News

Alegeri în Spania: Un partid de extremă dreapta, anti-imigrație, ar putea ajunge la putere. Ce spun sondajele

Cum niciunul dintre partidele tradiționale nu pare a avea un avantaj clar, există posibilitatea ca un partid extremist să ajungă la putere în Spania
22.07.2023 | 11:17
Alegeri in Spania Un partid de extrema dreapta antiimigratie ar putea ajunge la putere Ce spun sondajele
Santiago Abascal, liderul partidului extremist Vox. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Duminică au loc alegeri generale în Spania, alegeri ce vin în timp ce Madridul se află la președinția Consiliului UE. Aceste alegeri ar fi trebuit să aibă loc la finalul anului, însă premierul Pedro Sanchez a convocat, în mod surprinzător, acest scrutin anticipat după ce partidul său de stânga a avut rezultate slabe în alegerile locale din luna mai.

Partid extremist la putere?

Strategia premierului Sanchez prin această decizie a urmărit slăbirea adversarilor direcți, Partidul Popular din dreapta conservatoare, condus de Alberto Nunez, forțându-i pe aceștia să facă campanie electorală în timp ce negociau înţelegeri incomode de coaliţie cu partidul extremist Vox.

ADVERTISEMENT

Acum, sondajele de opinie arată că Partidul Popular îi va învinge pe socialiştii (PSOE) ai lui Pedro Sanchez, aflaţi la guvernare, însă nu va obține o majoritate parlamentară. Pentru a obține o majoritate în Parlamentul cu 350 de locuri care să le permită să guverneze, Partidul Popular ar trebui să se alieze cu Vox, un partid antiimigraţie şi antifeminist.

Concret, sondajele arată că PP va obţine puţin peste o treime din voturi, iar împreună cu Vox cele două partide ar obține 176 de mandate, numărul limită pentru o majoritate care să le permită formarea viitorului Guvern. Pe de altă parte, potrivit Reuters, ultimele sondaje realizate înaintea scrutinului de duminică ridică dubii că cele două partide ar putea obține până și acest număr de mandate.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, socialiștii lui Pedro Sanchez ar obține puţin sub o treime din voturi, iar împreună cu Sumar, blocul de stânga al vicepremierului Yolanda Diaz, ar obţine împreună 141 de locuri. Potrivit sursei citate, popularitatea conservatorilor a fost afectată de negocierile cu Vox, partid condus de un fost membru PP, Santiago Abascal, ale cărui opinii extremiste au fost încorporate în acordurile de coaliţie dintre cele două partide de dreapta.

Cine este Santiago Abascal, liderul extremei dreapta spaniol?

Ținând discursuri pe fundalul unor picturi în ulei și biserici și promițând să le redea spaniolilor “lucrurile care contează cu adevărat”, Abascal a făcut un turneu prin țară în ultimele săptămâni pentru a promova manifestul naționalist, antifeminist, eurosceptic, conservator din punct de vedere social și liberal din punct de vedere economic al partidului său Vox.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că este cel mai tânăr dintre candidații care candidează la alegerile anticipate din 23 iulie, bărbatul de 47 de ani a transformat în nouă ani partidul scindat pe care l-a fondat în cea de-a treia forță electorală a Spaniei.

Abascal face apel la “copiii comercianților, muncitorilor, studenților, medicilor, judecătorilor, pescarilor și fermierilor” să se alăture pentru a înfrunta “dușmanii Spaniei”, așa cum descrie el guvernul de stânga al premierului socialist Pedro Sanchez.

ADVERTISEMENT

Poate că Vox și-a dublat voturile la alegerile locale din mai, dar unii analiști spun că și-a epuizat bazinul natural de votanți. Sondajele de opinie sugerează că locurile sale în parlament vor scădea de la 52 la ultimele alegeri la 35 în scrutinul din iulie.

Abascal este a treia generație de politicieni în familia sa, tatăl și bunicul său fiind, de asemenea, în administrația regională sau locală. Absolvent de sociologie din Țara Bascilor din nordul Spaniei, Abascal s-a alăturat PP la 18 ani, a fost ales consilier la 23 de ani și a devenit deputat PP în Parlamentul basc.

El s-a despărțit de PP în 2013 din cauza modului în care acesta a gestionat corupția, gruparea militantă ETA și alte provocări separatiste. El a fondat Vox pentru a milita pentru abolirea autonomiei regionale și a parlamentelor, o temă care a atins o coardă sensibilă pentru mulți după încercarea eșuată de independență a Cataloniei în 2017.

Vox spune că acesta ar reduce impozitul pe venit, ar lua măsuri drastice împotriva corupției politice, ar reduce cheltuielile publice și ar crește scutirile de taxe pentru familiile numeroase.

Propune expulzarea imigranților ilegali și o blocadă navală pentru a-i împiedica să sosească, precum și închiderea moscheilor care promovează “islamul radical sau jihadul”, sprijinind în același timp imigrația care să răspundă nevoilor pieței muncii din Spania și care provine de la naționalități cu o limbă sau o cultură comună.

De asemenea, a promis să abroge legile progresiste privind drepturile transsexualilor, avortul și drepturile animalelor, precum și protecțiile climatice promovate de Sanchez, pe care Abascal îl acuză că a introdus în Spania “wokismul, o patologie care tratează adulții ca pe niște minori și copiii ca pe niște adulți degenerate”.

Vox a obținut 24 de mandate parlamentare la alegerile naționale din aprilie 2019 și 52 de mandate la un scrutin repetat șapte luni mai târziu. Analistul politic Miguel Angel Murado a prezis că Vox a atins un plafon și că va pierde voturi în favoarea PP, rămânând “un partid mai mic, cu adevărat de extremă dreapta” și un punct fix al politicii spaniole pentru următorii ani.

ADVERTISEMENT
Tags: