News

Alegeri regionale în Saxonia-Anhalt. Creștin-democrații câștigă categoric, tinerii votează cu extrema-dreaptă

Duminică au avut loc alegeri regionale în Saxonia-Anhalt, iar CDU a ieșit marele câștigător. Cu toate acestea, rezultatul votului este îngrijorător, dacă ne raportăm la câți tineri au ales un partid de extremă-dreapta.
09.06.2021 | 22:58
Alegeri regionale in SaxoniaAnhalt Crestindemocratii castiga categoric tinerii voteaza cu extremadreapta
ADVERTISEMENT

În luna martie a acestui au avut loc alegeri regionale în două landuri din Germania și alegeri locale în Hessen, milioane de cetățeni exercitându-și dreptul de vot.

Alegerile anticipează bătălia politică din toamnă când la nivel federal se va decide următoarea conducere a țării, un moment extrem de important ținând cont că Angela Merkel va face un pas în spate din funcția de cancelar.

ADVERTISEMENT

Alegeri regionale în Saxonia-Anhalt. CDU câștigă, tinerii votează extrema-dreaptă

Cu o prezență la vot în jurul a 60%, rezultatele arată clar o victorie a creștin-democraților germani, care au reușit să își îmbunătățească scorul din 2016, conform Ausburger Allgemeine.

CDU: 37,1% (+7,3)
AfD: 20,8% (-3,5)
Linke: 11,0% (-5,3)
SPD: 8,4% (-2,2)
FDP: 6,4% (+1,5)
Grüne: 5,9% (+0,7)
Sonstige: 10,3% (+1,4)

ADVERTISEMENT

Pe baza voturilor, CDU va avea 40 de mandate în parlamentul landului, AFD 23, Die Linke 12, social-democrații nouă, “Liberalii” șapte și “Verzii” șase.

Marii perdanți sunt cei de la Die Linke (Stânga) care au înregistrat doar 11%, după ce obținuseră peste 16% la ultimele alegeri, un rezultat semnificativ mai slab decât cel din 2011.

ADVERTISEMENT

Alternativ für Deutschland pierde câteva procente față de 2016 și aproape toate mandatele directe în favoarea CDU, în contextul în care toate institutele de sondare a opiniei publice anticipau o luptă foarte strânsă între cele două.

În prezent, landul este guvernat de o coaliție formată din CDU, SPD și Verzii, iar din discuțiile politice de până acum, se pare că se dorește continuarea acestuia, informează Deutsche Welle.

ADVERTISEMENT

Dacă în ceea ce privește guvernarea lucrurile sunt destul de simple, CDU având numeroase opțiuni prin care să formeze o coaliție cu majoritate liniștitoare, împărțirea demografică a voturilor ridică o multitudine de probleme.

Tinerii cu vârste curpinse între 18 și 24 au votat în proporție de 18% cu creștin-democrații, cu doar un procent mai mult decât AFD care a obținut 17%, urmați de Verzi cu 14%, arată rezultate oficiale prezentate de MDR.

La nivelul bărbaților din acest grup demografic, populiștii au fost primii în opțiunile alegătorilor, fiind aleși de 20% dintre aceștia și de doar 13% dintre femei.

În ceea ce privește intervalul 25-34, AfD câștigă categoric, fiind opțiunea a 27% dintre tineri, CDU fiind a doua variantă aleasă de 22% dintre aceștia, iar Verzii obțin 10%.

Bărbații cu vârste cuprinse între 25-34 au ales categoric extrema dreaptă, în proporție de 31%, cu zece procente peste CDU, în timp ce femeile au optat în proporție de 23% pentru creștin-democrați și 22% pentru AfD.

Pentru comparație, persoanele peste 60 de ani, percepute (în special în Estul Germaniei drept bazinul electoral al AfD) au votat în proporție e 46% cu CDU și doar 15% dintre aceștia și-au încredințat votul Alternativei pentru Germania.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici