News

Alertă în China la un an de la primul deces COVID: numărul de cazuri crește iar alarmant

11.01.2021 | 14:04
Alerta in China la un an de la primul deces COVID  numarul de cazuri creste iar alarmant
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, China anunța primul deces cauzat de un nou virus în Wuhan. Astăzi, deși viața în Wuhan revine la normal, China a raportat cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de COVID-19 după mai bine de cinci luni.

Noile infecții au fost raportate în provincia Hebei din jurul Beijingului. Și provincia nord-estică Heilongjiang este afectată, una dintre regiuni intrând în carantină totală de luni.

ADVERTISEMENT

China a fost acuzată că a acoperit inițial focarul care a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan la sfârșitul anului 2019, criticii spun că acest fapt a permis COVID-19 să se răspândească la nivel global.

Wuhan, oraș liber de COVID după 12 luni

La 12 luni după primul deces cauzat de infecția cu noul coronavirus, COVID-19 a făcut 1,9 milioane de victime la nivel mondial. Dar în orașul chinez cu 11 milioane de locuitori, unde a început primul focar cunoscut, virusul a fost exterminat.

ADVERTISEMENT

Luni dimineață, aniversarea trecut neobservată în Wuhan – navetiștii s-au deplasat liber la lucru, în timp ce parcurile și promenadele de pe malul râului erau pline de plimbăreți într-un oraș hotărât să scape de eticheta de kilometrul zero al pandemiei.

Într-un raport din 11 ianuarie 2020, China a confirmat primul deces cauzat de un virus necunoscut – un bărbat în vârstă de 61 de ani, care era obișnuit al pieței umede din Wuhan, acum legată de multe dintre primele cazuri. Lumea avea să cunoască în curând boala care l-a ucis drept COVID-19.

ADVERTISEMENT

Se cunosc puține lucruri despre prima victimă, nici măcar numele, în timp ce piața către care au fost urmărite primele grupuri de cazuri raportate a rămas închisă. Experților independenți nu li s-a acordat nici acum accesul în piață pentru a recrea cronologia virusului din Wuhan.

China s-a confruntat cu critici în țară și în străinătate cu privire la manipularea inițială a virusului, inclusiv încercări de a-i reduce la tăcere pe cei care vorbeau despre boală și eșecul de a raporta cazurile zile întregi la începutul lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT

La două săptămâni după confirmarea primului deces, Wuhan și provincia înconjurătoare au intrat într-o carantină severă.

China, în alertă după o creștere a numărului de cazuri noi

Deși în Wuhan viața revine la normal, autoritățile chineze încearcă să elimine o serie de focare locale, raportând luni 103 noi infecții – cea mai mare cifră din iulie anul trecut, când u fost raportate 127 de cazuri – majoritatea din nordul provinciei Hebei. De asemenea, o regiune din provincia nord-estică Heilongjiang a intrat luni în carantină totală după ce a raportat noi infecții cu coronavirus.

Hebei a raportat 82 din cele 85 de noi infecții locale pe 10 ianuarie, a anunțat Comisia Națională de Sănătate (NHC), provincia Liaoning a raportat, de asemenea, două cazuri noi, iar Beijingul a raportat un caz nou. Țara a înregistrat, de asemenea, 18 noi infecții importate din străinătate, relatează Reuters.

Deși vorbim despre un număr mic de cazuri noi din ceea ce a văzut țara la apogeul focarului la începutul anului 2020, autoritățile se iau măsuri agresive pentru a reduce răspândirea bolii și pentru a evita un alt val național de infecții.

Creșterea numărului de cazuri vine în momentul în care echipa de anchetatori a Organizației Mondiale a Sănătății care cercetează originile pandemiei de COVID-19 urmează să sosească în China joi.

China a fost acuzată că a acoperit inițial focarul care a apărut pentru prima dată în orașul central Wuhan la sfârșitul anului 2019, criticii susținând că acest lucru a permis COVID-19 să se răspândească la nivel global.

Măsuri contra răspândirii comunitare

Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei și epicentrul noului focar din provincie, este în carantină. Persoanelor și vehiculelor li se interzice să părăsească orașul, în timp ce transportul public din oraș este, de asemenea, oprit.

Restricțiile sunt în concordanță cu răspunsul obișnuit al autorităților locale atunci când văd apariția unui focar. Shijiazhuang a raportat 77 dintre cele 82 de noi cazuri de COVID-19 și toate cele 49 noi cazuri asimptomatice raportate în provincia Hebei pe 10 ianuarie.

Regiunea Wangkui, aflat sub jurisdicția orașului Suihua din provincia Heilongjiang, a raportat opt noi cazuri asimptomatice și s-a luat măsuri luni pentru a închide toate afacerile neesențiale, a interzis persoanelor să părăsească orașul și a blocat tot traficul neesențial, a raportat televiziunea de stat.

Fiecare familie din județ poate avea o persoană care își părăsește casa o dată la trei zile pentru a cumpăra produse de primă necesitate, se arată în raport.

Changchun, capitala provinciei Jilin, a raportat luni patru noi cazuri asimptomatice – primele infecții locale din provincie începând cu 26 iulie. Persoanele infectate călătoriseră recent cu trenul din regiunea Wangkui, au spus autoritățile sanitare din Jilin.

Ansamblurile rezidențiale unde locuiesc persoanele infectate au fost închise, iar persoanele și vehiculele nu aveau voie să le părăsească, a declarat șeful autorității sanitare din Changchun într-o conferință de presă.

Autoritatea pentru autostrăzi din Hebei a declarat luni că mai multe secțiuni de autostrăzi din provincie au fost închise pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și că vehiculele înmatriculate în Shijiazhuang și Xingtai vor fi rugate să se întoarcă. Ultimul oraș a raportat și cazuri COVID-19 în ultimele zile. NHC a raportat 76 de cazuri noi asimptomatice pentru toată China continentală, față de 27 cu o zi mai devreme. China nu ia în considerare persoanele care au fost testate pozitive pentru coronavirus, dar nu prezintă simptome drept cazuri confirmate de COVID-19.

Noile cazuri asimptomatice din Jilin nu fac parte din bilanțul zilnic al cazurilor NHC publicat luni și vor fi contabilizate marți.

Până în prezent, numărul total de infecții din China continentală este de 87.536, în timp ce numărul de morți este neschimbat, de 4.634.

ADVERTISEMENT