News

Alexandru Rafila a vorbit despre reîntoarcerea elevilor în școli, începând cu septembrie. Anunțul microbiologului român

05.08.2020 | 15:48
Alexandru Rafila a vorbit despre reintoarcerea elevilor in scoli incepand cu septembrie Anuntul microbiologului roman
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS/ Sursa: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Profesorul Alexandru Rafila, cel ce reprezintă România în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a vorbit despre reîntoarcerea celor mici în școli începând cu luna septembrie.

Întregul scenariu va depinde foarte mult de modul în care autoritățile locale gestoniază criza, potrivit expertului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, microbiologul a dezvăluit că România are aproximativ 900 de paturi dotate corespunzător pentru a trata cazurile complicate de la ATI.

Școlile nu se vor redeschide în toată România începând cu luna septembrie

Conform Observatornews.ro, școala nu se va redeschide acolo unde situația epidemiologică nu o va permite, însă Klaus Iohannis ar urma să facă un anunț în acest sens în cursul zilei de miercuri, 5 august.

ADVERTISEMENT

Sunt județe unde circulația virusului este foarte redusă, și sigur acolo activitatea ar putea să se apropie de normal spre deosebire de alte zone, unde lucrurile sunt diferite. Aceste planuri de învățământ ar trebui să fie modificabile în timp. Și într-o perioadă de transmisibilitate crescută școala să se facă online. Cred că trebuie să lucrăm împreună la niște variante destul de amănunțite care să fie aplicabile în funcție de contextul local. În ceea ce privește pregătirea efectivă, eu nu pot să vă dau un răspuns, pentru că gradul de pregătire al fiecărei școli nu este cunoscut, ar trebui să mergi pe teren ca să tragi o concluzie. Cred că începerea școlii va fi condiționată de ce fac autoritățile locale în această perioadă”, a explicat Rafila, potrivit sursei citate.

Profesorul Alexandru Rafila a avertizat că România are doar 900 de paturi dotate corespunzător la secțiile ATI, deși Guvernul Orban se lăuda cu peste 2.000 de astfel de paturi.

ADVERTISEMENT

Numărul de cazuri noi este important, creșterea aceasta accelerată aș spune de la ATI și a numărului de decese nu este întâmplătoare, se corelează cu acest număr mare de cazuri. Consecința, de la înregistrarea acelor cazuri, este apariția cazurilor complicate, a deceselor.

Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, 50 vor ajunge într-o secție de ATI. Cumulativ, acest cazuri pot să ducă la atingerea acelui maxim alocat pentru infecția cu coronavirus, 850-900 de paturi. Astfel de decizii ar putea fi luate țintit și după ce se ajunge la un număr de cazuri care să justifice, cazuri de ATI, care să afecteze aceste servicii”, a completat Rafila.

ADVERTISEMENT