mutantă.

ADVERTISEMENT

Această nouă varintă a coronavirusului, „dublu mutantă” a fost descoperită în mai multe state care au o rată de incidență foarte mare. Totuşi, un oficial de la Centrul Național pentru Controlul Bolilor a spus că nu a putut fi stabilită o legătură concretă între varianta mutantă și noul val de îmbolnăviri și decese.

În ziua de miercuri, în India au fost înregistrate aproape 4.000 de morți și un număr record de noi infectări: 412.000 de cazuri, în doar 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Unde a fost descoperită varianta dublu mutantă

Au fost analizate 13.000 e probe, iar dintre acestea 3.500 avea varianta B.1.617 a virusului, numită de specialiști varianta dublu mutantă. Aceasta poartă acest nume deoarece a suferit două mutații ale aceluiași virus, COVID-19.

Varianta B.1.617 a fost descoperită în regiuni precum Maharashtra, Karnataka, West Bengal, Gujarat and Chhattisgarh, iar valul al treilea de infectări este inevitabil, spun specialiștii în sănătate.

ADVERTISEMENT

„Faza a treia este inevitabilă, având în vedere nivelul mare de circulație al virusului. Ce nu este clar este că momentul în care va izbucni în această fază a treia… Ar trebui să ne pregătim pentru noi valuri”, a declarat profesorul K VijayRaghavan, într-o conferință de presă la ministerul Sănătății, relatează BBC.

Există cu siguranță o corelație, dar această nu a fost stabilită încă cu certitudine, au spus reperezentații Centrului Național pentru Controlul Bolilor.

ADVERTISEMENT

„Corelația epidemiologică și clinică nu este complet stabilită…fără corelație, nu putem stabili o legătură directă cu orice val. Totuși, sfătuim statele să facă mai puternic răspunsul din partea sănătății publice – să crească testările, izolarea, să evităm mulțimile, să ne vaccinăm”, a spus Sujeet Singh.

ADVERTISEMENT