News

Alertă totală în Timișoara. Zeci de păsări ucise după dezinsecție. Substanța folosită de autorități, extrem de periculoasă pentru copii

Alertă în Timișoara după dezinsecția făcută de autorități. Toxicologii spun că substanța care a ucis zeci de păsări e periculoasă pentru copii
24.10.2023 | 21:47
Alerta totala in Timisoara Zeci de pasari ucise dupa dezinsectie Substanta folosita de autoritati extrem de periculoasa pentru copii
Specialiștii avertizează că substanța poate fi toxică și pentru om Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Într-o concentrație mai mare, produsul folosit la dezinsecție poate provoca iritații, convulsii și chiar deces în cazul copiilor, avertizează specialiștii.

Alertă în Timișoara după dezinsecție

În octombrie, municipalitatea timișoreană a aplicat un tratament contra țânțarilor. În cele două săptămâni scurse de la dezinsecție au fost descoperite zeci de păsări moarte atât pe trotuare, cât și în parcurile din oraș.

ADVERTISEMENT

“Era seara la 22:30 pe stradă și au venit cu acele tunuri cu lichid. Stropirile nu le făceau în iarba unde stau țânțarii, muștele, căpușele, dădeau direct în copaci și pe geamurile oamenilor”, a declarat Ana Maria Manolea, Asociația pentru Protecția Animalelor, citată de Observator News.

Direcția Sanitar Veterinară a fost sesizată de o asociație pentru protecția animalelor, iar păsările, printre care pițigoi, ciori și stăncuțe, au fost trimise la analize.

ADVERTISEMENT

“Le-au congelat și au ajuns în posesia noastră, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare. Suntem în proceduri de a efectua examenul anatomopatologic”, a declarat Flavius Nicoară, DSV Timiş.

Pentru dezinsecție a fost folosită cipermetrina. Substanța este toxică și pentru animalele de companie, avertizează specialiștii. În anumit cazuri, expunerea îndelungată la cipermetrină poate să fie mortală chiar şi pentru om. Poate să provoace amorțeală, mâncărime, dificultăți de respirație și chiar convulsii.

ADVERTISEMENT

Substanță toxică și pentru om

“Este toxică pentru animale, nu doar pentru păsări. Și pentru câine sau pisici. Doza letală este de ordinul miligramelor. Este o doză mică”, a declarat Marius Chipurici, toxicolog.

Reprezentanții municipalității din Timișoara au transmis un punct de vedere. Susțin că insecticidul folosit este legal, iar angajații au respectat dozajul.

ADVERTISEMENT

“Primăria Timișoara a derulat acțiunile de dezinsecție în baza contractului cu o firmă specializată care lucrează cu personal calificat.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide, din cadrul Ministerului Sănătății”, a declarat Monica Ivan de la Primăria Timișoara.

“E nevoie de a preveni contactul păsărilor cu insectele moarte în urma tratamentelor de insecticide sau să se facă curățenie după ce se realizează astfel de intervenții”, a declarat Adrian Bâlbă, biolog.

În 2019, o mamă și doi copii au murit într-un bloc din Timișoara, după ce în imobil a fost efectuată o dezinsecție. Alte peste 40 de persoane au ajuns la spital. Patronul firmei care a realizat dezinsecția a fost arestat după ce s-a descoperit că a folosit ilegal o substanță toxică.

ADVERTISEMENT
Tags: