News

Alertă în România. O femeie a fost confirmată cu febra Q! Care sunt primele simptome

Alertă în România după ce o femeie a fost confirmată cu febră Q în comuna Oșorhei din județul Bihor, fiind vorba despre o boală care se transmite de la animale.
28.06.2023 | 21:23
Alerta in Romania O femeie a fost confirmata cu febra Q Care sunt primele simptome
O femeie a fost confirmată cu febra Q. Foto: racgp.org.au
ADVERTISEMENT

Direcția Sanitar Veterinară a fost anunțată imediat că femeia e infectată, astfel că Siguranța Alimentelor Bihor va desfășura o anchetă la ferma care e bănuită că ar fi focarul infecției. Pacienta are 51 de ani și a manifestat simptome asemănătoare gripei și pneumoniei.

Alertă în România. O femeie a fost confirmată cu febra Q!

”Este vorba despre o pacientă în vârstă de 51 de ani, care a avut simptome respiratorii asemănătoare gripei și pneumoniei. S-a prezentat la ambulatoriul secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde i s-a pus diagnosticul de febră Q pe bază clinică, având tuse persistentă și dificultăți de respirație.

ADVERTISEMENT

Analizele făcute ulterior au confirmat, ieri, diagnosticul clinic, prin creșterea parametrului IgM și IgG, adică a nivelului imunoglobulinei M și G. În prezent, starea pacientei este bună și a și fost externată”, a anunțat Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

După mai multe investigații suplimentare s-a constatat că febra Q este o zoonoză, o boală transmisă de la animale domestice la om, cum ar fi oile, bovinele sau caprele. Agentul patogen e Coxiella Burnetti, care pătrunde în organism prin inhalarea de aer contaminat. Boală care ar putea da emoții românilor, și așa sătui de anii grei de pandemie Covid-19, conform Agrointel.

ADVERTISEMENT

Pacienta a spus că locuiește în apropierea unei ferme care are și un saivan de oi, așa că am anunțat DSVSA să facă o verificare la fața locului”, a completat directoarea DSP Bihor. La rândul său, șeful Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Bihor, medicul Remus Moțoc, a confirmat că autoritățile cred că există un focar de febra Q în zonă.

”Colegii s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe, pentru că a fost deschisă o anchetă epidemiologică. Atunci când aceasta va fi finalizată, o să putem comunica rezultatul”, explicat Moțoc. Ce este, însă, febra Q și care ar fi de fapt motivele de îngrijorare, dacă ele chiar există?

ADVERTISEMENT

Ei bine, specialiștii spun că această boală e de obicei întâlnită în cazul oamenilor care lucrează cu animale domestice sau care consumă alimente contaminate. Problema e că bacteria tolerează foarte ușor temperaturile ridicate și lumina ultravioletă, fiind totodată rezistentă la substanțe dezinfectante.

Boala se tratează cu antibiotice, însă doar după prescripția unui medic specialist. Boala este periculoasă pentru persoanele vulnerabile, cu probleme respiratorii sau cardiace sau cu un sistem imunitar slăbit. Boala atacă plămânii, inima și ficatul, potrivit specialiștilor din Sănătate.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare focar global de febră Q a avut loc în Țările de Jos între 2007 și 2011 și încă provoacă decese. Acest lucru este evident din cea mai recentă actualizare a bazei de date naționale privind febra Q cronică în care au fost raportate 116 decese în ultima actualizare, față de 95 în 2018.

ADVERTISEMENT
Tags: