News

Alexandru Rafila: „ Pentru prevenirea infecției ar fi bine ca elevii să …”. Ce se poate întâmpla din toamnă

26.08.2020 | 09:39
Alexandru Rafila  Pentru prevenirea infectiei ar fi bine ca elevii sa  Ce se poate intampla din toamna
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila consideră oportună o simulare înainte de începerea școlii în România, una prin care să fie verificat modul în care elevii rezistă cu masca pe față în timpul orelor.

Până la startul anului școlar 2020-2021 este mai puțin de o lună, iar vocile din zona medicală sunt îngrijorate în ceea ce privește suportabilitatea măștilor din partea elevilor.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Dr. Rafila, pune serios problema inițierii unor simulări înainte de începerea școlii.

Alexandru Rafila propune o simulare înainte de începerea școlii

Profesorul Alexandru Rafila, aflat în funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie, propune ca în următoare perioadă până la începerea școlii să se facă de urgență o simulare experimentală, cu elevii în clase, pentru a vedea cum funcționează măsurile preconizate de autorități, înainte de a lua o decizie finală.

ADVERTISEMENT

„ Cred că cea mai bună idee, pentru o decizie care să fie într-adevăr utilă în prevenirea infecției și pentru a evita alte complicații, ar fi o simulare: cum funcționează o astfel de clasă, să vedem cum se comportă copiii.

Putem încerca o zi, două, se pot găsi copii care să fie aduși de părinți, eventual pe bază de voluntariat, și să vedem cum funcționează o astfel de clasă, cum suportă copiii masca timp de 4-5 ore, care sunt elementele care ar putea să apară, pentru că sunt lucruri la care pur și simplu nu ne gândim în acest moment, dar dacă facem o simulare, putem să vedem care sunt punctele slabe.

ADVERTISEMENT

Putem să intervenim, să renunțăm, poate, la anumite lucruri pe care le hotărâm acum, pentru că e de preferat să facem lucrurile bine înainte de începerea anului școlar”, a declarat profesorul Alexandru Rafila la Digi24.

Rafila atrage atenția și asupra separatoarelor din plexiglas

Medicul Rafila este reticent în ceea ce privește separatoarele de plexiglas dintre elevi, pe care le consideră cu rol potențial periculos.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, dacă vrem să diminuăm riscul de transmitere, grupurile de copii care se află în același timp într-o incintă ar trebui să fie mai mici. Înțeleg că acest lucru este mai greu de obținut, sunt clase, știți bine, de 35 – 40 de copii, care ar trebui să funcționeze în același spațiu în care au funcționat și până acum și în același interval de timp și atunci probabil că a existat o gândire cum să facem să diminuăm riscul de transmitere a infecției.

Eu nu știu cum va funcționa un astfel de sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales că discutăm de copii mici, care se pot împiedica de aceste separatoare atunci când se mișcă prin clasă”, a mai spus Alexandru Rafila pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT