News
notix pixel id

Alerte cod portocaliu și galben de vreme severă de la ANM. Vânt puternic și viscol în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două alerte cod galben și cod portocaliu de vânt puternic, valabile până sâmbătă. Se așteaptă și viscol în unele zone.
14.01.2022 | 15:51
Alerte cod portocaliu și galben de vreme severă de la ANM. Vânt puternic și viscol în mai multe regiuni
ANM: Cod portocaliu și cod galben de vânt puternic, până sâmbătă. Zonele cu viscol. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După mai multe zile cu temperaturi extrem de scăzute, țara noastră este lovită de noi fenomene severe specifice sezonului rece.

Vineri, meteorologii de la ANM au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de vânt puternic pentru 20 județe din țară.

Până sâmbătă, în special în zonele înalte, se așteaptă intensificări puternice ale vântului care pot ajunge până la 140km/h. De asemenea, aici va fi și viscol.

ADVERTISEMENT

ANM: Cod portocaliu și cod galben de vânt puternic, până sâmbătă. Zonele cu viscol

Alerta cod portocaliu vizează județele Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna și Vrancea.

Conform ANM, în noaptea de vineri spre sâmbătă și în prima parte a zilei de sâmbătă, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120-140 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă.

ADVERTISEMENT

Avertizarea este în vigoare de vineri, de la ora 16.00, până sâmbătă, la ora 10.00.

De la ora 10.00 a intrat deja în vigoare un cod galben care se referă la intensificări susținute ale vântului.

Aceasta este valabilă pentru județele Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani și este în vigoare până sâmbătă, la ora 20.00.

ADVERTISEMENT

Conform acesteia, în Carpații Meridionali și Orientali vântul va avea intensificări de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 de metri rafalele vor depăși 90-110 km/h.

În cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55-65 km/h, iar pe arii restrânse de 75-80 km/h.

Meteorologii anunță că intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei de munte, iar local și în sudul, sud-estul și centrul țării. Izolat, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) se va forma polei.

ADVERTISEMENT
Hartă ANM cod portocaliu cod galben. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în Capitală

Dacă în zonele înalte este vreme severă de iarnă, în Capitală situația e diametral opusă. Conform ANM, în București, vremea se va încălzi, astfel încât vineri (14 ianuarie) temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar sâmbătă de 8…9 grade.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat în prima parte a zilei de vineri (în jurul a 35 km/h), apoi va slăbi în intensitate. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă, iar minima termică va fi de -2…0 grade.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri