News

Rezultate oficiale vot Primăria Bucureşti: Nicușor Dan vs Gabriela Firea, după ce au fost numărate 97,70% din voturi. Update

29.09.2020 | 14:32
Rezultate oficiale vot Primaria Bucuresti Nicusor Dan vs Gabriela Firea dupa ce au fost numarate 9770 din voturi Update
Nicușor Dan a câștigat alegerile în București. Sursa foto - INQUAM photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020. Duminică, 27 septembrie, românii și-au votat aleșii pentru administrațiile publice locale. FANATIK vă ține la curent, în timp real, cu toate informațiile legate de acest scrutin extrem de important în perspectiva următorilor patru ani.

UPDATE ora 14:32 / BEC a anunțat rezultatele parțiale după numărarea a 97,70% din voturi. Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL/ USR PLUS, se menţine la 42,78% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar Gabriela Firea, candidatul PSD la 37,99%. Traian Băsescu, candidatul PMP, se află pe locul al treilea, cu 10,98%.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 11:35 / Potrivit datelor parțiale, centralizate de BEC, după ce s-au numărat 97,46% din voturi, Nicușor Dan are 42.78%, iar Gabriela Firea – 37.99%. Avansul candidatului PNL ȘI USR-PLUS este de 31.463 de voturi.


UPDATE, 21.30 / Potrivit datelor parțiale, centralizate de BEC, până la ora 20:00, după ce s-au numărat circa 96,95% din voturi, Nicușor Dan a strâns 42.76% din voturi, față de Gabriela Firea care are 37.98%.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 19:30 / Potrivit datelor oficiale furnizate de BEC, care a centralizat peste 90% din buletinele de vot, Nicușor Dan are 42.76%, în timp ce Gabriela Firea are 38%.

UPDATE 18.00: Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a afirmat că alegerile locale de duminică reprezintă o victorie istorică a dreptei, care trebuie  să fie finalizată prin alegerile parlamentare și dialogul între „partidele democratice” care trebuie să formeze o majoritate guvernamentală după alegerile din toamnă.

ADVERTISEMENT

După ce a felicitat PNL și USR pentru scorul obținut la locale, președintele le-a cerut să continue dialogul astfel încât la alegerile parlamentare din acest an să înlăture ”majoritate toxică”  din jurul PSD care s-a constituit în Parlament.

„Votul de ieri a fost și un vot de blam la adresa minciunii, stagnării și dezinformării ridicate la politici de stat de către PSD care a pierdut în locuri unde baroni locali se credeau invicibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Încurajez partidele democratice să continue dialogul pentru o echipă guvernamentală”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

UPDATE 15.29: Gabriela Firea și-a luat rămas bun de la bucureșteni, la finele mandatului, însă nu a ratat ocazia să-l atace pe Victor Ponta, fără să-i menționeze numele. Firea crede că Ponta este unul dintre vinovații eșecului PSD la locale, pentru că a dezbinat „stânga”, spre deosebire de partidele de dreapta unde a existat o alianță.

„Prețuiesc fiecare vot. Din momentul în care am ajuns la Primărie, vreau să amintesc că în ciuda invectivelor murdare din ultima perioadă, rămân faptele, nimeni nu poate demola spitalul de copii de la Gomoi sau spitalul Stoia. Nu pot fi aruncate într-o prăpastie toate autobuzele moderne cumpărate.

Sper ca următoarea echipă să ducă la bun sfârșit aceste obiective, pasajul Doamna Ghica, trenul metropolitan, park and ride Cora-Pantelimon.

Ce pot să mai spun acum, în final, în Consiliul General majoritatea va fi asigurată de alianța de dreapta PNL+USR+PLUS care au un vot majoritar, chiar mai mult decât majoritate simplă, cred că cu toată suferința de moment, e mai bine că se întâmplă lucrurile așa.

Probabil că al doilea mandat ar fi fost imposibil de exercitat, că nu aș fi avut susținere în Consiliul General. Nu am ce să-mi reproșez decât că am început prea multe lucruri pe prea multe fronturi.

Las aici proiecte în valoare de 1 miliard de euro fonduri europene, totul e asigurat, doar trebuie să fie atrași acești bani.

Va urma o perioadă dificilă pentru mine. Primele luni vor fi marcate doar de reproșuri ale unei echipe care vor dori să câștige politic, vor da mine și pe echipa mea. Următoarea echipă trebuie să vină cu rezultate, nu doar cu reproșuri.

De ce s-a pierdut, sunt aproape 5 procente între mine și principalul contracandidat, acum 4 ani am câștigat cu 12 puncte distanță. A fost un cumul de factori, dar nu aș vrea să închei această declarație fără să vă spun un sentiment. Drepata s-a unit, avem 3 partide PNL+USR+PLUS care au susținut. Zona centru-stânga am fost dezbinați și nu din vina mea, oameni care ar fi putut să pună umărul au făcut tot ce a ținut de ei astfel încât să mă lovească cot la cot cu adversarii.

Dacă de la inamici accepți mai ușor critici, atunci când familia ta te lovește pe la spate, e mai dureros. Cred că atâta timp cât suntem sănătoși și avem motive să mergem la muncă, românii vor sancționa politicienii. Parcă erau criminali care s-au întors la locul faptei. Eu voi rămâne o voce pentru bucureșteni”, a transmis Firea pe Facebook.


UPDATE 15.21: Conform noilor date parțiale venite de la BEC, Nicușor Dan a obținut 42,78% din voturile cetățenilor din București. La distanță mai mică față de date din exit-poll este Gabriela Firea, care a obținut 37,99% din preferințele electoratului.


UPDATE 12.30: Nicuşor Dan, candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,75% din voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar actualul edil Gabriela Firea, candidatul PSD – 38%, potrivit datelor parţiale ale BEC centralizate până la ora 11,00 după numărarea a aproximativ 94,4% dintre voturi.


UPDATE, 28 septembrie, ORA 8.33: După numărarea a peste 90% din voturi, diferența dintre cei doi candidați la primăria Capitalei s-a mai redus. Astfel, Nicușor Dan a obținut 41,82% din voturi, în timp ce contracandidata sa de la PSD, primarul în funcție Gabriela Firea are un scor de 37,4%, indică datele provizorii, conform Digi24.


UPDATE ORA 23.00 / Procentele prezentate de exit poll pentru ora 21.00 n-au făcut altceva decât să adâncească eșecul Gabrielei Firea. Avem acum o diferență crescută în favoarea lui Nicușor Dan, față de cifrele valabile pentru ora 19.30.

Rezultatele parțiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din București, pentru funcția de primar al Capitalei și pentru funcțiile de primar de sector, valabile pentru ora 21, ora închiderii urnelor:

Primăria Capitalei
Nicușor Dan 47,8%
Gabriela Firea 39%
Traian Băsescu 9,4%
Florin Călinescu 1,8%
Călin Popescu Tăriceanu 1,6%

Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand 48%
Dan Tudorache 36,5%
Ioana Constantin 7,5%
Adina Alberts 1,8%
Amalia Nenovici 1,5%
Daniel Bucura 1,5%

Primăria Sectorului 2
Radu Mihaiu 42%
Dan Cristian Popescu 31%
Neculai Onțanu 12,9%
Marian Militaru 5,9%
Florin Manea 2,6%
Ramona Mezei 1,5%

Primăria Sectorului 3
Robert Negoiță 39%
Adrian Moraru 34%
Aurelian Bădulescu 14,1%
Mihail Neamțu 8,1%
Bogdan Brătianu 1,2%

Primăria Sectorului 4
Daniel Băluță 55%
Simona Spătaru 37%
Ștefănel Dan Marin 4,1%
Ovidiu Zară 1,3%

Primăria Sectorului 5
Cristian Băcanu 27,3%
Cristian Popescu Piedone 27,3%
Daniel Florea 24,3%
Marian Vanghelie 14,2%
Cătălin Lucian Iliescu 4%
Ion Valentin Voicu 1,3%

Primăria Sectorului 6
Ciprian Ciucu 48,2%
Gabriel Mutu 35,2%
Ștefan Florescu 7,4%
Tudor Ionescu 2,9%
Anca Bălășoiu 1,4%

UPDATE 22.40 / Rareș Bogdan: „Pentru noi este o victorie absolut uriașă. De asemenea în țară scorul politic al PNL este în creștere. Vom avea o creștere mai mare decât la europarlamentare. Am reușit să intrăm în Moldova și să scoatem PSD înafara consiliilor județene. În 17 orașe am câștigat. După numărătoarea noastră paralelă a câștigat și Băcanu în Sectorul 5. Avem 4 din 6. După 30 de ani am câștigat județul Bacău.

Din primele 5 județe ale României ca număr de locuitori le avem pe toate. Noi avem 11 consilier, USR are 18, PSD are 17. Ne-am păstrat scorul de la europarlamentare. Victoria pe țară este uluitoare.

Dacă mergeam pe un independent era extrem de greu ca doamna Firea să fie bătută. Se pare că am pierdut Timișoara, dar avem Consiliul. Am înțeles că Fritz are 300 de voturi pe secție, dar important e că a câștigat dreapta. Nu e chiar traseism, e vorba de oameni care au plecat inițial de la noi”

UPDATE 22.14 / Nicușor Dan: „Chiar de mâine ne vom apuca de muncă. Vrem să fim pregătiți când o să depunem jurământul”

Ludovic Orban: „Astăzi bucureștenii au decis clar că vor un altfel de administrație în București. Una mai puțin preocupată de imagine, una care să arate respect față de cetățeni. Una care să aibă viziune de dezvoltare a Capitalei, una care să pună Bucureștiul în rândul celor mai importante capitale europene.

Deși nu mi-a fost ușor am luat decizia de a-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Astăzi se vede clar că dacă nu eram împreună ar fi fost foarte dificil să dăm la o parte caracatița pesedistă și să eliberăm Bucureștiul.

A contat enorm onestitatea lui Nicușor Dan, bunul simț, cunoașterea problemelor Bucureștiului.  Vreau să spun că limpede tot ce s-a vorbit înainte de campanie rămâne în picioare. Azi Guvernul are un partener solid, serios, responsabil la Primăria Capitalei. Guvernul este alături de Nicușor Dan și de echipa lui pentru a sprijini toate proiectele. E clar că între Guvern și primarul ales de bucureșteni există un parteneriat solid.”

UPDATE 21.39 / „N-aș spune că suntem înfrânți, am reușit să recâștigăm Craiova. Suntem pe primul loc peste tot. Era previzibil că pierd câteva procente pe Craiova pentru că mi s-a reproșat că în 2016 am preferat să plec în Parlament. N-am de gând să mai plec în următorii 4 ani. N-aș vrea să intru în detalii, nu le cunosc, mă bucur foarte mult pentru Daniel Băluță, previzibil pentru mine. El este cel mai bun primar nu doar aL PSD-ului, ci din România în ultimii 4 ani”, a zis Lia Olguța Vasilescu în exclusivitate la Antena 3

UPDATE 21.35 / Traian Băsescu l-a ironizat pe noul primar al Capitalei, dar nu a uitat-o nici pe Gabriela Firea. „Nicușor Dan o să aibă treabă pentru că are peste 400 de procese cu Primăria Capitalei. Așa că trebuie să renunțe la multe dintre ele. La unele are de plătit și bani. O să fie primar împotriva Primărie. Vom fi importanți și în Consiliu General, mai ales că Orban are cam puțin la Consiliu. M-ar mira să nu ajungă la concluzia asta. Bine că a plecat doamna de la Voluntari. Câți bani a dat săraca, câtă publicitate la voi”

UPDATE 21.26 / Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei a declarat că încă așteaptă rezultatele oficiale de mâine. „Trebuie să așteptăm rezultatul oficial de mâine. De mâine mă duc din nou la muncă. În caz contrar sunt același om demn, implicat și oriunde mă voi afla voi iubi Bucureștiul, îi voi iubi pe bucureșteni. O seară frumoasă și succes tuturor celor care au participat și au un scor frumos”, a zis Firea

UPDATE 21.16 / Primăria Craiova

1. Vasilescu Lia-Olguţa, Partidul Social Democrat 34.5%
2. Giugea Nicolae, Partidul Național Liberal 29.0%
3. Solomon Antonie, Partidul Ecologist Român 17.6%

UPDATE 21.15 / Mihai Chirica a câștigat detaşat primăria municipiului Iași. Conform informaţiilor exit-poll-ului, actualul edil a câştigat detaşat alegerile locale 2020. În același timp, Costel Alexe a câștigat șefia Consiliului Județean Iași.

UPDATE 21.12 / Rezultatele parțiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din Constanța, pentru funcția de primar, valabile pentru ora 19.30:

1. Vergil Chițac – PNL 29.0%
2. Stelian Ion – USR-Plus 29.0%
3. Decebal Făgădău – PSD 23.5%

UPDATE 21.10 / Premierul Ludovic Orban a fost cel care a deschis seria declarațiilor. Acesta a transmis că partidul lui a reușit un scor bun. „ Pe baza rezultatelor pe care le avem putem să spunem că am câștigat aproximativ 50 la sută din consiliile locale. Avem un număr important de primari, avem peste 1500 de primari în țară. În ceea ce privește votul politic, PNL înregistrează un scor fără precedent. Ne onorează, dar care ne obligă. Aceste alegeri sunt doar începutul unei guvernări liberale de succes”

UPDATE ora 21.00: FANATIK îți prezintă primele rezultate ale ExitPoll-ului. Astfel, de la această oră avem rezultatele parțiale pentru alegerile locale din acest an.

Conform ExitPoll a fost o bătălie teribilă pentru Primăria Generală a Capitalei. Rezultatele obținute de candidați sunt următoarele:

Nicușor Dan: 47,2
Gabriela Firea: 39,00
Traian Băsescu: 8,6

Așadar, noul primar al Bucureștiului este, conform rezultatelor parțiale Nicușor Dan. Atenție! Numărătoarea continuă.

Rezultate pe Sectoare

Votul pentru Primăria Sectorului 1:
Clotilde Armand (USR) – 47%
Dan Tudorache (PSD) – 37,7%
Ioana Constantin (PMP) – 7,5%

Votul pentru Primăria Sectorului 2:
Radu Mihaiu (USR) – 42%
Dan Cristian Popescu (PSD) – 31%
Neculai Onţanu (PPU-sl) – 12,9%

Votul pentru Primăria Sectorului 3:
Robert Negoiţă (Pro Bucureşti 2020) – 39%
Adrian Moraru (PNL) – 34%
Aurelian Bădulescu (PSD) – 14,1%

Votul pentru Primăria Sectorului 4:
Daniel Băluţă (PSD) – 55%
Simona Spătaru (USR) -37%

Votul pentru Primăria Sectorului 5:
Cristian Băcanu (PNL) – 27,3%
Cristian Popescu Piedone (PPU-sl) – 27,3%
Daniel Florea (PSD) – 24,3%
Marian Vanghelie – 14,2%

Votul pentru Primăria Sectorului 6:
Ciprian Ciucu (PNL) -48,2%
Gabriel Mutu (PSD) – 35,2%

UPDATE ora 20.00: La ora 19.00, cu două ore înainte de închiderea urnelor, Nicuşor Dan avea un avans de 5 procente în faţa Gabrielei Firea, susţine Adevărul.

Cifrele sunt furnizate de casele de sondare pe baza EXIT POLL – urilor. De altfel, dreaptaar putea câştiga 5 din cele 6 sectoare: cea mai strânsă luptă se duce la Sectorul 4.

