News

Alertă meteo! Cod roşu, portocaliu sau galben de caniculă, anunţate de ANM pentru aproape toată ţara

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă pentru șase județe din România. Totodată, majoritatea țării va fi afectată de cod portocaliu sau galben de caniculă.
30.06.2022 | 10:21
Alerta meteo Cod rosu portocaliu sau galben de canicula anuntate de ANM pentru aproape toata tara
Cod roșu de caniculă în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

România se topește în aceste zile, după ce valul de căldură tropicală a ajuns și în țara noastră. Așa cum avertizau meterologii, cupola de căldură din Europa crește temperaturile la un nivel extrem.

Cod roșu de caniculă în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă pentru 30 iunie 2022, începând cu ora 10:00. Codul roșu va fi valabil până în 1 iulie.  Potrivit ANM, în această perioadă temperaturile vor fi extreme și va exista disconfort termic deosebit de accentuat.

ADVERTISEMENT

Zone afectate, conform ANM, sunt județele  Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

În perioada menționată temperaturile vor atinge valori de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în perioada 30 iunie 1 iulie, ANM a emis un cod galben de caniculă. Meteorologii anunță un val de căldură și disconfort termic ridicat.

”În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Cod roșu
Cod roșu

Mai multe județe din România vor fi vizate de un cod portocaliu de caniculă, potrivit ANM. Așadar, în perioada 30 iunie – 1 iulie, în zone din Banat, Transilvania și Moldova, este așteptat un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

”Temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat”, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: