News

Alexandru Bucur, puştiul pasionat de metrou, care face un maraton al stațiilor: “Au ceva aparte pentru mine”

Magistrala adolescenței, așa s-ar putea chema filmul în care Alexandru Bucur, un tânăr de 16 ani, deține rolul principal
07.07.2021 | 13:20
Alexandru Bucur pustiul pasionat de metrou care face un maraton al statiilor Au ceva aparte pentru mine
Alexandru Bucur a inițiat un maraton al vizitării stațiilor de metrou. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Timp, încotro mergi? Spre ce meleaguri noi, grăbit, alergi?, cânta Stela Enache în urmă cu mai mulți ani într-un imn al adolescenței, într-o melodie rămasă peste ani drept mărturie a tinereții, primelor iubiri și pasiunii. Și despre pasiune este vorba și în cazul lui Alexandru Bucur, un tânăr de numai 16 ani care privește cu nesaț la viață și așteaptă plin de încredere clasa a XI-a și următorii ani de liceu.

Ani de liceu, cu emoții la română, scumpii ani de liceu, când la mate dai de greu, dar și când îți trăiești din plin hobby-urile. Și Alexandru nu ezită o clipă și a transformat vacanța de vară într-o lungă și frumoasă călătorie cu metroul bucureștean.

ADVERTISEMENT

Magistrala adolescenței, peron pe partea dreapta!

Drept pentru care a început un maraton de vizitare care se va încheia la jumătatea lunii iulie. Mai exact, tânărul merge prin toate cele 63 de stații de metrou, face poze, admiră arhitectura și caută lucruri care îi plac, dar și îmbunătățiri. După ce a auzit de maratonul său, directorul Metrorex l-a chemat la o discuție.

„E o pasiune care a început încă de când eram mic. Mă uitam după tot ce înseamnă mijloace de transport în comun cu jind, mă uitam la autobuze, tramvaie, troleibuze. Sunt pasionat de toate, dar recunosc că metrourile au ceva aparte pentru mine. 

ADVERTISEMENT

L-am intitulat maratonul de vizitare a celor 63 de stații de metrou. Fac asta în fiecare zi, le-am împărțit pe zile, în fiecare zi vizitez câte 3 stații, mai puțin în ultima, pe 16 iulie, când am programate numai 2. Cele cu corespondență le vizitez în aceeași zi. În ultima zi am de vizitat Laminorului și Străulești. În principiu, mă plimb cu metroul, apoi îmi place să văd accesul în stație, cum arată stația.

Fac și poze, pe ascuns, e adevărat, nu e voie să faci lucrul acesta în incintă fără acordul Metrorex, dar, după o discuție cu domnul director, acesta mi-a zis în glumă să stau liniștit că nu o să mă dea în judecată dacă fac o poză. Recunosc că nu îmi plac toate intrările la metrou, ci cele mai noi, cele care au pe lângă denumirea stației și magistrala pe care se află. De exemplu, la Titan scrie pe un fond galben, mai sus, scris M1”, și-a început povestea pentru FANATIK tânărul Alexandru Bucur.

ADVERTISEMENT

Ce ar schimba în stațiile Metrorex

Titan este stația de metrou cea mai apropiată de sufletul său. Arhitectura și accesul îi plac cel mai mult. Există însă și lucruri pe care le-ar schimba. „Am două stații care îmi plac cel mai mult, dar cea preferată este Titan pentru deschiderea ei. A doua este cea pe care am poreclit-o „mini Titan”, adică Valea Ialomiței, stația deschisă anul trecut pe magistrala M5.

Din păcate, cam toate arată învechit fiind construite înante de 89, dar, în pricnipiu, pot spune că unele se țin încă bine. Nu-mi plac stațiile care nu au monitoarele legate de sistemul de automatizare a traficului, monitoarele care ne spun când vine metroul sau când pleacă din stație. E un fel de orientare de care oamenii au nevoie.

ADVERTISEMENT

Există stații, Crângași, de exemplu, Republica, Costin Georgian, Titan care nu au aceste monitoare. I-am zis și directorului Metrorex că ar fi bine să se investească în așa ceva, dar știm bine cu toții că banii nu îi primești foarte ușor și din fonduri europene nu știu dacă se va putea. Mi-aș dori foarte mult în astfel de stații mai învechite elemente noi. Stația pe care nu o suport este Piața Romană pentru acele coloane care chiar nu îmi plac”, a adăugat Alexandru care spune că nu este deranjat prea mult de staționările dese

„Am noroc, nu mi se întâmplă foarte des. Nu mă enervează, dar probabil că dacă aș fi în întârziere m-ar supăra puțin”, a mai zis acesta. Alexandru trage cu ochiul și la metrourile mai dezvoltate din alte țări, dar spune că cel bucureștean are un farmec aparte

„Sunt pasionat mai mult de metroul bucureștean, dar nu neg că îmi plac și cele de afară. Da, știu stații la Moscova care sunt adevărate opere de artă, bijuterii, știu stații și la Paris frumoase, e mai dezvoltat metroul, într-adevăr”, a subliniat tânărul.

De ce l-a chemat directorul Metrorex la o discuție

Alexandru Bucur spune că a încercat și în alte rânduri să discute cu conducerea Metrorex, dar nu a fost băgat în seamă. În cele din urmă a reușit să-și spună părerile. „I-am scris în urmă cu câteva luni domnului Gabriel Mocanu, fostului director Metrorex, pentru că am o problemă cu anunțurile stațiilor pe magistrala 4, nu îmi plac. M-am oferit să pun eu vocea, mi-a zis că din motive tehnice și legislative nu se poate.

Și acum vine partea interesantă – în urmă cu câteva zile Metrorex a postat despre un băiat de 13 ani pasionat și el de metrouri. Atunci am comentat și eu și m-am trezit că mi-a răspuns chiar domnul director.

Mi s-au înmuiat picioarele, n-am crezut în viața mea că o să-mi răspundă cineva atât de important. M-a chemat la o discuție și m-am dus. Am vorbit cu dumnealui, este o persoană deschisă, prietenoasă.

Am vorbit despre anunțurile de la metrou, mi-a zis că va încerca să vadă dacă se pot înregistra unele care să fie difuzate în zile mai speciale, de exemplu Ziua Națională, Sfânta Maria, zile mai importante”, a zis adolescentul.

„Îmi plac toate metrourile, cele vechi sunt încă în grafic, mai pot circula cam 9-10 ani, dar singurele care n-au avut niciun incident sunt cele „bombardier”, cele cu alb și gri. Există trei tipuri de metrouri, IVA, produse la Arad, adică cele vechi, „bombardier”, produse de o companie canadiană alături de Electroputere Craiova și cele cu albastru și alb, Caf, care sunt făcute în Spania în colaborare cu atelierele CFR Grivița. Le-aș prefera pe cele „bombardier”, repet, pentru că n-au avut niciun eveniment mai special”, a încheiat tânărul.

Cine este Alexandru Bucur

În urmă cu nici 24 de ore, Alexandru Bucur a fost invitat la o discuție de directorul general Metrorex. Ștefan Paraschiv i-a aflat povestea de pe facebook și a vrut să-l cunoască pe tânărul atât de pasionat de metroul bucureștean.

Cei doi au stat de vorbă chiar la sediul Ministerului Transporturilor. Au fost mai multe subiecte abordate, dar și promisiuni de îmbunătățire a situației.

ADVERTISEMENT
Tags: