News

Alexandru Rafila, nemulțumit de campania de vaccinare: „Cam mult festivism, a costat mai mult decât vaccinul”

28.12.2020 | 00:01
Alexandru Rafila nemultumit de campania de vaccinare Cam mult festivism a costat mai mult decat vaccinul
Deputatul PSD Alexandru Rafila/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, ales deputat PSD la alegerile din 6 decembrie, a criticat „festivismul” legat de sosirea primelor doze de vaccin în România, apreciind că festivitățile din ultimele două zile au costat mai mult decât dozele de vaccin primite.

Rafila a afirmat, la B1 TV, că autoritățile ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe campania de informare a populației astfel încât să înlăture temerile legate de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a apreciat drept „corectă” decizia președintelui și premierului de a nu fi printre primii români imunizați împotriva COVID-19.

Rafila cere mai multă modestie de la autorități

Mi se pare că pentru cele două cutii de vaccin care au sosit – că discutăm de două cutii de vaccin care conțineau fiecare dintre ele cinci recipiente secundare, care erau în gheață carbonică, și o să răspund și la dubiile referitoare la modul în care a fost transportat acest vaccin… Mi s-a părut puțin cam mult festivism, deplasare cu elicopterul ca să așteptăm la frontieră vaccinul, adică până la urmă cred că cheltuielile cauzate de aceste «festivități» au fost mai mari decât valoarea vaccinului primit”, a declarat Rafila.

ADVERTISEMENT

El a afirmat că a fost întârziată campania de informare care ar fi trebuit să înceapă mai din timp întrucât de calitatea acesteia depinde durata campaniei de vaccinare și succcesul ei.

Cred că trebuie să fim modești și să facem o campanie de informare pentru că, din câte am văzut eu, campania de informare cam bate pasul pe loc. Ea trebuia să înceapă simultan cu obținerea aprobării de la EMA a vaccinului și cadrele medicale trebuie rapid instruite, toate cadrele medicale, pentru că ele sunt sursa de informații pentru restul populației”, susține deputatul PSD.

ADVERTISEMENT

Întrebat cum vede faptul că președintele României, prim-ministrul și ministrul Sănătății nu s-au vaccinat încă din prima zi, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu cred că este o decizie corectă. Nu aș avea comentarii legate de decizia lor de a nu se vaccina, pentru că până la urmă, dacă respectăm acest principiu al prioritizării diverselor categorii de persoane care urmează să primească vaccin, este clar că personalul medical trebuie să fie beneficiarul. Oricum, niciunul dintre cei menționați de dumneavoastră nu face parte din această categorie. E bine să lăsăm lucrurile să se desfășoare așa cum a fost stabilit”.

Medicul a precizat că și el se va vaccina când îi va veni rândul, chiar dacă a făcut boala și, în perioada următoare va avea anticorpi la COVID-19.

ADVERTISEMENT

Las ciclul natural al bolii să își urmeze drumul și ulterior – sigur, o să îmi fac și dozări de anticorpi până atunci, dar în luna aprilie probabil că mă voi vaccina, pentru că e nevoie și de o consolidare a răspunsului imun, iar vaccinul oferă această oportunitate, mai ales că sunt multe persoane care au făcut forme de boale inaparentă, adică așa-zisele persoane asimptomatice, care nu știu că au trecut prin boală, dar ele sunt vaccinate și lucrul acesta nu înseamnă în niciun caz o problemă pentru ele. Nu trebuie să testeze în mod separat – dimpotrivă, e bine să se vaccineze, iar lucrul acesta le consolidează răspunsul imun”, a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT