News

DNA s-a încurcat în dosarul medicului acuzat că a luat 900 de șpăgi în timpul pandemiei. Motivul pentru care doctorița Vatan nu a fost trimisă în judecată

Medicul de familie din Dolj, acuzat că a luat mită de peste 900 de ori, ar putea să scape de acuzații. Instanța a respins de două ori rechizitoriul procurorilor DNA.
25.04.2024 | 09:03
DNA sa incurcat in dosarul medicului acuzat ca a luat 900 de spagi in timpul pandemiei Motivul pentru care doctorita Vatan nu a fost trimisa in judecata
Medicul Vatan Venera Ecaterina este acuzat că a vaccinat ”la chiuvetă” peste 900 de persoane / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Medicul doljean Vatan Venera Ecaterina, acuzat de luare de mită în formă continuară, fals informatic în formă continuată (fiecare câte 926 de acte materiale), înșelăciune în formă continuată (6 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (12 acte materiale) și delapidare, nu poate fi trimis în judecată din cauza unor probleme legate de modul în care procurorii au formulat rechizitoriul.

Procurorii DNA nu au furnizat date referitoare la fiecare presupusă mită, în parte

Deși DNA a anunțat că a dispus trimiterea în judecată a inculpatei alături de alți doi complici, în instanță lucrurile s-au schimbat. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis în două rânduri restituirea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova.

ADVERTISEMENT

Magistrații au constatat ”neregularitatea rechizitoriului cu privire la limitele și obiectul judecății în sensul insuficientei descrieri a acțiunilor privind executarea fiecărui act material, din cele 926 acte materiale indicate”. Mai exact, judecătorii nu au indicat data sau perioada săvârșirii infracțiunilor menționate în rechizitoriu. Vatan Venera Ecaterina este acuzată că a intermediat obținerea unor certificate de vaccinare anti Covid-19, în timpul pandemiei, prin metoda celebră ”la chiuvetă”.

În motivare, judecătorii apreciază că referirile la intervalul în care se presupune că ar fi fost săvârșite cele 926 de acte materiale de luare de mită și fals informatic sunt făcute ”cu titlu general”. Acest lucru conduce la ”imposibilitatea desfășurării unei cercetări judecătorești corespunzătoare”. În realitate, materialul probator indică doar o serie de nume ale persoanelor cărora li s-ar fi eliberat adeverințe de vaccinare fictive, precum și analiza convorbirilor telefonice sau a transmiterii de date prin intermediul unor aplicații mobile (WhatsApp și Telegram).

ADVERTISEMENT

Judecătorul dojenește DNA-ul: ”Nu e acceptabil”

Este a doua oară când magistrații resping rechizitoriul, după ce, în iulie 2023, dosarul mai fusese retrimis o dată la DNA. Procurorii au revenit, la începutul acestui an, cu o ”ordonanță de remediere a neregularității actului de sesizare”, însă și acesta a fost respins de judecătorul de cameră preliminară. Acesta a arătat că lipsa unor informații esențiale referitoare la momentul exact al comiterii infracțiunilor pentru toate cele 926 de infracțiuni ”este echivalentă cu lipsa descrierii detaliate a fiecărui act material”, cu trimitere la probatoriul care se apreciază că îl susține.

”Astfel, pentru a fi regulamentar întocmit, rechizitoriul trebuie să cuprindă, alături de celelalte mențiuni obligatorii, evidențierea și analiza probelor pe care se fundamentează soluția de trimitere în judecată, nefiind suficientă enumerarea mijloacelor de probă, ci fiind necesară indicarea, în chiar actul de sesizare, în legătură cu fiecare acuzație în parte, prin evaluarea întregului material probator, nu numai al probelor în acuzare, astfel încât să se cunoască, încă de la momentul sesizării, care sunt motivele pentru care acuzarea a considerat relevante și importante pentru susținerea actului de trimitere în judecată numai anumite probe și de ce le-a ignorat pe altele.

ADVERTISEMENT

Nu este acceptabil ca instanța să stabilească fapta pe baza probelor enumerate, respectiv, prin extragerea sau deducerea elementelor factuale din materialul probator, pentru că în această manieră, funcțiile judiciare se inversează, procurorul fiind cel care trebuie să stabilească fapta pentru care dispune trimiterea în judecată și să stabilească acuzația”, mai arată judecătorul de cameră preliminară.

În timp ce era anchetat, medicul doljean a primit un milion de lei prin PNRR

În timp ce medicul de familie era anchetat în legătură cu vaccinarea ”la chiuvetă”, acesta a continuat să-și desfășoare activitatea și chiar a reușit să obțină o finanțare nerambursabilă prin PNRR, pentru modernizarea cabinetului său.

ADVERTISEMENT

Astfel, Cabinetul Medical Dr Vatan Venera Ecaterina SRL din Craiova a intrat pe lista obiectivelor de investiții aprobate de Ministerul Sănătății pentru finanțare prin PNRR.

Potrivit anunțului de finanțare, cabinetul a primit suma de 931.962,43 de lei, la o valoare totală a proiectului de 1.038.512,61 de lei. Cu această sumă, medicul a putut să-și achiziționeze echipamente medicale, să instaleze echipamente de producție energie regenerabilă și să realizeze servicii de audit. Data începerii proiectului a fost 30 martie 2023, iar cea a finalizării: 31 decembrie 2023. Cercetările în cazul medicului craiovean au început în cursul anului 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: