News

Alegeri locale 2020. Prezența la vot: 41.48% +Incidente la secţiile de votare. Live Text – Update

27.09.2020 | 20:04
Alegeri locale 2020 Prezenta la vot 4148 Incidente la sectiile de votare Live Text  Update
ADVERTISEMENT

Alegeri locale 2020. FANATIK vă ține la curent, în timp real, cu cele mai noi date privind prezența la vot și toate evenimentele care se petrec de-a lungul zilei privind aceste alegeri locale. Sunt așteptați să-și exprime opțiunea pentru primării, consilii locale și județene peste 19 milioane de cetățeni.

UPDATE ora 21.00: FANATIK îți prezintă primele rezultate ale ExitPoll-ului. Astfel, de la această oră avem rezultatele parțiale pentru alegerile locale din acest an.

ADVERTISEMENT

Conform ExitPoll a fost o bătălie teribilă pentru Primăria Generală a Capitalei. Rezultatele obținute de candidați sunt următoarele:

Nicușor Dan: 47,2
Gabriela Firea: 39,00
Traian Băsescu: 8,6

Așadar, noul primar al Bucureștiului este, conform rezultatelor parțiale Nicușor Dan. Atenție! Numărătoarea continuă.

ADVERTISEMENT

Rezultate pe Sectoare

Votul pentru Primăria Sectorului 1:
Clotilde Armand (USR) – 47%
Dan Tudorache (PSD) – 37,7%
Ioana Constantin (PMP) – 7,5%

Votul pentru Primăria Sectorului 2:
Radu Mihaiu (USR) – 42%
Dan Cristian Popescu (PSD) – 31%
Neculai Onţanu (PPU-sl) – 12,9%

ADVERTISEMENT

Votul pentru Primăria Sectorului 3:
Robert Negoiţă (Pro Bucureşti 2020) – 39%
Adrian Moraru (PNL) – 34%
Aurelian Bădulescu (PSD) – 14,1%

Votul pentru Primăria Sectorului 4:
Daniel Băluţă (PSD) – 55%
Simona Spătaru (USR) -37%

Votul pentru Primăria Sectorului 5:
Cristian Băcanu (PNL) – 27,3%
Cristian Popescu Piedone (PPU-sl) – 27,3%
Daniel Florea (PSD) – 24,3%
Marian Vanghelie – 14,2%

ADVERTISEMENT

Votul pentru Primăria Sectorului 6:
Ciprian Ciucu (PNL) -48,2%
Gabriel Mutu (PSD) – 35,2%

UPDATE ora 20:00. Peste 8,1 milioane de români și-au exprimat opțiunea. Buzău, Călărași, Giurgiu, Olt, Teleorman și Călărași sunt județele care au deja o prezență masivă la vot. În Capitală au votat aproximativ 637.000 de persoane (35.05%).

UPDATE ora 19:00. Peste 7,5 milioane de români și-au exprimat opțiunea. Giurgiu, Olt, Teleorman și Călărași sunt județele care au deja o prezență de peste 50% la vot. În Capitală au votat aproximativ 581.000 de persoane (31.95%).

UPDATE ora 18:30. Scandal la alegerile locale din 2020. Un primar a fost acuzat că a lovit un bărbat în secția de votare. Mai multe detalii AICI.

UPDATE ora 18:00. Capitala se apropie de 29%. Prezența la vot în țară este de 38 la sută. Au votat aproximativ 7 milioane de români. Mai sunt trei ore până se închid secțiile de vot.


UPDATE ora 17:45. Două persoane din Petroşani, judeţul Hunedoara, au primit buletine de vot gata ştampilate. Oamenii legii au deschis o anchetă. Citește mai mult AICI.

UPDATE ora 17:00. Peste 6,3 milioane de români au votat. Dâmbovița, Călărâși, Gorj, Mehedinți, Teleorman, Olt și Vâlcea sunt județele care au deja o prezență de peste 40% la vot. În Capitală au votat aproximativ 480.000 de persoane (26.32%).


UPDATE ora 16:20. Ministerul Afacerilor Interne a precizat că până la ora 15:00 s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale. 119 nu s-au confirmat. Valoarea amenzilor este 38.000 de lei. Se fac cercetări pentru 37 de infracțiuni.

”Precizez că de la începutul procesului de votare nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice. La nivelul structurilor MAI s-au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări.  Cu privire la alte 111 sesizări, se efectuează în continuare verificări. Până la această oră, au fost aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale, fiind aplicate 20 de avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cele mai frecvente fapte contravenţionale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot.  În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracţiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, a transmis, duminică, Monica Dajbog (Purtător de cuvânt al MAI).

Vă prezentăm câteva din infracțiunile depistate de autorități:

”Ca urmare a cercetărilor efectuate astăzi de către poliţiştii din Măgurele, judeţul Ilfov s-a dispus  măsura reţinerii faţă de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

Precizez ca în urma unei altercaţii produse între 2 candidaţi în faţa unei secţii de votare din Moldova Nouă, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe.

La o secţie din oraşul Tg. Secuiesc, un candidat a refuzat să poarte mască de protecţie în secţia de votare în timp ce îşi exercita dreptul la vot. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.800 lei.

Poliţiştii constănţeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că dintr-o secţie de votare lipseşte o ştampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat şi-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secţia de votare, având ştampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

În Tuzla o femeie a îndemnat două persoane să voteze un anumit candidat la primărie. Persoana în cauză a fost identificată şi sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.400 de lei.

În Bucureşti, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcţiei ce gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei.

La o secţie de vot dintr-o localitate din Vâlcea membrii secţiei au înmânat unui număr neprecizat de persoane 14 buletine de vot în plus pentru alegerea primarului localităţii. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În judeţul Cluj, poliţiştii efectuează verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârşite în preajma unor secţii de votare din localităţile Mera şi Suceagu”, conform Ministerului de Afaceri Interne.


UPDATE ora 16:00. Peste 5,5 milioane de cetățeni au votat până la această oră. În Capitală prezența rămâne scăzută. Doar 23.73% dintre alegători au venit la alegerile locale din 2020. Vă amintim că și în 2016, Bucureștiul a avut o prezență redusă – 33.23%.


UPDATE ora 15:38. Într-o secţie de votare dintr-o localitate din Arad au fost găsite două buletine de vot care făceau parte din altă localitate. Acestea au fost anulate, au anunțat reprezentanţii Prefecturii Arad.

”Cu privire la situaţia apărută într-o secţie de votare din circumscripţia Birchiş, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 2 Arad informează că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că au fost identificate de către membrii secţiei de votare două buletine de vot din circumscripţia Bârsa. Cele două buletine de vot au fost anulate fără a fi înmânate cetăţenilor cu drept de vot. Buletinele de vot au fost tipărite de Regia Autonomă Monitorul Oficial, toate pachetele cu buletine de vot fiind sigilate de către furnizor”, au precizat oficialii de la Prefectura Arad.


UPDATE ora 15:00. La 8 ore de la deschiderea urnelor, aproape 5 milioane de români s-au prezentat la vot. Județele cu cei mai mulți alegători până la această oră:

  • Olt – 35..00%
  • Teleorman – 34.71%
  • Giurgiu – 34.58%
  • Mureș – 34.33%
  • Mehedinți – 34.13%
  • Gorj – 32.91%
  • Călărași – 32.40%
  • Dâmbovița – 32.23%
  • Buzău – 31.21%

Municipiul București rămâne în urmă. Doar 21% dintre persoanele cu drept de vot s-au prezentat în Capitală.


UPDATE ora 14:45. Incidente la Brăila. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au deschis dosar penal pentru delapidare. Totul a pornit în urma unei sesizări care anunţa că un primar din judeţ ducea alegătorii la vot cu autoutilitara instituţiei.

“Am fost sesizaţi cu privire la faptul că un primar din judeţ transporta alegătorii la vot cu autoutilitara primăriei. În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul, fără drept, în interes personal, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare”, potrivit IPJ Brăila.

Un episod interesant se petrece la Constanța. Bogdan Huţucă, liderul filialei judeţene a PNL, a anunțat că a formulat o întâmpinare la Biroul Electoral Central (BEC). Acesta cere anularea procesului electoral pentru funcţia de primar al comunei Costineşti şi reluarea acestuia la o dată ulterioară.

„Cerem anularea alegerilor doar pentru funcţia de primar, pentru că dreptul cetăţenilor de a vota a fost afectat prin poziţionarea siglei PRO România în dreptul candidatului PNL la funcţia de primar al comunei Costineşti şi pentru că suspendarea procesului de vot timp de două ore, de la 7:00 la 9:20, a dus la imposibilitatea de a-şi exprima dreptul de vot pentru toţi cetăţenii care lucrează în ture şi nu au mai putut să se prezinte la urne în aceste condiţii, ştiut fiind faptul că procesul electoral poate fi suspendat doar o singură dată pentru o perioadă de două ore”, a spus Bogdan Huţucă, potrivit Agerpres.


UPDATE ora 14:00. Au votat peste 4,3 milioane de persoane. Prezența la vot este 23.52% la nivelul țării. Județele Olt, Mehedinți și Teleorman sunt fruntașe. Aici peste 30% dintre alegători s-au prezentat deja la vot. În București procentul este de 18.41 la sută.


UPDATE ora 13:25. MAI a anunțat că până la această oră au fost 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Un sfert din acestea nu s-au confirmat. Au fost 16 infracțiuni pentru care s-au dat amenzi de 8.700 de lei.

”Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare. Au fost constatate 16 fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Iată câteva din infracțiunile precizate de Ministerul Afacerilor Interne:

”În sectorul 5 din Bucureşti, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, într-o secţie de votare, se distribuiau mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi. Aspectele sesizate nu se confirmă.

În Ilfov, poliţiştii au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.000 de lei, pentru ”comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare”.

Într-o secţie de votare din Vadu Lat, judeţul Giurgiu, a fost sesizat faptul că un reprezentant al secţiei de votare sugerează votanţilor cu cine să voteze. În urma cercetărilor, s-a constatat că aspectele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Poliţiştii din Dâmboviţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

În judeţul Timiş, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcţia de primar, dintre care unul avea deja aplicată ştampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.

La o secţie de votare din localitatea dâmboviţeană Hulubeşti, s-a sesizat faptul că un candidat la funcţia de primar influenţează alegătorii.  Şi în acest caz se fac verificări.

La o secţie de votare din Costineşti, procesul electoral a fost suspendat pentru o oră după ce un votant a descoperit o greşeală de tipărire pe buletinele de vot. Procesul de votare a fost ulterior reluat.

În localitatea Cungrea din judeţul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secţiei de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Se fac verificări.

La Sighet, Maramureş, structurile de specialitate ale MAI efectuează verificări după ce în presă au apărut informaţii privind cumpărarea de voturi”, conform Ministerului Afacerilor Interne.


UPDATE ora 13:00. Peste 3,6 milioane de români au venit la vot până la această oră. Este o prezență de 20% la nivelul țării, iar în Capitală au votat aproape 300.000 de alegători (15.78%).


UPDATE ora 12:00. După 5 ore de la deschiderea urnelor se înregistrează o prezență de 15.6% – 2.897.091 de persoane au votat. În București doar 12.20% dintre alegători s-au prezentat până la această oră. Lider este județul Teleorman cu 22.16% .


UPDATE ora 11:00. Peste 2 milioane de români s-au prezentat deja la vot. Conduce județul Giurgiu cu 16.48%. În Capitală au votat peste 160.000 de persoane (9.16%).


UPDATE ora 10:54. Două femei s-au luat la bătaie la o secție de vot din Caraș-Severin. Totul ar fi pornit de la un conflic mai vechi, potrivit Antena 3.


UPDATE ora 10:15. Un alegător a primit un buletin deja ștampilat. Incidentul s-a petrecut la secția 119 din Bicaz. Cetățeanul a semnalat acest lucru poliției prin apel la 112. Pe buletin era deja votat reprezentantul PSD la Consiliul Județean, potrivit mediafax.


UPDATE ora 10:00. Românii s-au trezit de dimineață. Prezența la vot este de aproximativ 7,5%. Până la această oră s-au prezentat la alegerile locale din 2020 peste 1,4 milioane de alegători.


UPDATE ora 9:00. La două ore de la deschiderea urnelor, peste 4% dintre alegătorii înscriși pe liste au votat, mai exact 4,41 ceea ce reprezintă, în cifre, 807.581 de cetățeni. În București, prezența este de 3.72%.


UPDATE ora 8:35. Au votat până acum peste 3% dintre alegători. Au fost înregistrate primele incidente la vot. La Costinești procesul de vot a fost suspendat timp de o oră, potrivit Antena 3.


UPDATE ora 8:00. Prezența la vot la o oră de la deschiderea urnelor este de 2,39 la nivel național și 2,12 în Municipiul București. Conform datelor AEP, peste 450.000 de români și-au exprimat opțiunea electorală.


Prezența la vot. Duminică, la ora 7:00, toate cele 18.794 de secții de votare de la scrutinul local din 2020 s-au deschis pe teritoriul României.

Mai exact, conform autorităților, numărul total de români cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 era de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Prezența la vot la alegerile locale 2020

Alegerile locale din această duminică se desfășoară, pentru prima dată în România, în condiții speciale dictate de pandemia de Covid-19 și rezultatele depind, în cea mai mare măsură, de prezența care va fi înregistrată la urne.

Alegerile locale de acum patru ani au înregistrat o prezență la vot de 48,44%. Bucureștiul a avut cea mai scăzută prezență la urne dintre toate județele plus Capitala, de 33,31%. Cei mai mulți alegători din rândul populației locale care s-au prezentat la urne au fost din Giurgiu, 63,35%.

Iată prezența la vot de la scrutinul din 2016 în Capitală:

  • Bucureşti 33,31%
  • Sectorul 1 36,76%
  • Sectorul 2 33,57%
  • Sectorul 3 31,69%
  • Sectorul 4 33,27%
  • Sectorul 5 31,32%
  • Sectorul 6 34,36%

Cetăţenii din România îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6. Procesul de votare se va încheia la ora 21,00, când vor fi anunţate exit-poll-urile.

Informații importante despre alegerile locale

Cu câteva săptămâni înainte de desfășurarea scrutinului, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotarea şi sediile secţiilor de votare pentru Alegerile locale 2020.

Astfel, pentru evenimentul de duminică, 27 septembrie 2020, au fost organizate 18.794 de secţii de votare. La Alegeri locale 2020, cetățenii pot afla secția de vot la care sunt arondați și adresa acestea de pe Registrul Electoral.

Cei care vor să afle acest trebuie să intre pe adresa registrulelectoral.ro. Este necesară completarea a trei câmpuri: CNP – codul numeric personal, numele de familie și codul de verificare pe care îl vedeți pe site.

ADVERTISEMENT