Sport

Alex Bologa, regele Europei la judo-nevăzători! Al treilea aur la rând pentru sportivul sălăjan. Video

Dublu medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice și deja de două ori campion european în întrecerile de judo-nevăzători categoria -60 kg, Alex Bologa a luat din nou aurul la Europenele 2022 din Sardinia, la -73 kg.
02.09.2022 | 22:24
Alex Bologa regele Europei la judonevazatori Al treilea aur la rand pentru sportivul salajan Video
Alex Bologa, aici la Tokyo, la Jocurile Paralimpice, a câștigat pentru a treia oară la rând titlul european la judo-nevăzători. Foto. facebook Alexandru Bologa
ADVERTISEMENT

Și-a pierdut complet vederea la șase ani. Dar n-a dezarmat. A făcut față tuturor provocărilor, inclusiv în sport. A început cu natația, dar a găsit drumul către aur în judo. Domină, la categoria -60 kg, întrecerile europene pentru nevăzători, și bifează constant, rezultate mari în Grand Prix-uri. Acum, după un nou titlu european, obținut în Sardinia, visează să schimbe bronzul, obținut la Rio și Tokyo, în aur, la Jocurile Paralimpice de la Paris.

”Acest sport mi-a schimbat viața”, spune, Alex Bologa

La Cagliari, Alex Bologa și-a dominat adversarii. Și și-a trecut în cont titlul european, pentru a treia oară la rând, de această dată la categoria -73 kg, învingându-l prin ippon, în finală, pe germanul Sass.

ADVERTISEMENT

Disputa din finală o puteți vedea de la minutul 7:18.21 în transmisiunea oferită de organizatori.

Un succes care a fost salutat pe pagina sportivului cu un mesaj emoționant, însoțit de imaginile de la festivitatea de premiere, de Maria Petruța, cea pe care, Alex o numește ”My Special One”.

ADVERTISEMENT

Maria Petruța Alex Bologa

”Eu așa știu lumea, așa o percep și cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”

Povestea lui Alex Bologa este una care merită spusă ori de câte ori avem ocazia. La trei ani, tânărul născut la Derșida, în Sălaj, a început să-și piardă vederea. Iar la șase-șapte ani a orbit definitiv.

„Am avut probleme de mic. De la 6-7 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv.

ADVERTISEMENT

A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa.

Eu așa știu lumea, așa o percep și, cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, spunea, Alex Bologa, într-un interviu pentru Monitorul de Cluj.

ADVERTISEMENT

Unul acordat pe vremea când cariera sa în sport era încă la început. Între timp, rezultatele de excepție s-au strâns. Și, spune sportivul, judo-ul i-a schimbat viața.

”Prin terapiile efectuate, am reușit să ajung aici. Acest sport mi-a schimbat viața. Simt că pot trece peste orice obstacol și m-a făcut întotdeauna să fiu învingător”, a povestit Alex, într-un interviu pentru Comitetul Paralimpic Român.

Cum se descurcă pe tatami? A dezvăluit chiar el, pentru colegii de la Transilvania Reporter. ”Eu îmi dau seama unde e adversarul, văd totul ȋn minte.

Îl simt când vine spre mine şi ştiu ce vrea să facă. Când se duce cu piciorul ȋn faţă, ȋmi dau seama ce urmează. Este ideal să simt intenţia adversarului cu o fracţiune de secundă ȋnainte”, explica Alexandru Bologa.

Se mai impun, la final, doar două precizări. Mai întâi, desigur, să-l amintim pe cei care se ocupă de pregătirea sa. Tamas Gergely și Gianina Andreica.

Dar și faptul că, Alex Bologa este un exemplu și-n viață. Căci dincolo de rezultatele de excepție ca sportiv, este absolvent de studii universitare la Cluj în două specialități, psiho-pedagogie și kineto-terapie.

ADVERTISEMENT