News

Alegeri locale 2020. Ce nu trebuie să faci ca să nu ajungi la închisoare. Infracțiuni și contravenții electorale

27.09.2020 | 17:48
Alegeri locale 2020 Ce nu trebuie sa faci ca sa nu ajungi la inchisoare Infractiuni si contraventii electorale
ADVERTISEMENT

Pentru asigurarea ordinii și corectitudinii procesului  electoral, legislația stipulează care sunt infracțiunile legate de alegeri, precum și un set de contravenții.

Sancțiunile legate de încălcarea legislației electorale se adresează atât candidaților și persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor, cât și simplilor alegători.

ADVERTISEMENT

Infracțiunile sunt menționate în Codul Penal, pe când contravențiile, care sunt pedepsite doar prin amendă, sunt menționate în Legea 115/2015 privind  alegerea autorităților administrațiilor locale.

Pedepsele pentru infracțiunile electorale

Înn ce privește infracțiunile electorale, articolul 385 din Codul Penal prevede că împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. „Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, mai prevede aceleași articol.

ADVERTISEMENT

De asemenea, coruperea alegătorilor prin bani, bunuri ori foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate de la această regulă bunurile cu valoare simbolică, precum brichete sau calendare, care sunt inscripționate cu însemnele unui partid.

Frauda la vot se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea unor drepturi și vizează persoanele care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător. Tot fraudă electorală este socotită utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul  ori fals sau a unui buletin de vot fals.

ADVERTISEMENT

Violarea confidențialității votului se pedepsește cu amendă penală, iar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Alte infracțiuni, precum nerespectarea regimului  urnei de vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, îi vizează pe cei implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, mai puțin pe simplii alegători.

ADVERTISEMENT

Amenzi pentru fotografierea votului sau consumul de alcool

În schimb, alegătorii indisciplinați riscă și o serie de amenzi. De exemplu intrarea în cabina de vot împreună cu altă persoană, în afara cazurilor în care alegătorul nu poate vota singur, se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei. Aceeași sancțiune este prevăzută pentru fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

În condițiile în care vor exista alegători care nu vor să se conformeze obligației de a purta mască sau de păstra distanțarea în interiorul secției de votare, ei trebuie să știe că pot fi încadrați la „refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi”, faptă sancționată cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei. De menționat este că puterile președintelui secției se întind și în afara secției propriu-zisă, pe o rază de 500  de metri.

Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare sau pe o rază de 500 de metri în jurul secției să voteze sau să nu voteze anumite partide politice ori candidați atrage de la sine aplicarea unei amenzi de 1.400-2.000 de lei.

Pe o rază de 500 de metri în jurul localului secției de votare sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în caz contrar amenda fiind de 2.200-3.000 de lei.

ADVERTISEMENT