Sport

Alex Bologa, performanță uriașă pentru judo-ul din România. A luat bronzul la Mondialele pentru nevăzători

Sportivul Alex Bologa își continuă rezultatele excepționale, cucerind medalia de bronz la Campionatele Mondiale de judo pentru nevăzători.
09.11.2022 | 19:16
Alex Bologa performanta uriasa pentru judoul din Romania A luat bronzul la Mondialele pentru nevazatori
Sportivul Alex Bologa își continuă rezultatele excepționale, cucerind medalia de bronz la Campionatele Mondiale de judo pentru nevăzători. Sursă foto: frjudo.ro
ADVERTISEMENT

Bologa și-a pierdut complet vederea încă din copilărie, însă nu a cedat și s-a dedicat complet sportului. A început cu natația, dar drumul către afirmare a venit în judo.

Alex Bologa, medalie de bronz la Mondialele de judo pentru nevăzători

La doar două zile după ce a împlinit 27 de ani, Alex Bologa și-a făcut un frumos cadou. Clujeanul a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de judo pentru nevăzători de la Baku (Azerbaidjan).

ADVERTISEMENT

Conform site-ului oficial al FR Judo, în cadrul categoriei -73 kg (J1-nivel de deficiență de vedere), sportivul pregătit de antrenorul Tamas Gergey a beneficiat de un prim tur liber, pentru ca apoi să îl învingă în turul doi pe georgianul Mishiko Shiobrishvili prin Ippon.

În sferturile de finală, Alex Bologa a reușit o tehnică de shime waza (ștrangulare) și l-a învins tot prin Ippon pe brazilianul Arruda Perreira. Din păcate, el a pierdut în semifinale în fața lui Yergali Shamey din Kazakhstan.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, judoka român a ajuns să lupte pentru medalia de bronz, pe care a și cucerit-o după l-a învins pe turcul Gokce Yavuz din Turcia, prin Ippon după cumularea a doua Wazari.

Bologa este triplu campion european

Alex Bologa este triplu campion european, în 2017, 2019 și 2022. La ediția din acest an, desfășurată la Cagliari, românul a făcut o adevărată demonstrație de forță reușind să-și domine toți adversarii de o manieră categorică.

ADVERTISEMENT

În palmaresul sportivului nostru mai figurează două medalii de bronz la Jocurile Paralimpice (Rio 2016 și Tokyo 2020). La ediția desfășurată anul trecut, Bologa l-a învins în confruntarea pentru locul trei pe Sherzod Namozov, din Uzbekistan.

La trei ani, tânărul născut la Derșida a început să-și piardă vederea. Iar la șase-șapte ani a orbit definitiv. ”Am avut probleme de mic. De la 6-7 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv.

ADVERTISEMENT

A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Eu așa știu lumea, așa o percep și, cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, spunea Alex Bologa într-un interviu mai vechi.

ADVERTISEMENT