News

Țânțarii, o amenințare tot mai mare pentru copii. Ajung la urgențe din cauza înțepăturilor

Tot mai mulți copii ajung la spital în urma înțepăturilor de țânțari care le declanșează o serie de afecțiuni. Țânțarii, tot mai rezistenți la insecticide
24.08.2023 | 22:51
Tantarii o amenintare tot mai mare pentru copii Ajung la urgente din cauza intepaturilor
Rezistența crescută a țânțarilor la insecticide pune în pericol lupta contra virusului West Nile Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Medicii sunt alarmați de numărul tot mai mare de copii care ajung la urgențe din cauza înțepăturilor de țânțari cu alergii severe. Cauza pare a fi creșterea rezistenței țânțarilor la insecticide.

Țânțarii, o amenințare tot mai mare pentru copii

Părinții sunt speriați de invazia acestor insecte din spațiile verzi și pentru că unele dintre afecțiunile declanșate de înțepăturile de țânțari presupun tratamente de durată.

ADVERTISEMENT

Medicii mai spun că înțepăturile acestor insecte pot provoca infecții severe. “Pentru leziunile ușoare, putem aplica măsurile de îngrijire acasă. Spălăm zona cu apă și săpun, însă dacă devine roșie și caldă, atunci este momentul să ne prezentăm la medicul dermatolog.

Pot exista și reacții alergice, adică să avem leziuni umflate, care se pot extinde, pot evolua chiar către inflamarea căilor respiratorii”, a explicat medicul alergolog Mădălina Avram, citată de Newsweek.

ADVERTISEMENT

Specialiștii trag un semnal de alarmă referitor la faptul că țânțarii devin tot mai rezistenți la insecticidele folosite des și acest lucru face tot mai dificilă lupta împotriva răspândirii virusului West Nile.

“În fața acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacția este adesea de a dispersa insecticide.

ADVERTISEMENT

Dar, odată cu această rezistență, acest mijloc de control nu va mai fi o opțiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, avertizează Institutul de Medicină Tropicală (ITG) din Anvers, Belgia, care a realizat recent un studiu.

Deși virusul West Nile afectează în general păsările şi caii, au fost înregistrate mai multe cazuri la om. Dintre persoanele infectate, o mică parte dezvoltă simptome asemănătoare gripei care, în cazuri rare, pot duce la deces.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Institutul Național de Sănătate Publică din România a informat săptămâna trecută că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06 iunie 2023) și până la data de 17 august 2023, s-au înregistrat șapte cazuri confirmate şi un caz probabil de infecție cu virusul West Nile, trei dintre acestea soldându-se cu deces. Acestea au fost înregistrate în județele Satu Mare (1), Ilfov (1) şi Dolj (1).

ADVERTISEMENT
Tags: