News

Alegeri SUA 2020. Cine va fi președintele Americii dacă Trump şi Biden vor fi la egalitate

03.11.2020 | 20:56
Alegeri SUA 2020 Cine va fi presedintele Americii daca Trump si Biden vor fi la egalitate
ADVERTISEMENT

Unul dintre scenariile posibile în urma alegerilor din America prevede un scor egal între cei doi candidați, Donald Trump și Joe Biden.

Acest scor este puțin probabil, dar totuși posibil, conform Mediafax.

Dacă niciunul din candidați nu strânge 270 de voturi din partea Colegiului Electoral, Constituția cere Camerei Reprezentanților să aleagă președintele.

ADVERTISEMENT

Camera Reprezentanților alege președintele în cazul unei egalități între candidați

Sistemul de vot din SUA este diferit față de cel european, însă el a servit ca alternativă pentru situația tensionată dintre statele componente din perioada incipientă a SUA și a rămas în tradiția electorală americană.

Dacă nici unul dintre candidați nu strânge 270 de voturi din partea Colegiului Electoral, Constituția cere Camerei Reprezentanților să aleagă președintele, urmând ca Senatul să aleagă vicepreședintele.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă se preconizează că Democrații vor conduce Camera Reprezentanților din nou, asta nu înseamnă că Joe Biden va fi câștigătorul alegerilor.

Momentan, situația se arată astfel: republicanii au 26 de reprezentanți în Camera Reprezentanților și democrații doar 22. În această formulă, Trump ar câștiga alegerile.

ADVERTISEMENT

La momentul de față, favorit în sondaje de luni de zile, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, speră ca în sfârşit să obţină cheia Casei Albe la cea de-a treia sa tentativă. Preşedintele în exerciţiu, Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, care a purtat o campanie de o agresivitate uimitoare, promite la rândul său să creeze din nou o surpriză, ca în 2016.

Aproape 100 de milioane de alţi americani au votat anticipat sau prin corespondenţă. Aceștia și-au exprimat opțiunea într-un scrutin prezidenţial istoric, într-o țară împărțită în două.

ADVERTISEMENT

”Noi conducem prin puterea exemplului, nu doar prin exemplul puterii”, a dat asigurări Joe Biden, care l-a acuzat pe Donald Trump că ”i-a ridicat pe americani unii împotriva altora”.

Candidatul democrat a fost susţinut de starul pop Lady Gaga, care a cântat mai multe dintre hiturile sale. ”Îmi scot mănuşile, pentru că este o luptă, o luptă pentru lucrurile în care credeţi voi”, a declarat aceasta.

ADVERTISEMENT