ADVERTISEMENT
News

Alexandru Rafila despre rata mortalității în România: ”Vom putea să traversăm această perioadă fără pierderi foarte mari”

Autor: Alexa Serdan | 07.04.2020 | 08:38
Alexandru Rafila despre rata mortalității în România: ”Vom putea să traversăm această perioadă fără pierderi foarte mari”
Alexandru Rafila despre rata mortalității în România: ”Vom putea să traversăm această perioadă fără pierderi foarte mari”. Sursa foto: Hepta.ro

Președintele Societății Române de Microbiologie Alexandru Rafila a explicat că țara noastră se află în momentul de față într-un scenariu în care au fost și China și Germania la un moment dat, acela să rata mortalității nu este foarte mare. Medicul este de părere că menținerea la acest nivel ne va ajuta să nu avem pierderi considerabile.

ADVERTISEMENT

Rata mortalității în țara noastră, similară cu China și Germania la un moment dat

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Alexandru Rafila a declarat că evoluția pandemiei de coronavirus pe teritoriul țării noastre nu este una fulminantă, ci mai degrabă ne aflăm într-un scenariu în care rata mortalității poate fi asemănată cu ce se întâmpla în China și Germania acum ceva vreme.

De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că rata mortalității în România se situează în jur de 2% și am putea menține acest lucru pe mai departe dacă secțiile de terapie intensivă nu vor fi aglomerate, adică numărul îmbolnăvirilor nu va crește alarmant de mult.

„Noi nu avem o mortalitate foarte mare în momentul de față. Dacă vă uitați la numărul de decese raportat la numărul de cazuri suntem undeva în jur de 2%, ceea ce nu este neașteptat și este similar cu ceea ce se înregistrase în China la un moment dat și foarte apropiat de ceea ce se înregistrează în Germania”, a spus Alexandru Rafila, informează stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține că lumea a început să conștientizeze pericolul

„Noi avem 10-11% persoane vârstnice care sunt infectate. Dacă reușim să menținem acest lucru cred că vom putea să traversăm această perioadă fără pierderi foarte mari și fără supraaglomerarea secțiilor din terapie intensivă”, a mai explicat medicul român.

De asemenea, Rafila a ținut să sublinieze faptul că oamenii au început să conștientizeze măsurile impuse de autorități și stau în casă pentru a evita răspândirea sau infectarea cu noul tip de coronavirus. Doctorul este de părere că lanțul transmiterii acestui virus se va opri doar atunci când va exista un vaccin.

„Câștigul acestei epidemii, dacă se poate numi așa, este faptul că multă lume devine conștientă de necesitatea unor măsuri igienice și încercăm să ne respectăm mai mult unii pe alții. Cred că lucrul ăsta se va întâmpla în momentul în care se întrerupe lanțul transmiterii, adică atunci când vom avea un vaccin”, a completat reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește un tratament sau un vaccin Alexandru Rafila a declarat că în momentul de față există un medicament antiviral eficient. Acesta va putea fi folosit în rândul bolnavilor din țara noastră abia după ce primește licența din partea autorității americane de profil.

„Există un medicament antiviral. S-a demonstrat deja că este eficace în urma studiilor clinice efectuate în SUA și alte țări. Produsul se numește remdesivir. Vom beneficia de el curând, în cadrul unui studiu coordonat de Organizația Mondială a Sănătății. 

ADVERTISEMENT

Studiul include aproximativ 25-30 de țări din toată lumea și va face posibilă tratarea unora dintre pacienții români cu acest nou produs.

În paralel se mai desfășoară un trial clinic organizat chiar de firma producătoare. Sperăm ca produsul să primească licență din partea autorității americane de profil. Eu cred că în toamnă acest produs va fi disponibil în Europa cu siguranță”, a declarat medicul într-o intervenție telefonică la Antena 1.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!