News

Jumătate de țară se va afla sub avertizare de cod galben de vreme rea. Până când este valabilă avertizarea ANM

Schimbări bruște în vreme. Meteorologii au anunțat că se va instaura vânt puternic și va fi o răcire accentuată a temperaturilor
16.04.2024 | 11:24
Jumatate de tara se va afla sub avertizare de cod galben de vreme rea Pana cand este valabila avertizarea ANM
Avertizare meteo de cod galben în România. Se anunță instabilitate atmosferică și ploi torențiale. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro / meteoromania.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment cod galben pentru vreme rea în România. Condițiile meteorologice vor schimba cu totul temperaturile, iar ploile și temperaturile scăzute se vor întoarce.

Meteorologii au emis cod galben de vreme rea

Avertizarea meteo emisă de ANM  începe de astăzi, 16 aprilie, de la ora 15 și este valabilă până mâine, 17 aprilie, la aceeași oră. Pe parcursul intervalului menționat, în regiunile Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele de munte, se vor înregistra local perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Toate aceste avertismente se vor manifesta prin ploi torențiale, descărcări electrice, creșteri ale vântului cu rafale cuprinse între 55 și 70 km/h, posibile vijelii și grindină. De asemenea, cantitățile de apă vor fi semnificative, între 20 și 25 l/mp în intervale scurte sau local peste 40 l/mp.

De la ora 14 de astăzi până joi, ora 20, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică, începând în regiunile vestice și centrale, apoi și în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin ploi, uneori însoțite de descărcări electrice și posibil grindină și vijelii, iar cantitățile de apă vor fi local între 15 și 20 l/mp și izolat între 30 și 40 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare, marți (16 aprilie) în toate regiunile, iar miercuri (17 aprilie) mai ales în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane peste 70 km/h.

ADVERTISEMENT

Temperaturile scăzute vor aduce ninsori în unele zone

Temperaturile vor scădea semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Și directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat la Antena 3 CNN la ce instabilități atmosferice să ne așteptăm în perioada următoare și de câte grade vom avea parte.

ADVERTISEMENT

„De marți vom observa o schimbare în evoluție. Vom mai vorbi de valori între 20 până la 29 de grade, însă în a doua parte a săptămânii, începând de miercuri, în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu vor mai depăși 10…15 grade.Vom vorbi de ploi în vestul, în nordul și în centrul țării, în timp ce în sud vor mai fi posibile valori de 15 până la 24…25 de grade Celsius, în special în sud-est.

De joi însă, săptămâna următoare, precipitațiile se vor extinde în cea mai mare parte a țării, chiar și minimele vor fi unele mai coborâte, de la valori pozitive în aceste zile, 10…12 grade Celsius, vom vorbi de minime de cel mult 6…7 grade în zonele mai joase de relief și posibil spre 0, chiar -1 grad în zonele depresionare din estul Transilvaniei”, a precizat directorul ANM pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT