News

ALDE și Pro România au decis să fuzioneze. Cele două partide vor candida pe aceeași listă la parlamentare

08.10.2020 | 17:19
ALDE si Pro Romania au decis sa fuzioneze Cele doua partide vor candida pe aceeasi lista la parlamentare
ADVERTISEMENT

Conducerile ALDE și Pro România s-au reunit astăzi în ședințe separate, urmate de o conferință de presă comună a celor doi președinți, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta, la care aceștia au anunțat că partidele lor vor fuziona, urmând să creeze împreună o formațiune politică de centru.

UPDATE 17.25: Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că decizia de fuziune este o reacție la încercarea partidelor mari, PNL și PSD, de a elimina partidele mici.

ADVERTISEMENT

Am hotărât să ne unim resursele având în vedere că pe scena politică s-a înregistrat o puternică polarizare între cele două partide mari, o radicalizare a discursului politic și o dorință manifestă a partidelor mari de a elimina partidele mici. Acesta este răspunsul nostru comun la această politică”, a declarat Tăriceanu.

Formațiunea care urmează să rezulte din fuziunea celor două partide va fi una de centru, cu elemente de liberalism și social-democrație.

ADVERTISEMENT

Sperăm ca cele două echipe să construiască o formațiune politică de centru, de factură social-liberală care să joace rolul unei busole și care să militeze în continuare pentru principiile și valorile în care credem: liberale pentru noi cei din ALDE precum și politici sociale. Liberalismul modern include responsabilitatea socială, așa că principiile noastre vor putea fi armonizate”, a mai spus fostul prim-ministru.


Decizia de fuziune ar fi fost determinată de scorurile mici obținute de cele două partide la alegerile locale, informează G4Media, citând surse politice. Dacă fuziunea va fi aprobată în forurile de conducere, vor începe procedurile de fuziune însă acestea nu vor putea fi încheiate până la data alegerilor parlamentare, 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, candidații ALDE vor fi incluși pe listele Pro România, proporția negociată la locurile eligibile fiind de 60% pentru Pro România și 40% pentru ALDE,

Fuziunea ALDE – Pro România, rezultatul unei colaborări mai vechi

ALDE are programate, de la ora 14, trei ședințe ale principalelor foruri de conducere: Biroul Politic Executiv, Biroul Politic Central și Delegația Permanentă. Ședințele vor avea loc în sistem de videoconferință.

ADVERTISEMENT

Biroul Executiv al Pro România se va reuni de la ora 15.00, la sediul central al partidului.

La finele acestor ședințe, cei doi președinți, Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu, vor susține o conferință de presă comună, de la ora 17.00.

Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu au mai colaborat și în trecut, astfel că șansele ca fuziunea să aibă loc sunt relativ mari. În 2014, Călin Popescu-Tăriceanu s-a opus ruperii USL de către liberali, motiv pentru care a fost exclus din PNL. Imediat după ruptura dintre PSD și PNL, Tăriceanu a devenit președintele Senatului, cu voturile senatorilor social-democrați. În acea vreme, PSD era condus de către Victor Ponta.

ALDE și Pro România au susținut același candidat la alegerile prezidențiale din 2019, pe independentul Mircea Diaconu. De asemenea, după ruperea colaborării dintre ALDE și PSD, deputații ALDE au activat câteva luni în interiorul grupului Pro România.

O eventuală fuziune ar maximiza șansele celor două formațiuni de a depăși pragul electoral de 5%.

ADVERTISEMENT