UPDATE ora 19.45: Cozmin Gușă anunță că ultimele măsurători indică cvasi-egalitate în marja de eroare (Gabi Firea 40,3%, Nicușor Dan 40,8%), ceea ce va face ca orice mobilizare sporită din partea unui candidat, să decidă învingătorul!

„În rest, MARELE PERDANT ESTE PNL, care are un scor de 20,5%, față de PSD cu 32% și USR-PLUS cu 36,5%.
Planul lui LuCOVID și al REZERVIȘTILOR de a reinventa electoral formațiunea politică de tip neo-securistic, USR-PLUS, a reușit deja. Să vedem cum vor primi liberalii deseară Trădarea LuCOVID-ului …”, a mai scris Gușă

UPDATE ora 17.45: Nicuşor Dan ar conduce cu trei procente în faţa Gabrielei Firea,  potrivit unor surse Adevărul. Astfel, candidatul dreptei ar avea 41% dintre voturi, iar candidatul stângii ar avea 38%. VEZI AICI CIFRELE DE LA ORA 16.00.

UPDATE 17.10 Analistul Cozmin Gușă susține că, potrivit datelor din exit-poll, la Constanța se duce o luptă strânsă între primarul în funcție Decebal Făgădău (PSD) și senatorul Vergil Chițac (PNL), ambii având un scor estimat de circa 33%. Cei doi sunt urmați de către deputatul Stelian Ion (USR), care trece și el de 20%.

UPDATE 16.54 Președintele USR, Dan Barna, a făcut un apel la membrii și simpatizanții partidului să meargă la vot și să-i ia cu ei și pe cunoscuții care încă nu și-au exercitat dreptul de vot. „E groasă. Haideți la Vot. O zi cât următorii patru ani”, a scris Dan Barna într-o postare pe Facebook.

În postare, Barna a pus și un mesaj video pe care l-a făcut în timp își conducea mașina de la Sibiu, unde are domicilul, către București, mesaj în care spune că lupta electorală în Capitală este foarte strânsă.

Nu s-a câștigat nimic, nimic nu s-a pierdut la vot. Trebuie să mergem să votăm în continuare. Toate sondajele pe care le văd, despre care nu pot să vorbesc acum, arată că în București peste tot lupta e foarte strânsă. De aceea ideea că vi se pare vouă că lucrurile s-au rezolvat dacă ați fost să votați nu e suficientă. Mobilizați-vă pe toate canalele de care dispuneți. Luați-vă telefonul, luați ultimele 20 de apeluri, sunați-vă prietenii și întrebați-i dacă au fost la vot. Dacă mergeți pe stradă, întrebați-i pe oamenii din jurul vostru dacă au votat și dacă nu au făcut-o, încurajați-i să meargă să voteze. Va fi o luptă care se va decide între un număr foarte mic de voturi, probabil niște sute sau maxim mii de voturi. Niște sute de voturi vor decide ce fel de capitală vom avea pentru următorii 4 ani (…) Trebuie să ne mobilizăm în minutele și orele următoare cu toate resursele”, a spus președintele USR.

UPDATE ora 15:56 Nicușor Dan le-a cerut susținătorilor săi să iasă cât mai devreme să voteze pentru a evita eventuala aglomerație la urne din ultimele ore ale procesului  de votaare

Vreau să vă rog, ca şi la precedenta intervenţie, două lucruri: în primul rând, să ieşiţi, încă de acum, la vot, ca să evităm aglomeraţia de mai târziu. În al doilea rând, să căutaţi cu atenţie pe buletinul de vot pentru Primarul General, numele candidatului pe care doriţi să-l votaţi”, a afirmat candidatul Nicușor Dan.

Totodată, el a cerut simpatizanților săi să ignore „informațiile mincinoase” din presă legate de scorul candidaților din București. „Toate informaţiile de până acum, converg către ideea că o să avem în seara aceasta un final fericit, dacă ritmul de vot se păstrează aşa cum este acum. Ar însemna asta, un început pentru Bucureştiul pe care ni-l dorim şi ar însemna o victorie pentru valorile pe care ne luptăm”, a mai spus candidatul susținut de PNL și USR-PLUS.

UPDATE ora 15:31. La mai bine de opt ore de la deschiderea urnelor pentru alegerile locale 2020, autoritățile au anunțat mai multe incidente înregistrate la nivel național în timpul procesului electoral. Detalii AICI.

UPDATE ora 15:00. La mijlocul zilei de vot, rezultatul alegerilor la Primăria Capitalei nu pare a fi tranşat. Scorul este foarte strâns, bătălia ducându-se între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan. VEZI AICI CIFRELE DE LA ORA 14.00.

UPDATE ora 13:00. Lupta este strânsă pentru scaunul de primar al Capitalei. VEZI AICI ULTIMELE CIFRE 

UPDATE ora 11:11. După ora 11 a votat și fostul premier al României, Victor Ponta. Acesta a fost prezent la Școala Gimnazială ”Maria Rosetti” din Capitală.

”În ceea ce mă privește, ca de fiecare dată în ultimul timp nu am votat împotriva cuiva. Cred că după atâta ură cât a fost în ultima vreme o să ne aștept patru ani răi. Mi-e teamă că am riscat. Eu am votat pro și nu contra, m-am învățat minte. Sper să ne ocupăm de ceea ce este important pentru oameni”, a declarat Victor Ponta la ieșirea din secție.


UPDATE ora 10:26. Klaus Iohannis, președintele României, și-a exprimat opțiunea de vot în București. La fel ca în 2016, a votat la la Liceul Teoretic ”Jean Monnet”. Ce a declarat la ieșirea din secție.


UPDATE ora 9:20. În jurul orei 9:00 a votat și Nicușor Dan, principalul contracandidat al Gabrielei Firea la funcția de primar al Capitalei. Iată ce a declarat după ieșirea din secție.


UPDATE ora 9:02. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, actual candidat la Primăria Capitalei, a votat duminică dimineața, alături de soția sa, Maria. El i-a sfătuit pe bucureșteni să dea un vot util pentru următorii patru ani.


UPDATE ora 8:49. Președintele PSD Marcel Ciolacu a votat la o o secție deschisă într-o Școală Gimnazială din județul Buzău.

”Sunt ferm convins că și bucureștenii, astăzi, vor alege continuitatea, și vor vota cu oamenii care au realizări și nu fac promisiuni. Perioada umilinței față de medici, copii și bunici să ia sfârșit azi în România”, a spus liderul social-democrat în fața presei după ieșirea din cabina de vot.


UPDATE ora 8:34. Ludovic Orban a votat, duminică dimineață, la alegerile locale 2020, la o secție din localitatea Dobroești, județul Ilfov.

”Am votat cu gândul la dezvoltarea Capitalei, la crearea de locuri de muncă, la infrastructură. Am votat pentru candidații care au proiecte serioase de dezvoltare a comunităților locale. Am luat legătura cu președintele AEP pentru a se lua măsuri ca procesul de votare să fie fluidizat.”, a declarat premierul.

Tot în jurul orei 8:30 a votat și Dacian Cioloș, președintele PLUS. Acesta și-a exercitat opțiunea la o secție din Zalău, județul Sălaj.


UPDATE ora 8:15. Peste 2% din alegători au votat până la ora 8:00.


UPDATE ora 8:00. Gabriela Firea a votat imediat după deschiderea secțiilor de vot. Vezi aici ce a declarat primarul în funcție al Capitalei.


UPDATE 27 septembrie, ora 7:21. Cele 18.794 de secții de votare din România s-au deschis la ora 7:00. Pentru a-și putea exprima opțiunea electorală, cetățenii trebuie să meargă la secțiile la care sunt arondați și să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.


UPDATE ora 23:30. La Primăria Sectorului 6doi dintre candidați se luptă cu șanse egale pentru fotoliul de primar.

