News

ALDE, „îngropat” de către Autoritatea Electorală Permanentă. Cheltuielile de la alegerile locale, refuzate la decontare

24.02.2021 | 19:02
ALDE ingropat de catre Autoritatea Electorala Permanenta Cheltuielile de la alegerile locale refuzate la decontare
ADVERTISEMENT

Partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu riscă și colapsul financiar, după cel politic înregistrat la alegerile locale și parlamentare din 2020. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat rambursarea a mai bine din jumătate din banii cheltuiți de ALDE la locale.

Potrivit legii, partidele politice pot cere rambursarea cheltuielilor făcute în campaniile electorale, rambursare care se face doar după ce AEP verifică dacă banii au fost cheltuiți cu respectarea legislației privind finanțarea partidelor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, rambursarea este condiționată de obținerea unui scor electoral de minim 3%. ALDE a căzut la ambele criterii, astfel că va primi înapoi doar 2.831.000 lei din cei 6.718.000 lei solicitați, potrivit deciziei AEP publicate, miercuri, în Monitorul Oficial.

ALDE nu a trecut pragul electoral pentru rambursare

Potrivit raportului Autorității, ALDE a avut la dispoziție 9.641.000 lei, dintre care oricum unele sume nu puteau fi rambursate: 1.000.000 lei contribuții ale partidului din activitatea curentă și 2.680.000 lei proveniți din subvenția de la buget.

ADVERTISEMENT

Însă și din cei 6,7 milioane ceruți înapoi, AEP a decis să refuze rambursarea a 3.887.000 lei. În primul rând, oamenii lui Tăriceanu nu și-au primit banii înapoi în județele în care nu au obținut nici măcar 3% din voturi, adică majoritatea întrucât ALDE a obținut scoruri foarte slabe la alegerile locale la nivelul întregii țări: 2,91% vot politic la consiliile județene, 1,67% pentru primari și 2,58% pentru consilii locale.

Ca și cum asta nu ar fi fost suficient, cei de la ALDE au încălcat și Legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice nerespectând obligația de a finanța campania doar din sursele indicate de lege și exclusiv pentru scopuri legate de campanie. De asemenea, neregulile semnalate în timpul controlului de la AEP nu au fost corectate sau nu au fost prezentate documente justificative suplimentare.

ADVERTISEMENT

În plus, finanțarea s-a făcut și prin alte conturi bancare decât cele anunțate Autorității, iar în unele cazuri s-au depășit plafoanele contribuțiilor din venituri proprii sau împrumuturi fixat de lege. De asemenea, nu au fost respectate cerințele legate de tipărirea materialelor de propagandă electorală.

Astfel, ALDE va avea sume refuzate la decontare decât toate celelalte partide la un loc. AEP a descoperit nereguli și în contabilitatea celorlalte partide, însă acestea au fost relativ mici. Astfel, cel mai mult s-a refuzat la decontare PNL-ului, 249.000 lei, în condițiile în care a cerut rambursarea a 43,5 milioane de lei.

ADVERTISEMENT