News

Alertă meteo în România. 16 județe și Capitala se află sub cod galben de vreme severă

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Aproape jumătate de țară este afectată
17.04.2024 | 10:51
Alerta meteo in Romania 16 judete si Capitala se afla sub cod galben de vreme severa
ANM a emis un cod galben de vreme instabilă accentuată pentru mai multe județe din țară, inclusiv Capitala. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo privind condițiile severe de vreme. La ora 10.00 a intrat în vigoare un avertisment cod galben pentru vreme severă, care afectează Bucureștiul și alte 16 județe.

Cod galben de vreme severă în 16 județe

Vremea anunță ploi torențiale, grindină și vijelii care vor ține până joi dimineață. De asemenea, există și o notificare meteo pentru fenomene extreme valabilă până joi seară.

ADVERTISEMENT

Conform ANM, în zonele Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, precum și în sud-estul Transilvaniei, vor exista perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

De asemenea, aceste perioade sunt caracterizate prin creșteri rapide ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și uneori grindină. Cantitățile de apă vor ajunge la 25…30 l/mp și local peste 45 l/mp.

ADVERTISEMENT

În aceeași perioadă, se vor înregistra ploi temporare, iar în sud-estul țării vor fi perioade de instabilitate atmosferică, cu averse, descărcări electrice, posibile grindine și vijelii. Cantitățile de apă vor fi între 15…20 l/mp și local între 30…40 l/mp.

Vântul va sufla local și temporar cu putere, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, miercuri (17 aprilie), mai ales în sud-est, și joi (18 aprilie), în special în sud.

ADVERTISEMENT

Vremea severă aduce ninsori accentuate la munte

Pe înălțimile montane se vor înregistra rafale de peste 70 km/h. Temperaturile vor scădea în întreaga țară, iar la altitudini de peste 1.500 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

ANM a emis și o prognoză care vizează în special București, de miercuri până joi seara. Se preconizează o vreme instabilă și o răcire semnificativă. În intervalul menționat, se vor înregistra înnorări și după-amiaza vor fi averse torențiale, descărcări electrice, rafale de vânt (cu viteze în general de 55…60 km/h), vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor ajunge la 25…35 l/mp. Temperatura maximă va fi în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar temperatura minimă va fi de 9…11 grade Celsius.

De joi temperaturile vor continua să scadă ușor. Cerul va fi înnorat, iar dimineața vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi în jurul valorii de 18 grade Celsius.

ADVERTISEMENT