UPDATE ora 23:12. În cursa pentru Primăria Sectorului 5 s-au înscris 11 candidați, dar dintre aceștia doar patru au șanse reale la funcția de primar.

UPDATE ora 22:52. Alegeri Locale 2020. Cine candidează pentru funcţia de primar la Primăria Sectorului 4.

UPDATE ora 22:32. Află de aici candidații la Primăria Sectorului 3.

UPDATE ora 22:05. Alegeri Locale 2020 Primăria Sector 2. Ei sunt cei care se luptă pentru fotoliul de primar. Vezi lista completă.

UPDATE ora 21:27. Alegeri Locale 2020 la Primăria Sectorului 1. Vezi cine candidează pentru funcţia de primar.

UPDATE ora 20:00. Raed Arafat a lansat un avertisment dur în legătură cu Alegerile Locale 2020 de duminică, 27 septembrie. Ce nu au voie să facă alegătorii ca să fie primiți în secțiile de vot. Citește AICI.


UPDATE ora 18:00. Ministrul de Interne, Marcel Vela a dat asigurări că alegerile locale de mâine vor avea loc în cele mai bune condiții. De asemenea, acesta a precizat că instituția va informa periodic cetățenii cu privire la desfășurarea procesului electoral.

Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral in cele mai bune condiții. Am dispus constituirea de zone speciale de intervenție în 689 de localități, în toate județele țării.

Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiștii din Minister 4 criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât și datele și informațiile deținute fie de MAI, fie care s-au regăsit în spațiul public în surse deschise.

O a doua decizie a fost cu privire la constituirea unor echipe operative și rezerve de intervenție în fiecare județ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident, să fim prezenti in cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare nivel de Inspectorat Județean, așadar în fiecare județ din România, sunt echipe care vor monitoriza și vor îndruma Inspectoratele Județene.

Încă din data de 25 septembrie am detașat 82 de ofițeri de la nivel central la nivel județean în misiune de monitorizare și îndrumare. În altă ordine de idei, la nivelul zonelor care sunt formate între patru și cinci județe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de Control al MAI, împreună cu colegi din Corpul de Control de la IGPR, Frontieră sau Jandarmerie, astfel încât aceștia vor verifica modul în care își îndeplinesc angajații Ministerului misiunile pe care le au în competență.

La nivel de Minister va funcționa o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel județean o echipă operativă care va coordona toate activitățile, astfel încât orice incident, orice contravenție, orice infracțiune să fie evaluată și tratată în mod operativ.

Totodată, în ziua votului, MAI va face declarații de presă la orele 9:00 12:00, 15:00, 18:00,  pentru ca toți românii să fie la curent cu derularea procesului electoral. Vă asigurăm că MAI este la datorie și procesul electoral se va desfășura în cele mai bune condiții”, a declarat oficialul în cadrul conferinței de presă susținute sâmbătă.

UPDATE /Alegerile Locale 2020 se desfășoară după un program bine stabilit. Autoritățile au stabilit orele la care se deschid și închid secțiile de votare din întreaga țară. Citește totul AICI

UPDATE / Alegerile Locale 2020 vor avea loc pe 27 septembrie și la acestea vor vota și persoanele confirmate cu COVID-19. Cei care au coronavirus pot cere urna specială. Detalii AICI

De asemenea, vor putea vota și cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, cu condiția să prezinte un act care să le probeze identitatea.

Unde poți vota la alegerile locale

Alegeri Locale 2020. Procesul de votare se va desfășura între orele 07.00-21.00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare dispune închiderea localului secţiei de vot, dar alegătorii care atunci se află în localul secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot.

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: câte unul pentru primar, consiliul locale, consiliul județean și președintele consiliului județean. În cazul Bucureștilor, cele patru buletine de vot sunt pentru consiliul local și primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti și primarul general al municipiului Bucureşti.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale pe când primarii și președinții consiliilor județene se aleg uninominal. Fiind vorba de un scrutin local, alegătorii nu pot vota decât la secțiile la care sunt arondați. Pentru a afla la ce secție este arondat, fiecare alegător poate accesa site-ul registrulelectoral.ro.

În cazul cetățenilor care nu figurează în Registrul electoral cu adresa de reședință, ei vor fi înscriși în listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au adresa de reședință pe raza secției de votare la care s-au prezentat la vot.

Alegeri Locale 2020. Procedura de vot și actele necesare alegătorilor

Alegătorii trebuie să prezinte la secția de votare unul dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetățenii care nu pot merge la secția de votare din cauza unor boli pot solicita, prin cerere scrisă, să voteze cu urna mobilă. Cererea trebuie însoțită de acte medicale care să probeze starea precară de sănătate sau invaliditatea. Urna mobilă poate fi solicitată și de către persoanele arestate preventiv sau la domiciliu.

După intrarea în secție, alegătorul trebuie să prezinte operatorului sistemului informatic de prevenire a votului multiplu actul de identitate, care este scanat astfel încât să se stabilească dacă a mai votat sau nu la acest scrutin. Apoi  semnează în lista electorală și îi sunt înmânate buletinele de vot și ștampila.

Ulterior, merge în cabină și aplică ștampila inscripționată „VOTAT” în patrulaterul cu lista de candidați sau candidatul pe care îl votează. Ulterior, buletinele de vot trebuie îndoite astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi apoi introduse fiecare în urna corespunzătoare. Cei care, din motive obiective, nu pot vota singuri pot intra în cabina de vot cu un însoțitor ales de el, care să-i ajute. Însoțitorul nu poate fi candidat la alegeri sau membru al biroului secției.

Măsuri speciale de igienă la alegerile locale din 2020

Alegeri Locale 2020. Din cauza epidemiei de coronavirus, autoritățile au dispus pentru aceste alegeri măsuri speciale de igienă și siguranță sanitară. Într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne, sunt prevăzute toate aceste măsuri. În primul rând, nimeni nu va putea intra în secția de votare fără să poarte o mască de protecție care să-i acopere gura și nasul. Dacă sunt alegători care nu au mască, ei vor primi una la intrarea în secție, unde vor trebui să-și dezinfecteze și mâinile. De asemenea, la intrare alegătorilor li se va lua temperatura.

Pe cât posibil, ștampilele, buletinele de vot și pixurile cu care se semnează în listele electorale vor fi amplasate astfel încât alegătorii să le poată lua singuri. După ce au votat, își vor aplica singuri pe actul de identitate autocolantul cu ștampila „VOTAT”, sub supravegherea unui membru al biroului secției.

Membrii  biroului secției de votare vor purta și mănuși, iar ștampilele de vot vor trebui dezinfectate după fiecare utilizare. Numărul maxim de persoane permis în interiorul unei secții de votare este de 15, dintre care numai cinci pot fi alegători, iar între aceștia va trebui păstrată în permanență o distanță de cel puțin un metru. Secția va avea în permanență ferestrele deschise, iar dacă acest lucru nu este posibil, va trebui aerisită câte 10 minute la fiecare două ore.

În cazul în care se formează cozi în afara secției de votare, forțele de ordine trebuie să aibă grijă ca distanța dintre persoane să fie de cel puțin un metru. Persoanele care intră în categoriile de risc în cazul infectării cu coronavirus, precum bătrânii peste 65 de ani, cei cu boli cronice precum diabet sau boli care afectează sistemul imunitar, pot cere să intre cu prioritate în secțiile de votare pentru a fi expuși contactului cu alte persone cât mai puțin timp.

Persoanele care au temperatura mai mare de 37,5°C sau simptome asociate infectării cu coronavirus vor fi introduse imediat în secție pentru a vota cât mai repede, fără să mai stea la coadă. După ce va primi cu prioritate buletinele de vot, va fi introdus în cabina de vot cea mai apropiată de ieșire, care apoi va fi dezinfectată.

ADVERTISEMENT