News

Cum arată sondajele cu candidați separați PSD și PNL la Capitală. Nicușor Dan rămâne pe primul loc

Decizia PSD și PNL de a merge cu candidați proprii la Capitală schimbă ierarhia cursei electoarele pentru primăria Capitalei.
23.04.2024 | 18:48
Cum arata sondajele cu candidati separati PSD si PNL la Capitala Nicusor Dan ramane pe primul loc
Decizia PSD și PNL de a avea candidați separați la Capitală îl avantajează pe Nicușor Dan Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan rămâne pe primul loc în opțiunile de vot, cu 34 – 37%, în condițiile candidaturilor separate ale PSD și PNL, arată o cercetare sociologică realizată de de ARA Public Opinion.

Cum arată sondajele cu candidați separați PSD și PNL la Capitală

Analiza se bazează pe sondaje realizate de compania menționată în perioada martie – aprilie 2024, pe eșantioane reprezentative la nivelul Capitalei, formate din 1.000 – 2.000 de respondenți, marja de eroare fiind de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT

Astfel, Nicușor Dan se menține pe primul loc în opțiunile de vot, cu 34 – 37%, conform analizei prezentată prima dată vinerea trecută. Candidatul PSD, nenominalizat în sondaj, deoarece nu era cunoscut la momentul respectiv, ar urma să întrunească aproximativ 25%.

Cristian Popescu Piedone trece pe locul 3, cu 20 – 23% din voturi, iar candidatul PNL își adjudecă locul 4, cu circa 15% din sufragii.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Rareș Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, spune că rezultatele analizei sunt normale deoarece o parte a electoratului PSD l-ar fi votat pe Cristian Popescu Piedone, în condițiile în care social-democrații nu aveau un candidat propriu.

„Cred că este natural ceea ce ați prezentat, pentru că până în momentul acesta domnul Piedone lua o bucată importantă a electoratului Partidului Social Democrat din București.

ADVERTISEMENT

Doamna Firea este un candidat asimilat cu Partidul Social Democrat și se bucură de o simpatie foarte mare în rândul electoratului PSD din București și nu numai.

Și atunci, cea mai mare parte a acestui electorat care nu a fost convins de domnul Cîrstoiu și care se îndrepta către domnul Cristian Popescu Piedone probabil va migra către doamna Firea.

ADVERTISEMENT

Evident, acele procente pe care domnul Cristian Popescu Piedone le avea până în momentul acesta în intenția de vot se vor modifica, vor scădea. Este de văzut în perioada următoare cât de mult se va modifica acel procent.

Din punctul meu de vedere, scorul doamnei Firea, de la primul anunț al candidaturii, nu poate fi sub 25%, pentru că este și scorul minim. Este nucleul dur al electoratului PSD care va migra către domnia sa (…)”, a declarat Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.

”Primarul în funcție are o nișă din electorat”

Europarlamentarul PNL a mai explicat și faptul că electoratul bucureștean este, tehnic, împărțit în două tabere: cea pro edilul în funcție și cea contra lui Nicușor Dan. Pe aceasta din urmă se luptă ceilalți candidați, prima nefiindu-le accesibilă.

„Până la urmă nu cred că e o surpriză pentru nimeni: electoratul în București înainte de aceste alegeri este împărțit în două categorii – o parte pro primar și o parte anti primarul în funcție.

Primarul în funcție are o nișă din electorat care este a domniei sale. Acolo nu poate spera nimeni să umble.

Partea cealaltă care este anti, evident că este mult mai numeroasă decât cea pro-primar și aici se luptă un număr mare de candidați în momentul de față.

Domnul Cristian Popescu Piedone fiind primul care și-a anunțat această candidatură, evident că a adunat cea mai mare parte a acelui electorat…

Faptul că Partidul Social Democrat, care are cel mai mare scor în București în momentul de față, nu a avut un candidat propriu, a făcut ca cea mai mare parte a acelui electorat să rămână la Cristian Popescu Piedone”, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL.

ADVERTISEMENT