ADVERTISEMENT
News

Alertă la Cernobîl! “Ar putea avea loc un nou accident nuclear”

Autor: Anca Flondor | 11.05.2021 | 12:06
Alertă la Cernobîl!
Alertă la Cernobîl! "Ar putea avea loc un nou accident" Sursa hepta.ro

O nouă tragedie ar putea avea loc la Cernobîl. Oamenii de știință sunt în alertă și încearcă să găsească o soluție.

ADVERTISEMENT

Accidentul care a avut loc la Cernobîl este poate cel mai mare dezastru produs de om. Efectele pot fi comparate cu explozia a 500 de bombe nucleare. La 35 de ani de la tragedie, oamenii de știință sunt îngrijorați.

Au început să apară noi fisiuni nucleare în masele de uraniu îngropate în reactorul care a explodat. Deocamdată cercetătorii nu știu dacă acestea vor dispărea singure. Senzorii arată o creștere a numărului de neutroni într-una dintre încăperile reactorului.

Cercetătorii se tem că ar putea avea loc un alt accident la Cernobîl

“Au reînceput reacțiile de fisiune nucleară. Este ca și cum ar arde tăciuni într-un grătar”, a spus Neil Hyatt, chimist la Universitatea din Sheffield, pentru revista Science.

ADVERTISEMENT

După tragedia din 1986, reactorul numărul patru a fost învelit într-un “sarcofag” din beton. În timp în acesta a început să intre apă de ploaie. Efectul este încetinirea neutronilor și creșterea posibilității de a intra în coliziune cu uraniul. În acest fel se generează alții prin fisiunea nucleului de uraniu.

“Nu suntem siguri deocamdată, dar nu putem exclude posibilitatea producerii unui nou accident nuclear. Numărul de neutroni a început să crească”, a spus un alt cercetător, Maxim Saveliev.

Cât de grav ar putea fi un nou accident

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că FCM (fuel containing material) a început să se usuce și astfel coliziile dintre atomii de uraniu și neutroni sunt mai ușoare. Dacă acest lucru chiar se întâmplă, atunci va favoriza reacția de fisiune, iar energia nucleară va fi eliberată în mod necontrolat.

ADVERTISEMENT

Accidentul care ar putea avea loc nu va fi la fel de grav ca cel din urmă cu 35 de ani. Totuși, unele părți ale clădirii s-ar putea prăbuși și elibera praf radioactiv.

Ce s-a întâmplat la Cernobîl în 1986

26 aprilie 1986 este una dintre cele mai negre zile din istorie. Reactorul 4 de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat. Potrivit statisticilor peste 60.000 de oameni au murit din cauza radiațiilor și alte două milioane de persoane au suferit. Un studiu efectuat în 2013 a arătat că aproape 1 milion de oameni au murit de cancer.

ADVERTISEMENT

În urma exploziei, acoperișul reactorului a fost aruncat în aer și 190 de tone de substanțe radioactive au ajuns la 1000 de metri în atmosferă. Apoi s-au împrăștiat fiind purtate de vânt pe distanțe uriașe. “Zona morții”, așa cum a fost numită s-a întins pe o suprafață de 2.600 de km pătrați.

De curând, Ucraina a anunțat că dorește să includă toată zona în patrimoniul mondial UNESCO. În ultimii ani tot mai mulți turiști au mers să vadă locul unde a avut loc tragedia.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!