Fotbal intern

Alertă pentru Dinamo! Dezastru total pentru echipele care au retrogradat în Liga 2

26.02.2021 | 22:45
Alerta pentru Dinamo Dezastru total pentru echipele care au retrogradat in Liga 2
Alertă pentru Dinamo! Dezastru total pentru echipele care au retrogradat în Liga 2 (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Dinamo a fost umilită de Viitorul, scor 0-5, în primul meci al etapei a 25-a din Casa Pariurilor Liga 1. “Câinii” au ajuns pe locul 13, poziţie care duce în barajul pentru evitarea retrogradării în Liga 2. FANATIK a analizat ce s-a întâmplat cu echipele care au picat în liga a doua în ultimele cinci sezoane.

Fără victorie în campionat de la finalul lunii ianuarie, Dinamo a înregistrat patru înfrângeri şi o remiză în ultimele cinci etape. Ajunşi pe locul 13, după înfrângerea cu Viitorul, “câinii” au intrat în hora echipelor care încearcă să salveze de la retrogradare, iar coborârea în Liga 2 ar putea să fie echivalentă cu dispariţia, aşa cum s-a întâmplat cu alte echipe în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Dinamo are motive de teamă! Ce s-a ales de echipele care au retrogradat în Liga 2

Sezonul 2015-2016 a fost primul în care a apărut sistemul play-off şi play-out în Liga 1, iar la finalul stagiunii au retrogradat ACS Poli Timişoara şi Petrolul Ploieşti în Liga 2. Chiar dacă au picat în eşalonul al doilea, din punct de vedere sportiv, bănăţenii au rămas în prima ligă după ce Rapid nu a primit licenţa să joace în Liga 1.

Petrolul Ploieşti a intrat în faliment, la scurt timp după retrogradarea în Liga 2, şi a ajuns în cea de-a patra ligă, după ce suporterii şi fostele glorii au reînfiinţat echipa. Cinci ani mai târziu, ploieştenii luptă pentru intrarea în play-off-ul Ligii 2, care i-ar permite să se dueleze pentru un loc în prima ligă.

ADVERTISEMENT

ASA Târgu Mureş s-a desfiinţat după retrogradare

Finalul sezonului 2016-2017 a adus alte două echipe de tradiţie pe poziţiile de retrogradare. Pandurii Târgu Jiu şi ASA Târgu Mureş au picat în Liga 2, însă doar una dintre formaţii mai există în prezent. Mureşenii au intrat în faliment la mijlocul stagiunii 2017-2018 şi echipa s-a desfiinţat imediat.

Pandurii Târgu Jiu a evoluat până în prezent în Liga 2, însă are şanse foarte mici să se salveze de la retrogradarea în Liga 3. În actualul sezon, după 14 meciuri, gorjenii ocupă locul 20, cu 7 puncte, fiind ultima poziţie din clasament după ce Turris Turnu Măgurele s-a retras în această iarnă.

ADVERTISEMENT

Poli Timişoara şi Daco-Getica au dus un sezon în Liga 2

Salvată de la retrogradare în 2016, ACS Poli Timişoara a picat în Liga 2 la finalul sezonului 2017-2018, aceeaşi soartă având-o şi Daco-Getica Bucureşti (Juventus Bucureşti). Următoarea stagiune a adus o nouă retrogradare pentru bănăţeni, care au ajuns în Liga 3, în timp ce Daco-Getica s-a desfiinţat după 13 etape jucate din sezonul 2019-2020 al Ligii 2.

Ce s-a întâmplat cu ultimele retrogradate în Liga 2

Dunărea Călăraşi şi Concordia Chiajna sunt ultimele echipe retrogradate din Liga 1 în Liga 2, la finalul sezonul 2018-2019. Ambele formaţii joacă în al doilea eşalon, iar călărăşenii sunt în lupta pentru un loc în play-off. De cealaltă parte, formaţia ilfoveană ocupă locul 14 şi va fi implicată în lupta pentru salvarea de la retrogradarea în Liga 3.

ADVERTISEMENT

Pandemia a adus salvarea pentru Chindia şi Dinamo

Pandemia de coronavirus a dat peste cap programul sezonului 2019-2020, iar faptul că mai multe meciuri din play-out nu s-au jucat în vara anului trecut a făcut ca nicio echipă să nu retrogradeze direct. Chindia Târgovişte, ultima clasată, a jucat barajul de rămânere în prima ligă cu CS Mioveni şi s-a salvat după 2-0 şi 1-1. Conform clasamentului din play-out, a doua echipă care trebuia să ajungă în Liga 2 era Dinamo, penultima clasată.

Echipele care au retrogradat din Liga 1 în ultimele cinci sezoane

  • 2015-2016: Poli Timişoara (salvată de Rapid), Petrolul
  • 2016-2017: Pandurii, ASA Târgu Mureş
  • 2017-2018: Poli Timişoara, Juventus
  • 2018-2019: Dunărea Călăraşi, Concordia
  • 2019-2020: fără retrogradare (Dinamo şi Chindia au fost ultimele clasate în play-out)
ADVERTISEMENT