News

Victorie pentru partidele de centru-dreapta în alegerile parlamentare din Grecia. Primele rezultate indică un posibil tur doi. Update

Alegeri parlamentare Grecia 2023. Cine ar urma să câștige, conform ultimelor sondaje. Partidul de opoziție Syriza n-ar fi reușit să convingă populația.
21.05.2023 | 21:37
Victorie pentru partidele de centrudreapta in alegerile parlamentare din Grecia Primele rezultate indica un posibil tur doi Update
Alegeri parlamentare Grecia 2023. Foto: GreekBoston
ADVERTISEMENT
21-05-2023
18:41

Victorie pentru partidele de centru-dreapta

Noua Democrație, formațiunea conservatoare din Grecia, ar urma să câștige alegerile de duminică, dar nu va obține majoritatea necesară pentru o victorie categorică, potrivit primelor rezultate, transmite BBC News.

Partidul premierului Kyriakos Mitsotakis se îndreaptă spre 41%, pe baza numărătorii a jumătate din voturi.

El a devansat cu mult partidul de centru-stânga Syriza al predecesorului Alexis Tsipras, care ar urma să obțină doar 20%.

În ciuda victoriei sale importante, partidul de centru-dreapta ar putea opta pentru un al doilea tur de scrutin în loc să formeze o coaliție.

Un prim sondaj la ieșirea de la urne care indica o victorie a centrului-dreapta a fost întâmpinat cu urale la sediul central al Noii Democrații din Atena. Pe măsură ce au apărut rezultatele oficiale, a fost clar că sondajele preelectorale au subestimat marja mare dintre cele două partide principale.

Un alt mare câștigător al alegerilor părea să fie rivalul socialist al Syrizei, Pasok, căruia primele rezultate îi dădeau 12% din voturi. Acest lucru ar face ca partidul să fie un potențial factor de decizie în negocierile de coaliție din zilele următoare.

Partidul de centru-dreapta al premierului Mitsotakis a guvernat Grecia în ultimii patru ani și se poate lăuda cu faptul că anul trecut creșterea economică a țării a fost de aproape 6%. Discursul său către națiune a fost că numai în el se poate avea încredere pentru a conduce economia greacă înainte și a consolida creșterea recentă. Majoritatea grecilor par să fi răspuns pozitiv – și mai mult decât se așteptau.

Cu toate acestea, campania electorală a fost umbrită de o tragedie feroviară în februarie, în care au murit 57 de persoane, mulți dintre ei studenți. Partidele de opoziție au evidențiat dezastrul ca fiind un simptom al unui stat disfuncțional care a fost redus la os după ani de criză economică și investiții insuficiente.

Alegeri parlamentare Grecia 2023. Asta, deși guvernarea a avut foarte multe probleme cauzate de un accident feroviar mortal și de un scandal de spionaj. Conform datelor oficiale din sondaje, partidul Noua Democraţie condus de Kyriakos Mitsotakis are un avans liniștitor asupra ”rivalului” Syriza. Modul în care partidul aflat la guvernare a gestionat accidentul de tren de la începutul lui 2023 nu pare să-i fi afectat prea tare pe greci, care vor vota în continuarea puterea.

Alegeri parlamentare Grecia 2023

Mai degrabă, remarcă Politico, grecii par să nu fi uitat cum partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras, a băgat Grecia în faliment în 2015. Singura problemă, strict matematică, e cineva obține guvernarea pentru că partidul Noua Democrație nu va obține mai mult de 45%. Pentru că alegerile de acum se desfășoară într-un nou sistem de reprezentare proporțională, ar putea ca grecii să se îndrepte din nou spre urne la început de iulie.

ADVERTISEMENT

“Poate că acestea nu sunt cele mai cruciale, dar cu siguranţă sunt cele mai complexe alegeri pe care le-am avut vreodată“, a declarat Angelos Seriatos, şeful al institutului de sondaje Prorata. Conform datelor oficiale există un număr record de greci indeciși momentan în ceea ce privește votul lor.

Grecia are multe probleme în prezent, de la economie la scandalul interceptărilor ilegale, la corupția din presă, la acuzațiile din partea UE referitoare la încălcarea legislației prin respingerea migranților. “Ambele partide se concentrează pe criza costului vieţii şi pe stimularea creşterii salariilor reale şi ambele partide fac o analiză emoţională cu privire la modul cel mai bun de a aborda eşecul colectiv al accidentului de tren“, remarcă Megan Greene, economist-şef global la Institutul Kroll.

ADVERTISEMENT

”Principalul slogan al Noii Democraţii seamănă cu cel al administraţiei Biden din SUA: Să terminăm ceea ce am început, inclusiv un efort susţinut pentru digitalizarea economiei, privatizări şi o redresare bazată pe investiţii. Syriza este, fără surpriză, mai concentrată pe îmbunătăţirea lucrurilor colective, cum ar fi sănătatea şi educaţia, şi pe o sporire a incluziunii”, a completat expertul.

Deși Grecia pare că și-a revenit din punct de vedere economic, țara e departe de a fi salvată. Cu o datorie de 170% din PIB, cea mai mare din UE, Grecia e singura țară din zona euro care a obținut un rating de tip junk, deși Mitsotakis se laudă că va schimba statutul în ”recomandat investițiilor” în termen de 100 de zile de la realegere.

ADVERTISEMENT

“Nu este suficient să abordăm criza imediată a costului vieţii – guvernul are, de asemenea, responsabilitatea de a avea o perspectivă pe termen mai lung şi de a lua în considerare cum să stingă incendiile economice imediate, implementând în acelaşi timp reforme care să pună economia Greciei pe o bază mai solidă în viitor”, a completat Greene.

Accidentul de tren în care au murit 57 de oameni a revoltat societatea elenă, însă nu îndeajuns cât să facă Noua Democrație să piardă alegerile ”Accidentul de tren a distrus naraţiunea arogantă a Noii Democraţii, potrivit căreia ţara se află în cea de-a patra revoluţie industrială. Pentru o parte dintre alegătorii care împărtăşiseră această opinie, accidentul de tren a fost dezamăgitor şi a rupt legătura cu partidul”, a completat Angelos Seriatos de la institutul de sondaje Prorata.

ADVERTISEMENT

În sondaje Noua Democrație stă undeva la 36%, urmată de Syriza cu 29% și de partidul socialist Pasok cu 10%. Cel mai probabil guvernarea va fi o afacere în doi, între Noua Democrație și Pasok. Cu toate acestea, sistemul de vot elen permite încă un tur de alegeri care să ofere unui singur partid majoritatea absolută.

ADVERTISEMENT